20160301_072323 (1)

Na wekenlange regenellende in de Lage Landen konden we de voorbije dagen profiteren van mooi winterweer. Achter glas zag het er allemaal prima uit. Zonnig, en je voelde gewoon dat de zon al heel wat kracht heeft gewonnen. Ja, de lente nadert. Maar eenmaal buiten … brrr, wat een snijdend koude wind. Nee, de meteorologische lente mag vandaag dan al begonnen zijn, op weergebied valt daar niet zoveel van te merken. En al zeker niet als we de kaarten voor de eerste decade van maart bekijken. Hier trouwens een mooi beeld van de zonsopgang vanuit mijn achtertuin. Het binnenschuivende warmtefront werd fantastisch mooi langs de onderkant belicht.

GMT_TNTN_latest

Warmtefront … dat wil dus zeggen dat het daar voor kouder is. En ja hoor. Brede opklaringen, flinke nachtelijke uitstraling. En in het oosten van de Lage Landen zelfs matige vorst.

rart_16030115_16030100

Dat wil dus zeggen dat de eerste neerslag daar straks in de vorm van sneeuw kan vallen. Sneeuw, die zeker in de Ardennen even gaat blijven liggen. Maar ook in Groningen bijvoorbeeld kan het even wit worden.

ECM1-24

Welkom bij het ‘Rad van … Fortuin’, werd vroeger op de Vlaamse televisie geroepen. Maar vandaag moet ik daar het ‘Rad van Azoren’ van maken, want het Azorenhoog gedraagt zich de komende dagen echt zo. De drukassen tollen rond gelijk gek en brengen West-Europa in een koele NW-aanvoer waarbij de ene na de andere depressie van het oosten van Canada via de zuidtip van Groenland onze omgeving op komen. En belangrijker … die drukassen verhinderen dat er telkens veel subtropische warmte wordt meegezogen.

ECM1-72

Hier zie je zo’n doordraaiende drukas in werking. Depressie gepasseerd … hup, even een ruggetje uitrollen en die warmte afsnijden … en dan mag de volgende depressie komen.

rart_16030309_16030100

Dit alles zorgt ervoor dat we hier een mooie nawinter krijgen. OK, het is geen januari of februari meer, dus verwacht geen diepvriestemperaturen of zo. Maar sneeuwvlokken … die gaan we sowieso te zien krijgen. Donderdagochtend bijvoorbeeld. Dat zullen dan vooral maartse buien worden met alles erop en eraan. Regen, korrelhagel, sneeuw, … . Vanaf woensdagavond gaat alles wat in de Ardennen valt grotendeels blijven liggen trouwens. In het laagland misschien tijdelijk ook, …

ECM1-96

… zeker wanneer deze kaart uitkomt dat het Europese model deze ochtend uitgespuwd heeft. Bovenluchten zijn ijskoud, en zo’n depressie trekt onder de Lage Landen door.

rart_16030412_16030100

Komend weekend dus meer regen en sneeuw in het vooruitzicht. Onder de trogas hier dikke sneeuw, met aan de randen ervan eerder regen. Het is een perfect mogelijk scenario. Maar laat me hier al maar even wijzen op de bijzonder grote onzekerheden. Het gaat hem echt van details afhangen of, en waar het precies zou kunnen sneeuwen. Uiteraard zijn de sneeuwkansen groter in het binnenland dan aan de kust. Maar op de Europese weerkaart hier wat hoger zag je al dat er verschillende kleine depressiekernen actief zijn. Onmogelijk dus om nu diep in detail te gaan. Open your mind dus … en laat je verrassen. En blijf het hier de komende dagen uiteraard volgen!

rart_16030612_16030100

In het weekend …

rart_16030906_16030100

… en begin volgende week … meer sneeuwkansen. Ik heb mijn sneeuwschop in ieder geval nog niet opgeborgen. En jullie?

gfs-0-192

Pas midden volgende week gaan de modellen uit mekaar lopen. Het Amerikaanse model laat die WNW-aanvoer nog even aanhouden, …

ECM1-192

… terwijl het Europese model voor hogedrukuitbreiding van dat Azorenhoog gaat tot uiteindelijk pal boven onze hoofden eind volgende week. Maar ik voel het aan mijn water dat dat slechts een nieuwe draai-impuls is aan dat ‘Rad van … Azoren!’

ps: straks tegen de middag aan nog een apart Alpenbericht! Stay tuned!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

22 reacties

Gesloten voor reacties.