Op deze website en in de media heb ik te veel gezegd en geschreven over het lawine-ongeluk van Prins Johan Friso om niet ook vandaag stil te staan bij zijn overlijden. Wie deze website volgt weet dat er in de afgelopen twee winters tientallen dodelijke lawine-ongevallen zijn geweest. Sommige zo tragisch dat je je afvraagt waarom het ongeval van Friso zoveel extra aandacht verdient. Voor mij zijn daar verschillende redenen voor. Ik ben generatiegenoot. Heb ook kleine kinderen. Ben zelf ook ooit honderden meters meegesleurd door een lawine. Friso’s ongeluk staat voor mij symbool voor wat ook vele anderen is overkomen. Wat twee vrienden van mij overkwam toen ik ternauwernood overleefde. Voor het verdriet van nabestaanden. Voor het schrille contrast tussen ultiem skigenot en de plotselinge gemene overval van de witte dood. 

Friso en alle andere lawineslachtoffers: R.I.P.

Nabestaanden: sterkte bij het verwerken van het gemene verlies.

Wintersporters: leer van wat bij anderen misging en wat zij handiger hadden kunnen doen. Ik ben nog steeds van plan voor het aankomende seizoen een kort maar krachtig gratis e-book over het vermijden van lawine-ongevallen uit te brengen. 

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.