Je kon je klok erop gelijk zetten maar nu is hij er dan eindelijk: de studie die “bewijst” dat een warmere noordpool leidt tot meer sneeuw op het noordelijk halfrond. Die studies zagen we al vaker, in eerdere jaren met veel sneeuw. Het is ook gewoon prijsschieten natuurlijk voor een wetenschappers die worden afgerekend in het aantal papers dat ze produceren en die geld krijgen naar mate hun onderzoeksresultaten met de huidige politieke wind mee waaien.

A warmer Arctic Ocean leads to more snowfall further south

Hier heb je de link naar de publicatie op de website van de onderzoekers en hier het in Nature gepubliceerde artikel. Het plaatje hierboven komt ook van die Japanse studie. Kijk hoe gaat dat in de wetenschap: klimaat is natuurlijk sowieso al een slushfund. Een kennis van me doet glaciologie aan de Universitreit van Innsbruck en bestudeert een gletsjer in Chili. Hij is kneiter klimaatsceptisch maar wil toch geld voor zijn peperdure onderzoek ter plekke. Dus ziet hij er geen been in zijn onderzoekstitel aan te passen van “Studie naar de massabalans van de gletsjer X” naar “Studie naar de massabalans van gletsjer X in relatie tot de door menselijke uitstoot van CO2 veroorzaakte opwarming van de aarde. En de laatste zin van zijn onderzoek staat dan bij voorbaat al vast: “De verwachte verdere opwarming van de aarde zal zeker leiden tot X Y Z en daarom is het van groot belang de ontwikkeling van de massabalans van deze gletsjer intensief te blijven volgen”.

Hoe luidt die obligate afsluitende zin in de Japanse studie: Our results suggest the importance of monitoring equatorward moisture transport during snow accumulation seasons because it could enhance local snowstorms as evaporation from the Arctic Ocean increases in the near future.

De Japanse onderzoekers hebben wel mazzel deze herfst… want ze konden natuurlijk niet weten dat juist herfst 2022 een absolute klapper zou gaan worden qua vroege sneeuwval op het noordelijk halfrond. Ze begonnen hun studie op basis van een langjarige trend van meer sneeuw. Maar nu komt hun publicatie als geroepen om door de hele klimaatalarmistische wereld te worden verder geroeptoetert. Ik heb het gevonden op Wetteronline.de.

Het had ook andersom kunnen zijn natuurlijk: herfst 2022 juist minder sneeuw. Zo iets gebeurde in het verleden met zeeijs rond antarctica. Dat was jarenlang veel hoger dan het klimatologisch gemiddelde en dus een pain in the ass. En dus toog James Hansen aan de arbeid om juist op tijd voor de klimaatconferentie van Parijs een paper te publiceren dat uitlegt waarom een opwarmende zuidpool tot meer zeeijs leidt. Iets met minder zout zeewater en zo. Maar juist na die publicatie draaide de trend om en had antarctica juist weer minder zeeijs dan gemiddeld. Met als klapper dan het allerkoudste winterhalfjaar ooit gemeten in 2021. O ja…. dat kan dus kloppen: kouder is minder zeeijs natuurlijk. Maar het moest toch juist warmer worden?

Nu ja… volg op electroverse.co en op severe-weather.eu de ontwikkelingen van deze super sneeuwwinter. Dit is dan een eerlijk artikel over hoe meer sneeuw in Siberië en Canada de kansen op een koude winter in West-Europa verhogen. En we hebben nu dus meer sneeuw dan ooit eerder gemeten rond deze datum, in een 56 jaar oude tijdreeks. En neem nu maar van mij aan dat sneeuw, ijs en kou bij elkaar horen en niet dus sneeuw, ijs en warm. Ja met een model kun je alles bewijzen…

Geloof je het niet? Hier het bewijs ….

Tot zo ver!

PS Tot mijn vreugde en verbazing komen er al weer spontane donaties binnen. Sinds deze winter echt de enige bron van inkomsten voor mijn werk hier. Ik ben gestopt merken en VVV’s om sponsoring te vragen.

PPS Alle reacties komen binnen in moderatie en zet ik dan live als ik een momentje tijd heb.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.