Sneeuw in New York! Op 9 mei jl. Een evenaring van het record van 1977. Door het noordoosten van de VS heen zijn tal van records gebroken. Zie dit artikel met een overzicht en schitterende foto’s.

Tjongejonge…

Hier de koudegolf die dit deel van Amerika teistert.

Een waanzinnig contrast tussen het oosten en het westen van de VS.

En dan nu over naar Europa… vannacht sneeuwt het in Zuid-Duitsland en Oostenrijk, in Tsjechië en Polen. Absoluut bijzonder. Het zijn niet de Alpen waar het meeste valt. Zie je op de kaart. Hier geen sprake van bijzondere records vooralsnog.

Onder het vorige bericht over de wereldtemperatuur met als titel “Wereldtemperatuur gaat goede kant op voor wintersporters” dit intelligente commentaar:

Paf sta je van dit soort intellectuele oneerlijkheid. Ik zeg helemaal niets over de ontwikkeling van de temperatuur in de laatste 30 jaar. Enkel dat het de laatste 2 maanden de “goede” kant op gaat. Verder hangen we natuurlijk de visie aan dat het klimaat altijd verandert en dat er tussen 1975 en 1998 een flinke opwarming is geweest. Het is dan toch ongelofelijk om te zien hoe iemand hier reageert. Ik zou mezelf na 1 zo’n domme incongruente opmerking een jaar niet in de spiegel durven kijken. Radicale intellectuele eerlijkheid is gewoon iets moois. Dat kan Peter nog herstellen door even zijn excuses aan te bieden.

Gisteren natuurlijk die storm in het westen en noorden van Nederland. In Zaandam waren veel takken van de bomen gerukt. Op de Tweede Maasvlakte even windkracht 8 aangetipt zo te zien en ook in het huidige etmaal is dat gehaald.

Het intermezzo met grauw weer is gewoon ook erg mooi. Zoals hier op de Zugspitze.

Vervolgens rustig op weg naar meer heel mooi hogedrukweer.

Met slechts zeer geleidelijk oplopende temperaturen. In het Amerikaanse model zou sprake geweest zijn van een komende hittegolf. Dat lijkt echt zinloze meteofiction. Het is al mooi als we spoedig weer zonder jas naar buiten kunnen.

Regenjas en paraplu kunnen sowieso al naar zolder …

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

174 reacties

Gesloten voor reacties.