Het is weer bar en boos in de Alpen. Vele doden en mensen die nog maar net het vege lijf konden redden. Allerlei situaties die tot nadenken stemmen. We beginnen met de lawine afgelopen zondag op de Gerlitzen bij Villach in Kärnten (bron). Zie de foto hierboven. “Ungesichertes Gelände” noemt het skigebied dit. Is dat een grap? Een vrij toegankelijke steile helling zonder bomen en rotspartijen niet afzekeren met lawinehekken of dynamisch met regelmatige springladingen? Onvoorstelbaar eigenlijk. Er werd gelukkig maar 1 man gedeeltelijk bedolven. En de lawine stopte net voor de piste. Met het dodelijke lawine-ongeluk van Ischgl óp de piste van woensdag 15 februari 2012 nog vers in het geheugen, moeten liftmaatschappijen toch achter hun oren krabben.   

We blijven nog even in Kärnten en stellen onthutst vast dat op vrijdag 19 januari drie leden van de Kärntner bergredding bij een skitour in het Lesachtal het leven lieten. Zie hier het droevige artikel en hier hun overlijdensberichten. Sowieso stel ik vast dat ik zo wat tientallen lawineberichten heb gemist de laatste weken. Zie alleen al eens deze Oostenrijkse Google News zoekresultaten. Op 19 januari ging het mis tijdens een reddingsoefening in Garmisch: de redders werden te hulp geroepen bij een echte lawine met een zwaar gewond slachtoffer. Daar ging weer een lawine overheen waardoor de man opnieuw werd bedolven en drie redders gedeeltelijk. Allen overleefden doordat er meer redders ter plekke waren (bron). Vreemd geval ook deze van 30 januari toen een medewerker van de liftmaatschappij bewust een lawine lostrapte en daarbij 20-30 meter werd meegesleurd en zijn bekken kneusde toen hij tegen een boom werd gekwakt. 

piste3

Nu dan een echt drama gewoon gisteren, maandag 4 februari 2013. Nota bene in het skigebied Lech-Zürs – dat in januari bekend maakte “te hebben geleerd van het ongeval van Friso” (bron). Stel je voor een 56-jarige Vorarlberger skiet met vrouw en kind op de blauwe piste nr. 3 van Lech naar Zürs. Vrouw en kind skiën even vooruit en om onduidelijke redenen raakt de man even naast de piste. Daar pal aan de pisterand wordt hij ineens door een Schneebrett meegesleurd. Een medewerker van de liftmaatschappij ziet hem met het bovenlichaam vast in de sneeuwmassa en graaft hem uit. Te laat. Hier mijn bron

Dan vandaag. Skigebied Lech-Zürs. Een groep goed uitgeruste freeriders skiet in het Pazüeltal bij Zürs. Een vrouw wordt meegesleurd en 160cm diep bedolven. Ze heeft geluk: ze heeft een ademholte. Alleen daardoor wordt de “Kameradenrettung” ook een redding. Binnen enkele minuten wordt de vrouw gezond en wel geborgen nog voor de bergredding ter plekke is (bron). Heb je die ademholte niet kunnen ook de eerste minuten al fataal zijn. Zoals eerder dit seizoen ook de Nederlander Steven van Veen overkwam.  

Terug naar  maandag. Twee jonge jongens skiën offpiste rond Jochberg in het skigebied van Kitzbühel. Ze raken samen in een lawine. De een kan zichzelf bevrijden en de nooddiensten alarmeren. De ander wordt pas vandaag 5 februari dood geborgen dankzij een speurhond (bron 1 en bron 2). Gisteren schreef ik al over het dodelijke ongeluk in Val Gardena waarbij een 15-jarige bergsportfanaat en toerskiër ver buiten de pistes om  het leven kwam (zie artikel). 

Zaterdag was er een spontane stuifsneeuwlawine zonder slachtoffers in de buurt van Kandersteg in Zwitserland. Zie dit artikel. Ook in Zwitserland en wél tragisch: in St. Luc in ons eigen Val d’Anniviers is maandag een persoon spoorloos verdwenen in een lawine onder de schitterende berg Bella Tola (bron). We zullen hier volgen wanneer zijn lichaam geborgen wordt.

lawinemontgenevre

Zondag in de Franse Alpen. Een 17-jarige skiër in Montgenèvre wordt gegrepen en tegen een boom gekwakt. Hij heeft een schedeltrauma en rugletsel. Een andere man kwam tussen de rotsen vast te zitten in La Meije (geen lawine) en moest met een heli worden opgehaald. Vorig jaar overkwam dat twee Nederlanders eveneens boven La Grave (bron1 en bron2). 

Hier laat ik het even bij qua overzicht. Er gaan de komende week nog veel meer lawines volgen. De meeste zijn toch wel heel sterk door “eigen schuld” veroorzaakt. En uitzondering lijkt mij de 56-jarige Vorarlberger in Lech-Zürs en daarmee heeft die liftmaatschappij momenteel weer echt iets om zich over achter de oren te krabben. Ik doe dat ook steeds. Wat moeten we hiermee aan? Ik heb wel wat ideeën maar loop daar nog niet mee te koop. Graag jullie reacties…  

[fbphotos id=545499902150886]

Afsluitend toch nog wat vrolijkere plaatjes: de nieuwste uploads met de Bizztravel Sneeuwhoogte App 

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.