tignes2611

Wat een schitterende sneeuw hebben we gehad in de Franse skigebieden langs de Alpenhoofdkam (lees: Italiaanse grens) boven 1800m toen de wind strak uit het zuiden blies eind november! De plaatjes uit met name Tignes, zoals hierboven, waren weer verbluffend. De timing van die sneeuwval was werkelijk uitstekend want verschillende van de hoogste Franse skigebieden zijn afgelopen weekeinde geopend. De Grand Motte gletsjer van Tignes was natuurlijk al open maar nu draaien de overige liften ook.

valdisere0112

Val d’Isère

Afgelopen weekeinde werd met het Premières Traces evenement ook de verbinding tussen Tignes en Val d’Isère geopend. Natuurlijk is ook Val d’Isère een van de gelukkige skigebieden die van de afgelopen grote sneeuwval hebben geprofiteerd. Komend weekeinde is er een worldcup die uit het Amerikaanse Beaver Creek is verplaatst omdat daar te weinig sneeuw lag!

valthorens0112

Val Thorens

En ook het skigebied van het hoogst gelegen skidorp van Europa is al een week eerder dan gepland op 19 november geopend met zijn Grande Première Val Tho. Het webcambeeld bewijst: het ligt er schitterend bij! Op de website van Val Thorens vind je tegenwoordig tussen de webcams ook de “plaatjes van jou en mij”. Daar zit recent een hele mooie tussen. Kijk maar…

Snel verder langs enkele gebieden die nog moeten openen..

courchevel0112

Courchevel – opening 10 december

Het is yummie in Courchevel in de Trois Vallées! Nog een paar daagjes geduld en hier gaan de liften draaien. Of heeft de lift hier stiekem al een keer gedraaid getuige de fraaie skisporen? Dit skigebied is jarig trouwens deze winter. Hoe oud?

70jaarcourchevel Het is ongelofelijk maar het antwoord is 70 jaar! Voor informatie over festiviteiten zie hier.

mega_les-arcs_arcabulle0112

Les Arcs – opening 10 december

Nog zo’n gebied dat voldoende sneeuw gehad heeft: Les Arcs en de andere skidorpen van Paradiski (La Plagne, Peisey Vallandry). 425 kilometer pistes van eenvoudig tot zeer uitdagend.

mega_valcenis_sommet-solert0112

Val Cenis – opening 10 december

De Maurienne is een brede vallei die de scheiding vormt tussen de noordelijke en de zuidelijke Franse Alpen. Het is het gebied van de beroemdste wielercols. Het einde van de vallei grenst aan Italië en ook hier zien we prachtige plaatjes. Zoals hierboven in Val Cenis. Weet je hoeveel sneeuw daar is gevallen?

duriez3

Foto: Nicolas Duriez

duriez1

Foto: Nicholas Duriez

Deze bergliefhebber post op zijn Facebook pagina nog veel meer mooie beelden uit dit skigebied in de Maurienne. Ook in het bekendere Valfréjus in de Maurienne is mooie sneeuw gevallen.

Valfréjus opent dit weekeinde dan ook gedeeltelijk. Schakelen we over naar de Isère…

les2alpes

Les 2 Alpes

alpedhuez

Alpe d’Huez

De skigebieden Alpe d’Huez en Les 2 Alpes worden spoedig aaneengesloten tot één megaskigebied. Ik ga er in januari een kijkje nemen en dan nog ‘ouderwets’ eens met de heli heen en weer. Beide gebieden zijn in de weekeinden al open geweest. Morgen start hier het maandenlange skiseizoen. Het gebied waar veel sneeuw is gevallen loopt helemaal door naar de Alpes Maritimes op een steenworp van Nice. Ook van die zuidelijke gebieden hebben we mooie actuele plaatjes…

mega_montgenevre_thibaud3011

Montgenèvre

Uit dit gebied dat ook al veel eerder dan gepland sinds 19 november open is, hebben we een prachtige video die toont hoe de pistes geprepareerd worden..

Nog iets verder naar het zuiden hebben we dan Isola 2000.

mega_isola-2000_snowpark0112

Isola 2000 – Stations du Mercantour

Dit skigebied met 120km pistes opent morgen met het Ice DJ Festival. Het buurskigebied Auron opent ook al komend weekeinde!

vars3011

Vars

Even verderop ligt Vars. De officieel aangekondigde opening was 10 december maar men doet er alles aan om morgen al te openen. Op 10 december is er het evenement Vars en Scène met gratis live concert, en  allerlei activiteiten zoals gratis testen snowscoots, kinderen die gratis kunnen leren snowboarden, lawinepiepertraining enzovoorts. En we hebben uit dit mooi ingesneeuwde gebied de plaatjes die typerend zijn voor de situatie de aankomende week…

Wat zien we? Kunstsneeuwproductie ’s nachts. Daar moeten we het van hebben nu het de aankomende week overdag in schitterend zonnige condities overdag enkele graden boven nul is. Dat is in de winter met de lage stand van de zon geen probleem voor het sneeuwdek. Je kunt elke nacht sneeuw maken en dat hoopt zich dan op tot alle pistes – ook onder 1800m en verder van de hoofdkam waar minder sneeuw is gevallen – in goede conditie zijn. Valt daar later dan weer sneeuw op dan heb je echt een hele mooie basis voor een lang skiseizoen. Hoe is de prognose momenteel?

ensfra

De prognose voor de komende 7 dagen is gunstig voor verdere kunstsneeuwproductie. Dat kan echt elke nacht. Sneeuw is pas op zijn vroegst vanaf 11 december denkbaar maar dan nog hebben we tot het einde van de berekening op 18 december geen zicht op echt een bak sneeuw zoals we eind november hebben gehad. De kans dat het voor het begin van de kerstvakantie nog eens stevig sneeuwt is natuurlijk wel aanzienlijk. Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Het is in de lagere gebieden in alle Alpenlanden niet de gewenste droomstart van het seizoen. Kunstsneeuw moet toch weer redding brengen en doet dat ook. Nergens wordt zoveel geduimd voor een snelle kentering naar veel kouder weer met mooie sneeuwdumps als hier op wintersportweerman.nl. Wil je de ultieme zekerheid van een kerstvakantie in een winterwonderland? Dan is dit toch wel het moment om een van de hooggelegen Franse gebieden te boeken (zie ook aanbiedingen met flexibele boekingsdata om niet op feestdagen te hoeven rijden).

PS Skigebieden die komend weekeinde ook openen zijn: Oz en Vaujany en in de Pyreneeën Les Angles en Font Romeu.

 

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.