Hierboven onze Micky vanochtend in de sneeuw van de Dachstein gletsjer. We hadden samen nog geskied in april en hoe graag wilde ze deze zomervakantie even checken of de sneeuw wel echt gesmolten was. Nu weet ze dan ook dat heel hoog in de bergen nog steeds de ijstijd heerst die op gezette tijden een veel groter deel van de aardbol teistert. Ik ben hier voor een verhaal in het onovertroffen Bergen Magazine. Dat artikel zal gaan over klimmen met kinderen en daarom zie je hier juist geen klimfoto’s. Hier kijken we eens met een heerlijke wintersportbril naar de mogelijkheden van Ramsau am Dachstein waar we tot morgen verblijven bij de geweldige Peterbauerhof (zie foto onderaan).

IMG_7389

Bovenaan de Dachstein Mautstrasse (gratis met de Ramsau Sommercard) was het een Nederlander die ons met een hele gulle glimlach en Tilburgs accent onze parkeerplaats wees. Een man van middelbare leeftijd die in de winter als skileraar werkt op de Hauser Kaibling hier vlakbij. Als ik werkeloos was in Nederland dan wist ik het ook wel! Een bord geeft de actuele sneeuwhoogte aan. 40cm. Dat is dan vooral interessant voor langlaufers zoals we verderop zullen zien. 

gondelbalkon

Dit is de gondel naar de Dachstein. Op weg naar boven stonden wij beneden en verbaasden wij ons over de afzetting van 30% van het vloeroppervlak met een bord: “ivm gewichtsverdeling balkon”.  Daar begrepen wij geen snars van totdat we hoorden en later op weg omlaag zelf ervoeren dat de gondel een balkon heeft waar je outdoor mee op en neer gaat. Slim is om je plekje vooraf online te reserveren! Want afgezien van degenen die de Klettersteig naar boven pakken moet iedereen hiermee omhoog. Wel is er halverwege de berg veel wandelverkeer op de beroemde 5 Hüttenweg

langlauf

En dit is dan het pronkstuk boven op de gletsjer: de Höhenloipe. Er is ook alpine skiën op de gletsjer met twee liften als de sneeuwcondities het toelaten. Maar in Ramsau komt de hoofdmoot in de winter toch voor het langlaufen… vooral het sportieve moderne skaten dat o schande door Nederlanders (schaatsers) nog maar amper is ontdekt. Iets wat nog gekker is als je bedenkt dat vele Nederlandse toerschaatsers tegenwoordig langlaufschoenen met de freeskate uit Vorden gebruiken. Hier trainen de topteams het hele jaar. Wij zagen enkele fitte types van het Poolse nationale team voorbij komen. 

kiekje_skywalk

De Skywalk, de Hängebrücke en het Eispalast zijn geweldig voor iedereen van jong tot oud en van ervaren alpinist tot fotograferende Japanner.

senne_kauwtje

En zo tam hadden we de Alpenkauwtjes nog niet gezien.

filzmoos

En vanaf de Dachstein (niet de top – daarheen voert ook een Klettersteig) heb je prachtig uitzicht op vele andere bekende skiplekken. Zoals hierboven het dorpje Filzmoos waar onze Ronaldo zo gek op is. Prachtige thermiek ook. Veel paragliders hier gezien vandaag. Het is een bekend vlieggebied voor thermiek en XC-vliegers. Van boven zie je ook de top van de Krippenstein. Een bekend puur freeride gebied. Maar nu komt ie: Ramsau am Dachstein is dat ook! Juist ook hier komen freeriders vol aan hun trekken. Met een gemakkelijk toegankelijke variant met 1500 hoogtemeters en duizelingwekkende mogelijkheden in couloirs.   

rittisberg-coaster

Nu moeten we bekennen dat als je in het langgerekte Ramsau verblijft het vanuit sommige wijken zoals waar wij zitten – de Untere Leiten – eigenlijk verder is naar de gondel naar de Dachstein gletsjer dan naar Schladming waar je instapt in de 4 Berge Skischaukel. En dat doen dus ook veel mensen: heerlijk rustig in Ramsau verblijven en misschien ook eens een paar daagjes langlaufen of winterwandelen en maar enkele dagen naar beneden naar de ski & après-ski drukte van het wereldberoemde skigebied met 123km pistes. Maar nu vergeet ik nog iets: de Rittisberg! Daar is in de zomer al van alles te doen van zwemmen tot Hochseilgarten (high rope parcours), van crossen op electrobikes tot zwemmen en van segway rijden tot een pijlsnelle coaster.

coolesokken

En wie is dit? Wie heeft die coole sokken? Dat is de liftman van de stoeltjeslift van de Rittisberg. Im de zomer tergend langzaam. In de winter waarschijnlijk normaal omdat je glijdend in en uit kunt stappen. In elk geval blijk je deze sokken te kunnen kopen op de Ochsenalm, een van de bergrestaurants op de berg. Bovenaan de lift heb je de Rittisstadl…. en daar kun je heerlijk vertoeven en smullen maar ook…

jasmijnstep

Deze steps huren. Hier zie je onze Jasmijn in actie. Het was echt superdolle pret met z’n zessen! En Micky (zie foto bovenaan) kon mee op de step van mams. 

peterbauer

Waar verblijven we? Op de Peterbauerhof die in alles het beeld overtreft van wat je ziet als je de website opent. Het is juist geen primitief boeren onderkomen, maar een echt vakantieparadijsje voor jong en oud. Met inderdaad een grote boerderij met koeien erbij maar dat is hier echt bijzaak. Onze kids rijden ook op de skelters maar vermaken zich vooral prima met het voetballen achter het huis op een mooi veldje met doelen. Al gauw wordt er Nederland-Oostenrijk en ook Nederland-Duitsland gespeeld en we zijn aan de winnende hand. Verder zijn we een beetje verslingerd geraakt aan de klimsport maar dat lees je pas als het artikel in Bergen Magazine verschijnt!  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.