Hogedrukgebied Queen heeft het voor elkaar: Europa ontwaakt uit een “nachtmerrie” van koud aprilweer met sneeuw en vorst. En als je mijn kwalificatie ver vindt gaan moet je het maar aan de Franse wijnboeren vragen, die tot wel 90% van hun oogst kwijt zijn in vele bekende wijnstreken.

De Zugspitze liet een laatste restje noordstuwing zien.

Hierboven zie je het op de kaart. Nog wat roze vlekjes bij Oostenrijk. Vanaf maandag komt ervan uit het oosten bewolking en wat nieuwe stuwing tegen Oostenrijk aan.

Deze berekening voor mijn nieuwe werkplek in Kaprun laat zien dat de scherpe kou er vrijdag vanaf is. Maar ook inderdaad die ingewaaide wolken en lichte neerslag. De Lage Landen hebben daar minder last van. Maastricht meer dan Amsterdam.

Vooral het hooggebergte ligt er door deze koude fase nu echt diep winters bij. Heb mezelf net beloofd om straks eind mei eens op de toerski’s naar de Rudolfshütte te gaan en een top te beklimmen.

Hoe verder? Gewoon tof. Ht dipje rond de 22e zit er nog steeds. Dat is als Queen wordt afgelost door haar opvolger.

Het Europese model maakt er zelfs een flinke dip van. Maar dat is hier echt een koude uitbijter. Ga toch minimaal uit van het pluimgemiddelde. En er is ook een bifurcatie zodat je ook op een warme tak met een vet cluster kunt inzetten.

Doe jouw wens voor de staart van …. april. Kleine donatie erbij en hij komt uit. Als het allemaal zulk mooi zoetsappig weer gaat worden en blijven nu… zou dat een mooi moment kunnen zijn voor een korte pauze hier. We’ll see. Altijd zodra het interessant wordt sta ik voor jullie klaar. Het hele jaar door.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

3 reacties

Frans V · 14 april 2021 op 22:09

Nieuwe ec is weer koud, pluim is er bijna, verwacht dat er al meer members mee gaan met het koude vervolg.

Frans V · 14 april 2021 op 22:10

Nieuwe ec weer koud, verwacht dat er meer member meegaan met het koude vervolg.

Kirsten_dl · 15 april 2021 op 12:33

De koude vanaf medio april stond al langer in de sterren en het zou weleens die kant op kunnen gaan. 🙂
Heerlijk zoals het momenteel is; ‘s nachts lekker fris en overdag niet té warm met afwisselend zon en wolken. Slaapt echt heel lekker en zoveel gezonder onder een tarp.
Komend weekend weer een rondje Ardennen met rugzak en slaapmateriaal. 🙂

Gesloten voor reacties.