Wat je ook van de Europese Unie vindt, ze doen ook wetenschap. Zo hebben we het Copernicus centrum voor observatie van de atmosfeer. En die zien nu in oktober een opmerkelijk groot gat in de ozonlaag. Nee dat is niet het gat wat je hierboven ziet. Want dat was van afgelopen maart.

Zie hier het Nature artikel van toen.

Dat kwam gelukkig weer helemaal “goed”. Zie video. Bij milieudingen moet je wel altijd vraagtekens praten bij dit goed. Want het enige probleem van een ozongat is dat in de Australische zomer een bevolkingsgroep met Britse blanke genen op hun stranden onnatuurlijk in de middagzon liggend in de problemen komt. Verder is er geen goed of fout aan een gat in de ozonlaag. Net zo min als aan een warmer of kouder klimaat. De natuur vindt alles best. Zelfs meer of minder plastic is voor de natuur enkel een zetje voor evolutie… van bacteriën die het plastic rauw lusten en van vogels die slim genoeg zijn geen kleurige frisdrankdoppen in te slikken. Dat regelt zich allemaal vanzelf. En voor zover homo sapiens is aangedaan door die stervende vogels stelt ook die homo sapiens zijn gedrag weer wat bij. Dat is allemaal natuur.

Maar nu dus in oktober al een ozongat. Roepen de Europeanen hier.  Met gek genoeg van dezelfde mensen meteen een bericht dat het helemaal goed gaat komen met het ozongat als wij mensen maar doorgaan met het elimineren van CFK’s volgens het Montreal protocol van 1987. Ik studeerde milieuhygiëne van 1985 tot 1991. Liep stage op het Max Planck Instituut voor Atmospherische Chemie in Mainz. Ik zat er midden in. In het alarmisme over de ozonlaag. Die alarmbellen rinkelden sinds 1980…. waarom? Omdat we toen net satellieten hadden die deze gaten waarnamen. En er was dus dat huidkankerdingetje in Australië. Over de ozonlaag voor 1980 weten we praktisch niets. We weten dat een koude stratosfeer ijswolken vormt die chloor en broom vrij maken die dan in een kettingreactie ozon gaan afbreken. Die stoffen komen ook door de natuur in de stratosfeer maar dus ook door de mens. Maar het is dus die kou die het hem doet. Het moet kouder zijn dan -78ºC. Welke twee factoren maken de stratosfeer kouder? Minder zonneactiviteit en meer CO2. Want als je meer CO2 hebt daar heb je bij een lagere temperatuur al dezelfde infrarode uitstraling naar het heelal als bij minder CO2. Daar is geen discussie over. Vriend en vijand weten dat het bij meer CO2 kouder wordt in de stratosfeer. Maar die CFK’s nemen dus netjes af zoals je mag verwachten na de wereldwijde ban. Maar de ozonlaag reageert er dus niet op. Mmmm… Is er met homo sapiens misschien iets dat we vrij vaak in paniek raken over flauwekul en dat we dan zelfs mensoffers gaan doen zoals de Azteken? Of de economie gaan killen zoals nu met de lockdown? Hoeveel mensen ken jij die zijn gestorven aan Covid? Ik enkel van horen zeggen. En aan kanker of hart- en vaatziekten? Of zelfmoord? Of auto-ongelukken. Stuk meer…. Mmmm.

Categorieën: Wetenschap

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

54 reacties

Gesloten voor reacties.