Update 11 maart: dit artikel schreef ik om aan te kondingen dat er een versie 2.0 van mijn analyse was verschenen; inmiddels heb ik op basis van nog meer nieuwe informatie het hele verhaal nog eens omgewerkt naar een versie 3.0. 

lawinebaan Johan Friso en Florian

Google Map van lawineongeval

Gisteravond belde ik terug op een voicemail met Stephan Wijnkamp, die eerder al in de Telegraaf had gestaan als bergsportjurist die in Tirol woont en daar ook zelf lid is van de bergredding. Hij triggerde me nog eens opnieuw naar mijn analyse van het lawineongeval van Friso en Florian te kijken omdat hij in mijn eerste analyse geen sporen zag die naar het grote Schneebrett leiden.

In mijn videoanalyse van donderdagochtend -ruim voor het gesprek met Stephan dus – zie je me al sterk twijfelen bij de twee sporen die in een kleiner Schneebrett boven de rots eindigen. En nu ben ik er steeds sterker van overtuigd geraakt dat die twee sporen werkelijk de sporen van Friso en Florian zijn.      

Belangrijke hulp daarbij was deze helikoptervideo die Ivo in de reacties met ons deelde – de piloot weet exact waar de lawine losging aan zijn vliegroute te zien – en de slopescience.com tool die Rick inbracht. 

Op de Google Map die ik in de nacht op zondag 19 februari aanmaakte heb ik nu steeds meer verbeteringen doorgevoerd. Hierboven een statische afbeelding van mijn vannacht gemaakte Google Map en hierrr de link naar de dynamische versie. Zeer instructief zijn de Google Earth representaties en hoogteprofielen van slopescience.com:   

Voor de volledige analyse verwijs ik terug naar het nu bijgewerkte artikel en de nieuwe video die ik later vandaag zal opnemen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.