Hierboven onze Micky vanochtend in de sneeuw van de Dachstein gletsjer. We hadden samen nog geskied in april en hoe graag wilde ze deze zomervakantie even checken of de sneeuw wel echt gesmolten was. Nu weet ze dan ook dat heel hoog in de bergen nog steeds de ijstijd heerst die op gezette tijden een veel groter deel van de aardbol teistert. Ik ben hier voor een verhaal in het onovertroffen Bergen Magazine. Dat artikel zal gaan over klimmen met kinderen en daarom zie je hier juist geen klimfoto’s. Hier kijken we eens met een heerlijke wintersportbril naar de mogelijkheden van Ramsau am Dachstein waar we tot morgen verblijven bij de geweldige Peterbauerhof (zie foto onderaan).

IMG_7389

Bovenaan de Dachstein Mautstrasse (gratis met de Ramsau Sommercard) was het een Nederlander die ons met een hele gulle glimlach en Tilburgs accent onze parkeerplaats wees. Een man van middelbare leeftijd die in de winter als skileraar werkt op de Hauser Kaibling hier vlakbij. Als ik werkeloos was in Nederland dan wist ik het ook wel! Een bord geeft de actuele sneeuwhoogte aan. 40cm. Dat is dan vooral interessant voor langlaufers zoals we verderop zullen zien. 

gondelbalkon

Dit is de gondel naar de Dachstein. Op weg naar boven stonden wij beneden en verbaasden wij ons over de afzetting van 30% van het vloeroppervlak met een bord: “ivm gewichtsverdeling balkon”.  Daar begrepen wij geen snars van totdat we hoorden en later op weg omlaag zelf ervoeren dat de gondel een balkon heeft waar je outdoor mee op en neer gaat. Slim is om je plekje vooraf online te reserveren! Want afgezien van degenen die de Klettersteig naar boven pakken moet iedereen hiermee omhoog. Wel is er halverwege de berg veel wandelverkeer op de beroemde 5 Hüttenweg

langlauf

En dit is dan het pronkstuk boven op de gletsjer: de Höhenloipe. Er is ook alpine skiën op de gletsjer met twee liften als de sneeuwcondities het toelaten. Maar in Ramsau komt de hoofdmoot in de winter toch voor het langlaufen… vooral het sportieve moderne skaten dat o schande door Nederlanders (schaatsers) nog maar amper is ontdekt. Iets wat nog gekker is als je bedenkt dat vele Nederlandse toerschaatsers tegenwoordig langlaufschoenen met de freeskate uit Vorden gebruiken. Hier trainen de topteams het hele jaar. Wij zagen enkele fitte types van het Poolse nationale team voorbij komen. 

kiekje_skywalk

De Skywalk, de Hängebrücke en het Eispalast zijn geweldig voor iedereen van jong tot oud en van ervaren alpinist tot fotograferende Japanner.

senne_kauwtje

En zo tam hadden we de Alpenkauwtjes nog niet gezien.

filzmoos

En vanaf de Dachstein (niet de top – daarheen voert ook een Klettersteig) heb je prachtig uitzicht op vele andere bekende skiplekken. Zoals hierboven het dorpje Filzmoos waar onze Ronaldo zo gek op is. Prachtige thermiek ook. Veel paragliders hier gezien vandaag. Het is een bekend vlieggebied voor thermiek en XC-vliegers. Van boven zie je ook de top van de Krippenstein. Een bekend puur freeride gebied. Maar nu komt ie: Ramsau am Dachstein is dat ook! Juist ook hier komen freeriders vol aan hun trekken. Met een gemakkelijk toegankelijke variant met 1500 hoogtemeters en duizelingwekkende mogelijkheden in couloirs.   

rittisberg-coaster

Nu moeten we bekennen dat als je in het langgerekte Ramsau verblijft het vanuit sommige wijken zoals waar wij zitten – de Untere Leiten – eigenlijk verder is naar de gondel naar de Dachstein gletsjer dan naar Schladming waar je instapt in de 4 Berge Skischaukel. En dat doen dus ook veel mensen: heerlijk rustig in Ramsau verblijven en misschien ook eens een paar daagjes langlaufen of winterwandelen en maar enkele dagen naar beneden naar de ski & après-ski drukte van het wereldberoemde skigebied met 123km pistes. Maar nu vergeet ik nog iets: de Rittisberg! Daar is in de zomer al van alles te doen van zwemmen tot Hochseilgarten (high rope parcours), van crossen op electrobikes tot zwemmen en van segway rijden tot een pijlsnelle coaster.

coolesokken

En wie is dit? Wie heeft die coole sokken? Dat is de liftman van de stoeltjeslift van de Rittisberg. Im de zomer tergend langzaam. In de winter waarschijnlijk normaal omdat je glijdend in en uit kunt stappen. In elk geval blijk je deze sokken te kunnen kopen op de Ochsenalm, een van de bergrestaurants op de berg. Bovenaan de lift heb je de Rittisstadl…. en daar kun je heerlijk vertoeven en smullen maar ook…

jasmijnstep

Deze steps huren. Hier zie je onze Jasmijn in actie. Het was echt superdolle pret met z’n zessen! En Micky (zie foto bovenaan) kon mee op de step van mams. 

peterbauer

Waar verblijven we? Op de Peterbauerhof die in alles het beeld overtreft van wat je ziet als je de website opent. Het is juist geen primitief boeren onderkomen, maar een echt vakantieparadijsje voor jong en oud. Met inderdaad een grote boerderij met koeien erbij maar dat is hier echt bijzaak. Onze kids rijden ook op de skelters maar vermaken zich vooral prima met het voetballen achter het huis op een mooi veldje met doelen. Al gauw wordt er Nederland-Oostenrijk en ook Nederland-Duitsland gespeeld en we zijn aan de winnende hand. Verder zijn we een beetje verslingerd geraakt aan de klimsport maar dat lees je pas als het artikel in Bergen Magazine verschijnt!  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.