solar-eclipse_1

Hier zit een enorm teleurgestelde weerman. Wat een deceptie vandaag. Temeer omdat ik precies 2 weken geleden er nog een boude voorspelling in slingerde dat de kans op een zichtbare zonsverduistering zo’n 75% zou zijn. Nou…. dat hebben we gezien. Een dik plakaat met stratus bewolking en mist hing er boven de Lage Landen. Het enige waar ik in dat bericht gelijk in heb gekregen is de aanwezigheid van de hoge druk in onze omgeving. De constellatie zoals die er vandaag was zou in de zomer strak blauwe luchten opleveren. In het vroege voorjaar echter niet. Frederic had geluk in België en ook Jeroen in Zwolle en Gerda in Den Haag. Hier in het westen (Amsterdam en Purmerend) was het zwaar bewolkt. Zo jammer. Maar op internet zijn er echt geweldige foto’s beschikbaar. Die zal ik vanavond hier niet plaatsen. Gewoon ff googelen op #zonsverduistering of #solareclipse2015 en voila, prachtige pica’s. Zoals die hieboven. Allemaal genomen vanaf “beneden”. Maar vanaf boven viel er ook het een en ander waar te nemen.

2015_3_20_900_MSG3_16_S1_grid

Kijk hier maar eens naar. Meteosat 8 via Eumetsat. Na zonsopkomst kwam de schaduw van de Maan er al in over de Atlantische Oceaan. Alsof de ochtendschemer vastgeplakt zit. Een donkere vlek die je graag zou wegpoetsen als hij op het koetswerk van je auto zou zitten. Dit is niet anders dan de schaduw van de maan op onze aarde.

dichterbij

Deze is iets ingezoomd. Fenomenaal. Dit is echt een prachtig kunstwerk van moeder natuur. Het zou eigenlijk ieder jaar (of maand) terug moeten komen. Alleen gaat dat echter op den duur erg vervelen. We wachten wel weer 11 jaar. En wil je weten waar de volgende zonsverduisteringen gaan plaatsvinden? Deze site van de NASA laat ze allemaal zien tot 3000 NC. Er zit er vast wel één bij waar je heen wilt. Is zei het reeds in de reacties deze week. Mooie vakantieplanner! Tot slot een slider met de schaduw van de maan over Europa. Het blijft een geweldige ervaring. Ook al heb ik, en met mij velen, de zonsverduistering vandaag niet gezien. Volgende keer beter. [metaslider id=57575]

Later vanavond nog een kort weerbericht.

Categorieën: Events

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.