De stuntende skigebieden, de gletsjers, alle WSWM lezers, de reisorganisaties, Hajo met zijn boude voorspelling en ook ikzelf, iedereen doet er aan mee. Iedereen wil sneeuw. Als openingsplaat gebruik ik een foto van Enzo Bevilacqua, eeuwige roem voor wie raadt waar het is, foto is van 14 oktober dit jaar. Maar terug op onze eerdere eis, het is nog maar oktober heh dus we hebben er nog niet al te veel aan. Maargoed, het zou ons humeur natuurlijk wel goed doen! Zo kijken we naar de Alpen, eerst even naar de Lage Landen.

Cescia maakte vanochtend deze foto, heerlijk herfst met damp boven de velden en (alweer) de zon. De echte warmte is er nu wel uit dus mogen we langzaam weer gaan denken aan grondvorstjes bij lokaal gunstige omstandigheden, vannacht gelijk al prijs?

Maar ik hintte er al even naar, alweer de zon, alweer geen regen. Mij heb je er niet mee, herfstdagen zoals deze week teken ik voor. Alleen komen er wel steeds meer andere problemen aan het licht. Hierboven de grafiek van de waterstand bij Lobith, het plaatsje waar de Rijn Nederland binnen komt. Daar wordt volgens Rijkswaterstaat de laagste stand gemeten sinds het begin van de metingen in 1901, zoals je kan zien aan de rode voorspellende lijn wordt dat record nog wel wat scherper gezet komende dagen.

Foto van DPA

Langzamerhand worden de problemen groter en groter. Schepen kunnen elkaar op sommige stukken niet meer inhalen en de ze kunnen niet meer maximaal laden. Onder andere de bouw zou hier last van gaan krijgen, maar bijvoorbeeld ook veerpontjes die niet meer bij hun originele kade kunnen komen. Zit er dan wat neerslag in het vooruitzicht?

Nee. Naja wel ja maar het zijn minimale hoeveelheden. Met 10 milimeter regen in het stroomgebied zijn de rivieren nog niet echt geholpen. Misschien dat we naar de oorsprong kunnen kijken, als daar nou even een flinke bak sneeuw valt zijn wij blij en de scheepvaart blij. Op naar de kaarten voor de Alpen!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: zowel het GFS als het EC zetten de Alpen in de sneeuw rond de 24e! Ik zeg niks meer aan doen. Hoewel, er zijn nog een aantal mitsen en maren.

Dit is de kaart voor de 24e volgens het GFS, ik heb het lijntje van 1015 hpa zwart gemaakt. Vanaf deze luchtdruk en lager mag je significante neerslag verwachten. De Alpen daarmee in de hogere luchtdruk en dus minder kansrijk voor sneeuw. Gelukkig acteren de Alpen nog wel eens als sneeuwmagneet en zorgt stuwing altijd voor wat extra’s.

Zo zijn de totalen voor het dumpje dan, 40cm hogerop moet mogelijk zijn, ik laat de extreme uitschieters even buiten beschouwing. Sneeuwgrens af en toe dippend naar ruim onder de 1000m. Hajo z’n BV wel binnen, niet heel overtuigend hoor, want het hoog ligt dichtbij. 100km verschil en het blijft weer helemaal droog, kijk maar naar Zwitserland. Voorzichtigheid is nog even geboden.

Maar dan het EC, hosanna! Hier ligt de zwart gemarkeerde lijn pal over de Alpen dus gewoon dikke sneeuw. geen kanttekeningen niks. Hoe ziet dat er dan uit?

Heerlijk dat paarse! Een slepend front met daarachter nog wat koudere lucht dus uiteindelijk de sneeuwgrens naar 600 meter. De grootste hoeveelheden op de grens van warm en koud, denk dan aan dikke sneeuw boven de 1600m. Gaat het genoeg zijn om de Rijn te vullen?

Daar staat bijna een meter sneeuw voor Hajo z’n woonplaats, pak je schep ermaar bij daar! Nee op de hoogte van Hopfgarten hoeven ze die meter niet te verwachten en is dat ook een beetje een uitschieter die 91. Maar op grote schaal meer dan een halve meter is ook zeker niet verkeerd ;). Vooralsnog ga ik voor een middenweg tussen GFS en EC, lokaal die halve meter dus. De berekeningen zullen nog wel wat op en neer stuiteren dus ik ga mezelf voornemen niet direct in de stress te raken als het hoog in de volgende run wel bedreigender is.

De Rijn ook weer gevuld? Mwah dat zal tegenvallen, volgens het ensemble van het GFS gaan we een periode in van aanhoudend 5 a 10 graden te koud op 1500m. Een deel van de sneeuw blijft dus gewoon een tijd lang liggen.

Om nog even verder op de zaken vooruit te lopen, de GFS hoofdrun gaat vandaag voor westcirculatie met mogelijkheden tot uitzakkende depressies.

Het EC daarintegen een heerlijke meander in de straalstroom met opnieuw dikke sneeuwkansen! Naja goed, eerst nog maar eens de dump van de 24e vasthouden, dan zien we weer verder. Iedereen zijn winterplannen al gemaakt? Voor mij komt er wellicht iets moois aan waar jullie ook zeker van kunnen gaan profiteren, maar dat hou ik nog even geheim! Geniet van de heerlijke herfstdagen 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

29 reacties

Gesloten voor reacties.