livignolago0702

Regen in de Alpen is toch echt wel een knuppel in het hoenderhok omdat we vooral op de overvloedige sneeuwval gefocust hebben de laatste dagen. Ik zeg er meteen bij: het wordt hooguit tijdelijke regen die in feite erg gunstig is voor het binden van de sneeuwlagen, wat met het huidige extreme lawinegevaar echt wel even mag hoor. De plaat hierboven is Livigno waar het vanavond lekker door sneeuwt. Aan de noordkant begint het vanavond juist te regenen! Morgenvroeg is de sneeuwgrens er al naar ruim onder 1000m gedaald. Morgen overdag vooral aan de oostelijke zuidkant nog veel sneeuw. Elders vooral opgeklaard. Dinsdag dan weer aan de noordkant even regen en op die dag in de Lage Landen misschien…. NATTE SNEEUW!

livigno0702

Mooie sneeuw in Livigno dus maar nog geen halve meter hier.

stelvio0702

Stelviopas niet echt meer begaanbaar.

madesimo0702

Madesimo

frasiscio0702

Fraciscio waar dat ook mag zijn…

mornera0702-av

Mornera in Tessin

airolo0702-av

Airolo ook in Tessin

christinawit

Val Gardena is licht wit geworden maar de meeste sneeuw valt er vannacht en morgen

orcieres0702

We springen naar Franse kant: Orcières-Merlette 1850

skidag

En zo was het er skiën vandaag…

Zo nu dan de opvallende weerkaarten van vanavond…

storm

Morgen dus de dag dat in Nederland en Duitsland grote carnavalsoptochten zijn afgelast vanwege kans op zware windstoten. Nog steeds code geel van het KNMI. Voor de Alpen wordt die maandag een hele onvoorspelbare dag. De zuidkant is na de dump weer even zonnig zodat we mooi de balans kunnen opmaken. Aan de noordkant draait een enorme LP rondjes waarbij de regen de Alpen schampt. Het kans dus regenen langs de voet van de Alpen maar dieper de valleien in verwacht je best een aardige dag.

di-av-eu

Regen zwelt dinsdag aan in de Alpen voor het weer sneeuwt. En wat zien we daar in de LL?

Ergens in die langspeelplaat zit een koufront verstopt. Juist het moment dat we in Nederland kans zien op een moment met natte sneeuw is ook het moment dat de kou op 1500m binnenloopt.

diavsneeuw

Een vlekje met natte sneeuw maar wel intens: 11mm per 3 uur. Daarmee kan het zelfs met natte sneeuw ineens wit worden.

Het Amerikaanse model legt de sneeuwval over de Ardennen waar het ook echt zou kunnen blijven liggen. Voor de Wintersport-Arena Sauerland zou je denken dat het gaat sneeuwen maar net hoe de atmosfeer gemengd is zou het er ook tegen kunnen vallen.

nachtopwo

Pas in de nacht op woensdag komt het koufront weer meer dwars op de windrichting te liggen en zal de sneeuwgrens overal een duikeling maken. Ook de Lage Landen kunnen die nacht weer natte sneeuw krijgen. De Alpen krijgen vanaf dat moment ZES DAGEN SNEEUW!! Het heeft geen zin daar de details nu al precies van te willen weten. De maximale intensivering aan de zuidkant is een beetje van dinsdag naar die woensdag verschoven, Daarna is het noordkant en sneeuwsandwich en en en ….. ik laat geen kaarten zien …. het is waanzin! Ga uit van overal er nog 25cm tot een halve meter bij. Dan kan de spreekwoordelijke meter ons tenminste nog verrassen waar hij gehaald wordt.

minzestien

In het vervolg ineens een hele winterse kaart

Als die sneeuwrijke fase weer voorbij is zitten we in het Europese weermodel ineens in een best spannende winterse situatie op met -16ºC op een steenworp: in Zuid-Noorwegen. In de huidige berekening levert het nog geen echte ijsdagen of dikke sneeuwval op maar zeg nooit nooit!

pluim0702

Onze pluim geeft aan dat we naar een lange fase gaan waarin we de normale maximumtemperatuur van +7ºC bij lange na niet meer gaan halen. Een serie nachtvorstjes wordt mogelijk. Een ijsdag wordt denkbaar. Voor een pessimist een sof en voor een optimist een begin!

PS Zie ook nog ff de update bij de grote lawine gisteren.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.