We doen haar nog één keer: ex tropische storm Bertha. Op de kaart in goed gezelschap van de al langer aanwezige tweeling Thekla en Ursula. Laatstgenoemde heeft zoals verwacht vannacht zwaar uitgepakt in het westen van Noorwegen. Via google translate lees ik over ontwortelde bomen, stroomuitval, problemen voor het wegverkeer en ellende op diverse festivals. Gelukkig bleef het bij lichtgewonden. Overigens heet de depressie daar Lena, ik ben even kwijt hoe het met de naamgeving zit. Verder opmerkelijk dat men kennelijk ook daar de waarschuwingen nogal makkelijk in de wind slaat; code oranje stond al twee dagen uit.

 Code oranje Belgie

Wat brengt vandaag? Zoals ik donderdagnacht al beschreef zullen de restanten van Bertha vandaag over het kanaal noordwaarts trekken en zich dan met de twee andere depressies mengen, we houden er nog wel even last van. Zoals gebruikelijk maakt een ex-tropisch systeem het de meteorologen extreem lastig. De aanwezigheid van enorm veel energie en warmte maakt koers en timing enorm onzeker tot het laatste moment. Vreemd om te zien dat Nederland op de kaart van meteoalarm omringd wordt door code oranje maar zelf geel blijft. België gaat het meest los: 3 keer code oranje voor alle provincies (op de kaart per provincie het meest belangrijke element). Het KNMI is daarentegen het meest voorzichtig meet een behoudende code geel evenals in de begeleidende teksten.

charts_harmonie_gust_bnl_20

Ik ga vooralsnog met het KNMI mee en moet de sensatieberichten van onder meer Meteoconsult, Weerplaza en Weeronline als overdreven geroeptoeter afdoen. Het gaat stevig waaien en er zullen pittige buien vallen maar code oranje kan gezien de onzekerheid en zeker in het binnenland zeer lokale schaal (nog) niet uitgegeven worden. En we zien in geen enkele berekening windstoten zwaarder dan 75 km/uur. Het kan plaatselijk zwaarder uitvallen en misschien dat de modellen die kleinschaligheid en ook de instabiliteit niet goed oppakken. Het wordt nowcasten!

201408100600-201408110200Hirlam

Wel wijst alles er op dat het vanavond aan de westkust tot windkracht 8 uit het zuidwesten komt! Dit kaartje is voor wat later, komende nacht. Wat valt op? Een kerndruk van 974 hPa! Exacte gegevens heb ik niet voorhanden maar gok er op dat dat een record voor augustus zou zijn.

Windpluim Bertha

Hier nog even het actuele windensemble voor Noord-Nederland, niet de windstoten maar de één-uurs windkracht. De rode lijn is de hoofdrun! We gaan het zien.

Tot slot nog een prachtige animatie (van afgelopen vrijdag) hoe Bertha in de straalstroom werd opgenomen.

 rsum_14081412_14080912

Hoe gaat het verder? Zoals gezegd zijn we nog niet van de gevolgen af. Maar leek het er eerder op dat het nieuwe grote lagedrukgebied als geheel tegen de klok in om Groot-Brittannië heen zou trekken, nu blijft het min of meer op zijn plaats ten westen van Noorwegen. Als gevolg daarvan ook veel minder neerslag, dat is nog wel de grootste mispeer van de afgelopen dagen! Hierboven de accumulatie tot donderdag. Let wel dit overzichtskaartje heeft een vrij lage resolutie, plaatselijk zal het wat meer zijn. Al met al voorlopig dus geen zomerweer. Wisselvallig. Dat wil zeggen: er zullen zeker ook aardige momenten of zelfs dagen tussen kunnen zitten. Voor de Alpen blijft het voorlopig ook even hetzelfde: een zuidelijke stroming. Aan de noordkant vandaag föhn, mogelijk ruim 30 graden! En zoals Hajo gisteren al schreef: in de middag en avond aanhoudend onweerskansen.

pslv_14081618_14081000

Nadat het compilatie-lagedrukgebied rond donderdag naar het noordoosten wegloopt en oplost kan de weg vrijkomen voor weer eens wat hogedrukinvloed. Het lijkt er op dat juist in het volgend weekeinde het Azoren-hoog in ieder geval tijdelijk het continent optrekt. Misschien weer een mooi weekeinde.

dailytopicsImage_20140808_re_02_400x235

Volgens Wetteronline bestaat de indruk echter dat het juist in het weekend vaker regent. Ze hebben het maar eens onderzocht. Uiteraard zijn de verschillen klein maar wat blijkt? Woensdag is de beste dag van de week en inderdaad: vrijdag en zaterdag zijn de minste!

Meer dan beetje jaloers toen ik gisteren op facebook een oud-schoolvriendin hier samen met haar zoontje en (maker van de video) man naar beneden zag knallen. Wat gaaf! Het schijnt één van de langste rodelbanen ter wereld te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord maar onder de lezers zullen er vast wel zijn die hem kennen. Waar is het? Tip: Hajo was er deze week vlak in de buurt. Fijne vakantie nog Ina. En dank voor het delen!

Update 23h30:

GMT_FXFX_latest_20140810

De windstoten pakten vooral landinwaarts veel zwaarder uit dan verwacht. Tot 72 km/uur en op vrij uitgebreide schaal; dat is erg bijzonder. Omdat, zoals eerder aangegeven, de bomen uiteraard volop in blad staan leverde dat nogal wat schade op. Om te spreken van “noodweer” blijft echter overdreven. Op bovenstaande kaart zijn de getroffen gebieden goed te traceren: precies de 60+ windstoten (op nb 4 KNMI hoofdstations). Verder is duidelijk dat er twee dingen te onderscheiden zijn: de windstoten op convectieve buien in het oosten van het land eerder vandaag en de windstoten op het stormveld aan de kust (actueel). Langs de gehele kust windstoten tussen de 70 en 85 km/uur.

GMT_FFFX_latest20140810

Op dit moment langs vrijwel de gehele westkust windkracht 7. Het maximum heeft Wijk aan Zee voorlopig te pakken: windkracht 8. Komende uren zal de meeste activiteit er uit gaan omdat de depressie uitdiepend noordwaarts trekt. Op de Noordelijke Noordzee straks zware storm (kracht 10), het oosten van Schotland en het zo al geteisterde Noorwegen krijgen het nogmaals zwaar te verduren.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.