We beginnen het weerbericht van vandaag niet met een plaatje van Umbrië in Italië waar ik nu zit, maar van de bouw van een nieuwe skilift in de Zillertal Arena. Afgelopen woensdag zijn daar de per heli getransporteerde pijlers van de nieuwe Moseltret X-press op de helling bevestigd. Zie hier de hele fotoserie op Facebook. Nu snel door naar het bijzondere weertje in de Lage Landen. Want na een paar koele dagen komt de warmte terug. With a vengeance! 

knmipluim2807

Zie hier dat het bijna bijna zou moeite lukken om een tweede hittegolf te produceren. Stel dat het woensdag al weer 25°C wordt en donderdag, vrijdag en zaterdag 30°C en dan zondag nog eens 25°C dan hebben we tsjakka twee hittegolven achter elkaar. Daarmee komt het gemiddelde van de 8 jaren van 2006 tot en met 2013 op 1 per 2 jaar want 2006 had er ook al twee. En dan zitten we midden tussen een frequentie die je van een koude fase en een warme fase mag verwachten. Zie mijn eerdere artikel hierover. Pas de komende jaren zal dus duidelijk worden of de hoge frequentie hittegolven vanaf medio jaren 90 zich herstelt of dat we afzakken naar hittegolfarme of zelfs hittengolfloze fasen zoals 1950-1975. Voor mij is duidelijk dat als de AMO negatief gaat zoals vele klimatologen verwachten, dat we dan zeker de koude kant op gaan. Op deze website is er gelukkig mooie overeenstemming dat het voor ons aller sneeuw- en winterliefde een goede zaak zou zijn.

ens2807

Afsluitend nog even de kersverse pluim van de GFS06u. Hij laat heel mooi zien hoe “zeker” de warmtegolf voor Nederland is. En dan bedoel ik dus niet een of andere definitie van het KNMI, maar gewoon een golf van warmte die de Lage Landen gaat passeren. Want dat het van tijdelijk aard is zoals de eerdere warme fasen dit jaar ook al is duidelijk. De grafiek toont de golf op 1500m hoogte zodat we niet worden afgeleid door de zigzag aan het aardoppervlak. We zien nu weer een stevige kick-down die de modellen berekenen rond 4 augustus. Je ziet de hoofdrun ook al weer flink opveren maar dat lijkt me uiterst onzeker. De pluim van het Europese model hierboven is juist zeer koel vanaf 6 augustus.

Ach dat gaan we allemaal wel zien! Laten we eerst eens bediscussiëren of die tweede hittegolf er wel of niet komt. Voor de wijnliefhebbers nog een beroerd bericht: de oogst van Côte de Bourgogne is ernstig getroffen door hagelbuien. Zie dit bericht waar het concreet gaat over hagel afgelopen vrijdag. Hierboven een video die al van 23 juli is en de schade van een hagelbui laat zien. Ik zat vrijdag in de auto en heb niets gevolgd. Wie weet er van dit noodweer te vertellen.  

Val-Cama

Ach en nu we nog bezig zijn met extra berichten: in het Val Cama in Graubünden is vrijdag een verschrikkelijk ongeluk gebeurd. Midden in de nacht wordt de 38-jarige almboerin Katja B. wakker van gedonder. Ze pakt haar 2 jarige kind op de arm en rent naar buiten om naar de twee tenten (Yurten) te gaan waar 13 kinderen van een natuurkamp slapen. Op dat moment wordt de vrouw getroffen en gedood door een grote steen. Je ziet de huishoge rotsbokken tegen de boerderij aan liggen.Haar kind overleeft door een wonder. Lees de rest van het droevige verhaal hier en bekijk meer foto’s.   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.