Hele indringende video van jagers in Tirol. Ja het zijn echt die jagers die het meest van wild weten en er het meest van houden en die zo’n video posten. Weer een machtig beeld van de enorme sneeuw langs de hoofdkam en aan de zuidkant. Wat heftig geklikt wordt door jullie want de bezoekersaantallen gaan door het dak momenteel.

Nog een heel mooi verhaal van jagers in het Sellraintal bij Innsbruck…. de man op de foto is niet berggids Lukas Ruetz maar zijn broer Clemens die jachtopzichter is.

Hier het hele verhaal en meer foto’s van de reddingsactie. Blijft bizar dat mensen die vlees van de slacht eten überhaupt tegen de jacht kunnen zijn. Want wild is en blijft het meest diervriendelijk gehouden vlees wat er is. Het mooiste zou zijn als al het vee zo diervriendelijk gehouden werd dat je bij wijze van spreken ook koeien in het veld zou schieten alsof het een hert was. En dat je semi-wilde kippen in netten zou vangen. Dat de grens tussen veeteelt en jacht compleet vervaagt dus. En dat pubers met mooie initiatierituelen ook weer zouden leren in die cyclus van de natuur te stappen in plaats van te gamen achter hun beeldscherm. Maar dit terzijde.

We zitten nog met een oostelijke noordkant die nog amper sneeuw van moeder natuur heeft. Maar dat lijkt net voor kerst te veranderen. Kijk hier hoe de Alpen mooi in de sneeuw komen. En zie ook hoe er een Scandihoog ontstaat. Goed voor winter of bijna-winter in de Lage Landen.


Het sneeuwdek kruipt ontzettend dicht tegen de Lage Landen aan. Dat kan in elke volgende berekening omslaan in een Witte Kerst of toch weer verder van huis.

Met dit ensemble voor die oostelijke noordkant ga je in de hele Alpen gewoon mooi volgens het boekje de winter in met alles wit tot in de lagere dalen. Kan zijn dat de sneeuw pas op eerste of tweede kerstdag komt. Maar Duitsland heeft al besloten tot een knalharde lockdown. En Nederland zal dinsdag wel volgen. Dus ziet het er somber uit. Zelf begin ik ook te twijfelen of ik niet beter pas medio januari zal gaan…. maar van zulk uitstel kan afstel komen …. dus tja. Ik ben een gepassioneerd skileraar. Neem dat uiterst serieus. Aan iemands skistijl sleutelen zie ik als een kunst, als een soort dynamisch beeldhouwen. En als je dan al na een uurtje ziet dat iemand ineens veel lekkerder gaat skiën…. dat is het mooiste wat er is. Samen met tandemvliegen. Dus mijn toekomst ná Corona is duidelijk. Maar wanneer is dat ná? Wil bij deze iedereen met een nu door de maatregelen gedwarsboomde passie een hart onder de riem steken. Je zult maar een gepassioneerde kok of barman of DJ zijn. De jeugd heft de toekomst zei men vroeger. Nu moet je zeggen: de oudjes beroven de jeugd van hun toekomst. Maar eerlijk is eerlijk… de oudjes van nu kunnen er weinig aan doen dat ze te dik zijn en aan allerlei condities lijden. In hun tijd had je geen internet en moest je het doen met de informatie van je arts die je de belangrijkste zaken over preventieve geneeskunde niet vertelde. Hoeveel mensen kunnen niet eens uitleggen wat vitamine D is en doet. Dat is alsof je auto rijdt en je hebt nooit van olie bijvullen gehoord. Abjecte flutleugens als “eet vetarm” en “verzadigd vet is slecht voor je hart” waren niet te ontkrachten en iedereen ging aan de statines. En rond de 70 hield iedereen op met skiën, terwijl er als je vitamine K2 neemt en magnesium geen reden is waarom je niet op je 90e ook nog zou skiën. En ja… zo decennia lang naar een slechte gezondheid geleid…. komt nu een virusje langs zoals je dat ook zou zien op een slecht verzorgde kippenboerderij. Maar ook dat is een verhaal apart.

Het ensemble voor Nederland eindigt dus met die winterse situatie, maar heeft ook al een eerste Petertje! Schaatsen op natuurijs met Kerst! Helaas zijn er 30 ensembleleden nu en is de kans maar 3%. Eens kijken wat de GFS06 nog brengt.

Maar dan ook weer: mer teflon dan dit kun je niet krijgen voor kerst. Dus volgens het Europese model niks nada winter in de Lage Landen… maar weer wel:

Mooie sneeuw in hel Oostenrijk al de eenentwintigste. Fijne zondag allemaal samen. Koester de tijd met je gezin en je naasten. Over 100 jaar zijn we allemaal dood. Dus maak er wat moois van. Zo mooi dat je met nieuwsgierigheid en zonder angst of frustratie kunt gaan als je tijd is gekomen.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Beata · 14 december 2020 op 11:07

Ikzelf denk dat skigebieden niet meer opengaan. Past niet in de nieuwe ecodictatuur. Virtual reality zal er voor in de plaats komen. We worden nu geconditioneerd voor onze nieuwe leefwijze met bewegingsbeperkingen en alles online doen en beleven. Daarom vertrek ik in de nacht van wo op do naar Zwitserland voor een week. Feitelijk wordt het een afscheidsreis van de bergen. Blij met deze laatste kans. Als Merkel geen roet in het eten gaat gooien vandaag of morgen.

Leo · 15 december 2020 op 07:40

“Ik heb het wel gezien op WSWM (na de zoveelste Trumpverheerlijking)”, sprak ik een paar maanden terug uit, maar ik kan WMSM toch niet missen. Dan soms maar een keer tot 10 tellen. Maar eh…. in hoeverre moeten we ons laten tegenhouden door een negatief reisadvies, als de Oostenrijkers zeggen “kom maar gerust!”? Was het eigenlijk niet van plan.

Carl · 15 december 2020 op 07:57

Bakken sneeuw in de Alpen. Spijtig inderdaad dat alles gesloten is. En dat de regering bepaalde regels oplegt die niet realistisch zijn voor de werkende mens. Dan ben je al je verlof kwijt door de verplichte quarantaine.
Hoop op de krokus, maar vrees er beetje voor.
Zal voorlopig genieten zijn vanuit de zetel en geluk dat de wereldbekerwedstrijden int skiën doorgaan.

Gesloten voor reacties.