lesmenuires3101

We openen met dit beeld uit Les Menuires net voor de opening van de liften en de pistes. Ja vanaf de namiddag tot maandagavond valt er nog eens een halve meter in de noordelijke helft van de Franse Alpen. Maar vandaag zal er eerst genoten worden. Met als enige voorbehoud mijn wetenschap dat toerskiërs bij voorkeur in de weekeinden…. sterven. De berichten daarover zullen volgen.

lawinegevaar

We hebben momenteel in Wallis ook in het Val d’Anniviers bijvoorbeeld een situatie met lawinegevaar 4! Maar op de pistes is het een groot feest vandaag in de Alpen hoewel Oostenrijk er nog tamelijk grauw bij ligt vandaag. Nu springen we eerst live naar de Pyreneeën!

buienradar3101

Dit is het beeld. Het leukste leerzaamste is de situatie aan de noordkant van het Donaudal. Vul zelf maar in. Verder geen verrassing voor volgers van deze website dat de grote push bij de dikke pijlen zit. Sneeuwgrens ruim boven de 1000m. Omdat die warmte de Alpen bespaard is gebleven. Maar daarmee ook wat sneeuw. De kiek met het bewijs van de volle meter moet nog komen. Of wacht we checken zo wel even een paar grafieken. In de Pyreneeën wordt de volle meter zeker gehaald op 2000m vandaag. Laten we eens kijken…

ascou3101

Dit is Ascou. Beetje veel sneeuw daar vanochtend…

fontromeu3101

Font Romeu niet ver van Andorra in de Franse Alpen. In de zomer ben ik op deze plek geweest.

lamongie3101

La Mongie

3101leitaregos

Leitaregos ligt verder naar het zuiden in Spanje buiten de buienzone. Maar niet minder fraai en wat een sneeuw jongens!

lasagne3101

We gaan verder met de Jura. Ook van deze zone aan de noordkant van het Meer van Genève en het meer van Neuchâtel. Hier is ook een meter en meer berekend. In de actuele berekeningen zit er nog 30mm neerslag in de vorm van sneeuw aan te komen vanaf vanmiddag. Dus het gaat misschien wel lukken met die meter. Op dit moment is het 40cm.

chaumont3101

Hoe mooi vanochtend in Chaumont!

LaBarillette3101

La Barilette

altersaentis3101

Snel naar de Alpen. In het oosten zoals op de buienradar te zien is het nog bewolkt. Hier de hoogste berg van Oost-Zwitserland. Maar ook daar en in Oostenrijk wordt het zonnig vandaag. En ook morgen en overmorgen komt de volgende sneeuw nog niet door in Oostenrijk.

rochersdenaye3101

 

Deze cam is al vaak getoond. Maar nog nooit zo mooi! Het zijn Mongoolse Yurts op een rotspunt boven Montreux.

riederalp3101

En wat een geweldige terreinvormen hier in het Oberwallis. Wind en sneeuw in een golvend spel!

nendaz3101

 

Last but not least Nendaz in Wallis. Wat een droompiste. Wat een bak sneeuw. Ja ook hier lawinegevaar 4. Dat is hoe het was toen Friso zijn fatale dag had. Even pauze en dan verder met een bericht over de Lage Landen en ook wat meer prognosewerk voor de Alpen. Hoe koud gaat het er bijvoorbeeld worden de komende dagen? Grijp daarvoor zeker ook nog even terug op Ronaldo’s weerbericht van gisteravond!

PS Welke cam vind jij het mooiste? Laat het weten, dan plaats ik hem op Facebook!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.