Klik voor grotere grafiek

Op bovenstaande grafiek van winterplaza.nl voor noordwest-Nederland (ochtendupdate nog niet binnen) is schitterend te zien dat de ijsgroei nog weer fors is tot zondagochtend. Hupsakee: van 11 naar 14cm. Laat de Vereniging de Friesche Elfsteden een goede beslissing hebben genomen uitgaande van de huidige draaiboeken – een pijnlijk grensgeval is het zeker! Ik zweer dat we zowel zaterdag als zondag berichten gaan krijgen van hele groepen kerels en vrouwen die de tocht gewoon rijden en de zullen zeggen dat het geweldig was (al dan niet met afsteker over de Fluessen).

Record ijsdikte
Bij deze doe ik een oproep aan iedereen om zondagochtend overal in Nederland de ijsdikte te gaan meten. Probeer op een foto vast te leggen wat je meet en stuur de foto via het formulier van “Tip voor Hajo” of mail naar info@. Laten we zeggen dat we uitgaan van open kadastraal bekende wateren – dus geen zwembaden en badkuipen in de tuin. En geen sloten van minder dan 2 meter breed. En niet ondieper dan 80cm. Ik verwacht hier in Krommenie naast ons huis toch wel 25cm te gaan meten.

Gratis fotoafdruk voor winnaar
Wesly Schippers van zwf-ontwerp.nl biedt voor de winnaar van de ijsdikte record wedstrijd een fotoprint aan op materiaal naar keuze. Afmeting 60×40 of iets groter mag ook – zie photogifts.nl. Hij is deze week nog op SBS6 geweest zie :
http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2012/geen-oog-dicht-door-elfstedenkoorts/. Zijn er nog andere ondernemers met een leuk product die prijzen willen inbregen? Ook dat graag via het formulier van “Tip voor Hajo” of mail naar info@.

Bier
Wat heeft een record ijsdikte te maken met bier?

Alles! Bier zoals het vroeger gebrouwen werd was in zichzelf ongekoeld niet 100% houdbaar en tenminste gewoon lauw in de zomer niet lekker. Het mooie van de klimaatgeschiedenis is nu dat toen de Kleine IJstijd (1450-1850) de wijnbouw in noordelijke streken onmogelijk maakte, de veel strengere winters het mogelijk maakten ijskelders in te richten. Waar kwam dat ijs dan vandaan? Uit de ijsvijvers (Eisweiher) waar heel Duitsland vol mee ligt en in Nederland gewoon uit de grachten (zie oude foto).

Tijdens de Kleine IJstijd was het in de meeste winters mogelijk om ’s winters dikke blokken ijs te zagen en in mildere winters altijd nog wel om los ijs van het oppervlak te scheppen. Daar werden vervolgens enorme ijskelders mee gevuld, waar het ijs de hele hete zomer lang niet ontdooide net zo min als het ijs in de bekende ijsgrotten in de Alpen dat doet. Vervolgens kon elke bierbrouwer of ijsmaker of visboer ijs kopen uit de ijskelders. De Kleine IJstijd maakte  wijnbouw dus onmogelijk, maar koud bier drinken mogelijk.

Heb je nog een keldertje vrij? Neem eens de proef op de som. Het werkt!

Waar blijft onze “ijsdienst” en onze Prof. Dr. Ing. Smelter?
Afsluitend nog een pleidooi voor de oprichting van een nationaal natuurijsinstituut en het aantrekken van een natuurijsprofessor van het kaliber van de nomen est omen Natalija Schmelzer van de Eisdienst van het “Bundesamtes für Seeschifffahrt und Hydrografie” in Rostock. Want wat die ijsmeesters allemaal roepen overstijgt het niveau van de Enkhuizer Almanak niet ver. Wie zal er zonder keiharde jarenlange uitgebreide metingen al iets kunnen zeggen wat er onder een laag van 12cm ijs precies allemaal gebeurt? Ik stel me voor dat we robotsondes maken die we voor een vorstperiode op de bodem van onze wateren leggen en dat die dan de hele ijsaangroei en alle temperaturen tussen bodem en ijsonderkant en ook de stroming onder het ijs gaan meten. Tegelijkertijd meten we continu een temperatuurprofiel in het ijs en plaatsen we weerstations op 10cm boven het ijs. En dat op 100 plaatsen in Nederland.

Ik heb binnen het KNMI nagevraagd maar er is voor zover men daar weet in Nederland geen instituut en geen hoogleraar die zich uitsluitend met natuurijs bezighouden. We hebben natuurlijk professor Oerlemans in Utrecht die alles weet van gletsjers (breaking news: gletsjers Himalaya smelten amper!), maar een natuurijsprof schijnt er niet te zijn. Gisteren het prachtige bericht van de Eindhovense scheikundige Ton Pe-ijs dat je met houtvezels, krantenpapier of WC-papier knoeperhard ijs van 2cm kunt maken. Maar ook dat is geen natuurijsprof.

In Zwitserland het je het Schweizer Institut für Schnee- und Lawinenforschung (SLF). In Amerika heb je het Rutgers University Global Snow Lab. Om nog maar te zwijgen van onderzoeksinstituten in Scandinavië en Rusland. Nu we meemaken dat we met z’n allen een nieuwe Kleine IJstijd binnengaan (zie dit boek dat in Duitsland momenteel furore maakt), denk ik dat de overheid of UNOX snel de financiering van van een nationaal natuurijsinstituut moeten regelen. Wat jullie?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.