Vroege vogels hebben vandaag nog eens een oranjerode zon zien opkomen. Dat was lang geleden, na al die grijze troep van de voorbije dagen. Smaakt dit naar meer? Absoluut! Maar het zal nog niet voor meteen zijn, want eerst moeten we morgen nog een regendag incasseren die mogelijk recordkoud verloopt.

 

In het bericht van eergisteren zei ik al dat ons donderdag een koudebel op grote hoogte zou passeren. De hoge druk ten zuidwesten van Ierland trekt zich even terug, en maakt de weg vrij voor een portie koele zeelucht die helemaal naar het zuiden van Europa zakt en de start van de Ronde van Frankrijk net niet in het water doet vallen. Gevolg voor ons: een grijze, regenachtig dag. Niet dat er extreem veel regen verwacht wordt, het zuidwesten houdt het misschien zelfs vrij droog met ook wat zon, maar qua beleving zal je eerder het gevoel hebben dat het oktober of november is.[dc_slider slider=”18932″ captions=”true”]En door al die wolken en regen kan het natuurlijk niet opwarmen. Het dagrecord voor De Bilt staat op 13,4°C in 1951. Met de 14°C die er morgen als maximum inzitten, komen we dan sowieso in de top 5 terecht van koudste 27e juni’s sinds 1901. Ook het record voor de koudste gemiddelde dagtemperatuur zit er in. Het record met een gemiddelde dagtemperatuur van 11,2°C is voor 1978. Met de berekende 11,7°C voor morgen komen we dan uit op een gedeelde derde plaats.[dc_slider slider=”18940″ captions=”true”]Hoe gaat het dan verder? Wel, zaterdag moeten we nog een regenzone verwerken, maar daarna gaat de atmosfeer stabiliseren. Wij komen vanaf zondag zowat in de rugas van het Ierse hoog te liggen, wat de zonkansen voor volgende week serieus doet toenemen, inclusief een stijging van de temperaturen . De vraag is nu nog of we aan de noord- of de zuidkant ervan terecht komen. Belanden we aan de noordkant (zoals de GFS-run van deze ochtend zegt), dan zullen er nog meer wolken zijn bij temperaturen rond of net onder 20°C. De zuidkant ervan is veel zonniger en vooral warmer met dan temperaturen rond 25°C. Vanaf volgende week donderdag zit ik met de tent op het 4-daags durend muziekfestival Rock Werchter. Dus ik weet al waar ik voor duim.

Afsluitend nog even naar de wintersport kijken. Gisteren werd deze foto genomen in het mythische La Grave, een skigebied met maar 1 lift en, op de 2 gletsjerpistes na, geen geprepareerde pistes. Een paradijs voor freeriders. Tot het dal skiën kan nu natuurlijk niet, maar momenteel zijn verschillende clubs en de Franse vrouwen van de Europabeker er sinds gisteren zwaar aan het trainen voor het komende winterseizoen, in naar verluid buitengewoon goede omstandigheden. Heerlijk toch?

En voor de freeriders is er ook goed nieuws van over de Atlantische Oceaan. Het Canadese Red Mountain is afgelopen week begonnen met de bouw van een nieuwe skilift. Tot nu had het Red Mountain gebied maar vier skiliften en een handvol geprepareerde pistes, maar een veelvoud aan off-piste mogelijkheden. Met de bouw van een nieuwe skilift wordt een nieuwe gebied van zo’n 4km² ontsloten op een tot nu toe ongerepte berg (Grey Mountain). Het is de grootste gebiedsuitbreiding van een Noord-Amerikaans skigebied sinds decennia, en zo komt Red Mountain met stip binnen in de top 20 van grootste Noord-Amerikaanse skigebieden.

Tot slot nog dit. Iemand geïnteresseerd in het kopen van een skigebied in Laprugne, Auvergne? Voor € 550 000 ben je de trotse eigenaar van 3 sleepliften, een crèperie, een skiverhuurwinkel en nog veel meer! Geld te veel of gewoon kei hard geïnteresseerd? Klik hier op deze link voor meer info.
Vanavond komt Leo met een nieuw bericht, waarin hij ons meer vertelt over wat het recordkoude weer van morgen ons vertelt over het vervolg van de zomer. Spannend hoor.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

94 reacties

Gesloten voor reacties.