Update 11 maart: dit artikel schreef ik om aan te kondingen dat er een versie 2.0 van mijn analyse was verschenen; inmiddels heb ik op basis van nog meer nieuwe informatie het hele verhaal nog eens omgewerkt naar een versie 3.0. 

lawinebaan Johan Friso en Florian

Google Map van lawineongeval

Gisteravond belde ik terug op een voicemail met Stephan Wijnkamp, die eerder al in de Telegraaf had gestaan als bergsportjurist die in Tirol woont en daar ook zelf lid is van de bergredding. Hij triggerde me nog eens opnieuw naar mijn analyse van het lawineongeval van Friso en Florian te kijken omdat hij in mijn eerste analyse geen sporen zag die naar het grote Schneebrett leiden.

In mijn videoanalyse van donderdagochtend -ruim voor het gesprek met Stephan dus – zie je me al sterk twijfelen bij de twee sporen die in een kleiner Schneebrett boven de rots eindigen. En nu ben ik er steeds sterker van overtuigd geraakt dat die twee sporen werkelijk de sporen van Friso en Florian zijn.      

Belangrijke hulp daarbij was deze helikoptervideo die Ivo in de reacties met ons deelde – de piloot weet exact waar de lawine losging aan zijn vliegroute te zien – en de slopescience.com tool die Rick inbracht. 

Op de Google Map die ik in de nacht op zondag 19 februari aanmaakte heb ik nu steeds meer verbeteringen doorgevoerd. Hierboven een statische afbeelding van mijn vannacht gemaakte Google Map en hierrr de link naar de dynamische versie. Zeer instructief zijn de Google Earth representaties en hoogteprofielen van slopescience.com:   

Voor de volledige analyse verwijs ik terug naar het nu bijgewerkte artikel en de nieuwe video die ik later vandaag zal opnemen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.