Facebook/PGHM de Luchon

Hier in de Pyreneeën liep het nog eens goed af. Een wandelaarster brak haar enkel tijdens de afdaling van de Pic du Cagire (1912m). Ze meende nog met haar man de auto op de col te kunnen bereiken, maar de pijn was te hevig. Vijf gendarmes maakten zich op weg om door een winterse sneeuwstorm die 20cm verse poeder dropte de vrouw te gaan halen. Geen weer voor de heli. Dus ga je dan als wandelaar in een banaan naar beneden.

In de Alpen was het minder koud dan in de Pyreneeën maar de bergen zijn er hoger. En dus kwamen zondag hoog boven Arolla op 3000m twee groepen toerskiërs in de problemen in een sneeuwstorm vergelijkbaar met wat je op bovenstaande video ziet op hetzelfde moment aan de Italiaanse kant.

«Cabane des Vignettes»

Beide groepen hadden overnacht in «Cabane des Dix». De Franse groep zonder berggids startte ’s ochtends rond half zeven op weg naar de «Cabane des Vignettes». De Duits-Italiaanse groep met berggids ging op weg richting «Cabane Nacamuli». Rond 10 uur bevonden beide groepen zich ongeveer bij «la Serpentine» maar door sterk verslechterd zicht raakten beide groepen van het pad af. De berichten zijn tegenstrijdig vanaf dit moment. Om te beginnen zullen de groepen samen zijn gesmolten en zullen ze nog de hele rest van de dag geworsteld hebben dichter bij hun doel te komen. Bij het invallen van de avond – op maar 400 meter van de eerstgenoemde hut – moeten ze besloten hebben de nacht samen uit te zitten. Berggids Marco C. bleef bij de groep. Eerdere berichten waren dat hij hulp was gaan halen en verongelukte. Zeven personen raakten zodanig onderkoeld dat ze de nacht niet overleefden: de berggids, twee Italiaanse echtparen en twee Duitsers . R.I.P.

Bovenstaand “oud nieuws” is super actueel. Kijk maar naar het ensemble voor de Arlberg waar ook rond ons partnerdorp St. Anton am Arlberg heus al gewandeld wordt. Vanaf 12 mei kan het er serieus sneeuwen. De vuistregel luidt: vanaf 2000m altijd een muts en handschoenen mee. Regenjack sowieso. En een trui laat je ook niet thuis. Dan ben je al behoorlijk gewapend tegen onderkoeling. Breek je je enkel en raak je in shock is het lastiger allemaal….

Handig dat rugzakken tegenwoordig aan de binnenzijde bedrukt zijn met de belangrijkste info. Maar jeetje…. 13 mensen met telefoon en zeker dus ook GPS. Iemand met een zaklamp misschien? Iemand met een landkaart misschien? Kom op zeg! Met het nieuwe verhaal dat de berggids bij de groep bleef is het allemaal nog mysterieuzer geworden. Waarom geen iglo bouwen?

Kan ik even een kreet toepassen die ik onlangs voor het eerst hoorde: Motion Beats Meditation…. lijkt me dat je samen in actie komt en niet mediterend de onderkoeling in gaat. Wel schijnt het de meest vreedzame dood te zijn. Ach ik haal de humor er maar weer eens bij. De slachtoffers komen uit verre landen. Anders zou ik het niet doen uit respect. Maar van een meditatiecoach leerde ik onlangs (nog voor ik van MBM hoorde) dat humor altijd een goede uitweg is uit de meest dramatische emoties.

En deze kaart lijsten we in…. Wat is het mooiste land van Europa om te wonen? Inderdaad: Nederland. Wel een beetje plat….

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.