Ja de maartsneeuw aankomend weekeinde blijft gecancelled maar de titel die ik koos voor het cancel bericht was niet goed. Maart is nog lang tenslotte. En al vrij snel begon het Europese weermodel signalen af te geven voor 10-11 maart nu op de hielen gevolgd door het Amerikaanse model voor een paar dagen later. Het Europese model heeft iets fels in petto.

In het cancelbericht van gisteren zag je de Cote d’Azur als een onwaarschijnlijke plek voor een bak sneeuw. Nu hebben we al enkele berekeningen gezien waarin die smeerboel recht over Nederland heen komt. 19mm in zes uur waarvan de helft als sneeuw! Dat is als het bleef liggen 10cm. Recht in Amsterdam.

Dat is een hele dikke bepaalde vinger maar aan wie gericht? Geen idee. Mag je zelf bedenken. De helft van die piek is sneeuw.

En de dikste piek vinden we in midden-west Nederland, maar wat zegt dat als het gisteren nog de Côte d’Azur was. Toch is Nederland best en plek voor zo iets. Denk aan maart 2005.

Zo passeert het in het Europese model. Dat wordt dan ook wel code rood als het zo komt.En ja bij -30ºC op 5km hoogte wil dat wel.

Krijg je dit. Dat is echt bar weer. Recht uit het westen. Eerst de kou ver naar het zuiden over de oceaan getrokken en dan hoppa onze kant op. Dan wil je niet of juist wel in je auto zitten. Je hebt high en low thrill seekers weten we uit de psychologie.

Het Amerikaanse model heeft een fotogeniekere oplossing met een heel weekeinde droge sneeuw bij temperaturen net boven nul. Daar blijft dan niets liggen terwijl in de oplossing van het Europese model een laag drab op de grond kan achterblijven. Op die termijn is alles er tussenin en wat jij nog voor moois bedenkt ook nog mogelijk. Maar dus geen BBQ weer of terrasjes.

Ondertussen in de Alpen. Daar gaat eindelijk weer wat sneeuw komen. De laatste dagen enkel bloedje warm en Saharastof met mooie zonsondergangen zoals hier in Tannheimertal vanavond.

En hoe gaan de worldcup wedstrijden in Saalbach verlopen? De piste is knalhard ijs vanwege het vele water wat men erop heeft gespoten. Het wachten is op iemand die op ijshockeyschaatsen durft. Maar juist dus die eerste vrijdag ….

Guur weer met harde wind en 10cm verse sneeuw. Wellicht wordt die afgelaste wedstrijd dus opnieuw afgelast. Maar in het weekeinde komt alles goed. Goed koude nachten en overdag net niet subtropisch. OK. Dat was ie dan. De sneeuwkansen voor thuis gaan we weer intensief volgen een paar dagen.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

De mailing aan de exclusieve groep donateurs gaat er voor het weekeinde uit. Als jij ook nog wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Breaking

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Hajo · 4 maart 2021 op 08:37

Vreemd: reacties stonden uit voor dit bericht. Nu ja. Update: Europees model heeft vanochtend nog een streepje van de sneeuw over.

Amerikaans model vannacht nog eens volop sneeuw. Vanochtend wat minder. Vuil weer dat sowieso.

Gesloten voor reacties.