Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontdek de mooiste hutten of maak er zelfs een 4-daagse wandeling van!

Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Prachtige winterse modelruns volgen elkaar in rap tempo op

check ook eens

43 Reacties

 1. Michael Vos schreef:

  Winterkoorts is officieel begonnen 🙂

 2. Roy schreef:

  GEWELDIG! En het fraaie laatste nieuws is dat de korte piek in temperatuur 11 op 12 november in Frankrijk van de baan is in de GFS06h: [IMG]http://images.meteociel.fr/im/2779/graphe_ens3_jda0.gif[/IMG]

 3. Jan van soest schreef:

  TOP….nu hopen dat het uitkomt allemaal!!!

 4. everlast1 schreef:

  Hatsjiekidee,Sauerland here we come!!!!

 5. Erwin schreef:

  Nu de wintertijd is ingegaan heb ik besloten me ook dit jaar mijn visie op de actuele weermodellen te geven na ruim 20 jaar het winterweer en weermodellen intensief gevolgd te hebben. Het echt geweldige stuk van Frederic over de SSW en winterverwachting gaf voor mij de doorslag om dit jaar me op deze site te begeven, hoewel ik persoonlijk van mening ben dat een (hoge mate van) correlatie tussen de SSW en de winterkansen in Nederland niet is aangetoond.
  Ik hoop dit jaar een goede aanvulling te kunnen zijn op de inhoudelijk sterke berichten die hier door Hajo, Ab, Leo, Ronaldo en Frederic worden gegeven.
  Een mooi winterseizoen staat voor de deur en met de inhoudelijk uitstekende berichten van bovenstaande heren, aangevuld met mooie inhoudelijke toevoegingen vanuit het forum is en blijft deze site inhoudelijk de beste weersite voor zowel de wintersportlanden maar ook voor de lage landen zelf.
  Een mooie winter gewenst allen waarbij ik zeker dit jaar ook weer inhoudelijke waardevolle aanvulling probeer te zijn via het forum. Soms mogelijk wat kritisch bij om overoptimisme te voorkomen maar respectvol naar de schrijvers en op een sportieve manier. Waarvan akte 😉

 6. Erwin schreef:

  GFS 12uur tapt uit een ander vaatje dan de gfs 06 uur. Hier zien we in het meteofictiegebied geen kou voor de lage landen maar zien we in de periode vanaf 10 november juist vanuit het westen regengebieden de LL intrekken met oplopende temperaturen (temperaturen in de dubbele cijfers). We zien in de gfs 12u in eerste instantie weliswaar ook een dalende trend van de temperatuur maar daarna juist weer terugkeer naar zachter weer. Een heel ander verhaal & andere drukverdeling op termijn dan de gfs 06 uur en zo maar weer eens kijken hoe deze run in het ensemble zit. Hopelijk een zachte uitbijter op termijn.

 7. Spyfromthesky schreef:

  Ik vind de kaarten vandaag vergelijkend van 3 weermodellen niet meer duidelijk. Waren ze gisteren nog redelijk hetzelfde, maar nu zie je op termijn grote verschillen. Dat is natuurlijk voer en de uitleg van de weermannen alhier.

  Het wordt lastiger om winterse modelruns eruit te halen voor de LL. Mogelijk dat het GEM nog de meeste ambitie laat staan.

  Wat ik wil zeggen is dat de de langere termijn het onbetrouwbaarder is geworden en veel langer focussen dan 5 dagen nu, is wel leuk, maar mogelijk te hoog gegrepen. Maar de winst is dat de warmte van de laatste paar dagen weer voorbij gaan. Toch nog een lichtpuntje.

  Spyfromthesky (Arnold).

 8. Erwin schreef:

  GFS 12 uur laat de komende 2 weken in grote delen van Scandinavie wel behoorlijk wat sneeuw vallen. Zweden en Finland zien we o.a. wit worden en ook Rusland wordt vanuit het Noord- Oosten steeds witter. In Polen en Duitsland zijn de grootste sneeuwkansen voor het de uiterste strook in het Noorden. De rest blijft gewoon groen, evenals de Benelux volgens de GFS 12uur hoofdrun.
  Er wordt in ieder geval in het Noorden en Oosten de komende weken wel een mooi koude reservoir gevormd. Nu wachten op de juiste constellatie van drukverdeling en de winter kan naar West-Europa komen. GFS 06 uur en eerdere runs waren wat dat betreft wat optimistischer over 1-2 weken. GFS 12uur laat dat nog niet gebeuren.

 9. Hans schreef:

  Kijk eens aan, onze “weerprofeet” die menigeen hier op deze site heeft GESCHOFFEERD én BELEDIGD, met name de weermannen, laat zich toch weer horen, ondanks diverse aankondigingen die hij zelf heeft gedaan de afgelopen jaren om NIET meer te verschijnen op WSWM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jannes schreef:

   Hej Hans je punt lijkt me ook wel duidelijk zonder al die uitroeptekens. Laten we in ieder geval op een normale manier te voet gaan 😉

   • Bas schreef:

    @Jannes helemaal met je eens!
    Hans z’n reactie vraagt alleen maar om trammelant.

    • Hans schreef:

     Bas, ik kom hier vanaf t begin én heb een heel goed geheugen hoor. Duik maar s in het verleden!

     • Bas schreef:

      @Hans Ik weet er alles van! Ik heb ook zo mijn bedenkingen, maar laten we met een schone lei aan deze winter beginnen.

     • Jannes schreef:

      Precies zoals Bas zegt lijkt me de richting. Goed om een karmasysteem erin te hangen wat erop gericht is al het goeds te stimuleren? Ik denk dat we met zijn allen meer uit elkaar kunnen halen als we alleen maar t goede benadrukken 🙂

   • Hans schreef:

    Sorry Jannes, mn vinger bleef plakken vanwege mn enorme verbazing (zie mn post) om te concluderen: ” he is back again…..why?”

  • Frederic schreef:

   @Hans, laten we zeggen … nieuw seizoen … dus we zijn allemaal weer een jaartje ouder en wijzer geworden. Alles terug van van een propere lei. Goed?

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Hans… begrijp jou reactie helemaal. Wat enorm veel negatieve energie heeft dit in het verleden gekost.

   Kort uitstapje naar de posting van Hajo van 30 oktober om 20.35 uur: het gaat om de manier waarop. Er had ook opbouwend een vraag gesteld kunnen worden in de trend van: Hajo, bedoel jij…. enz enz. Nu overheerst al direct weer dat ‘botte’.

   Ik vrees dan ook met grote vreze.

   Zo dat was het dan weer voorlopig . Lekker skien het komende seizoen en veel leuke discussies toegewenst !

 10. eef schreef:

  @erwin, erg leuk dat je er weer bij bent! Inhoudelijk goede postings en mogelijk in het verleden soms wat kritisch of scherp geweest maar wat @hans hierboven zegt is zeker en vast niet het geval.

  • Hans schreef:

   Eef….wat denk je zelf…., dat ik iets verzin? Duik maar s in het verleden. Ach….vraag het m zelf maar. Anders wil ik wel even wat “kopieën” plaatsen hoor, geen probleem. Kom je aan de weet hoe erg het hier aan toe is gegaan. Menig jarenlange “poster” is vanwege hem weg gegaan.

  • Hans schreef:

   Enne Eef….misschien wil /kan hij zelf wel reageren op mijn posting…:)

   • Erwin schreef:

    Hans,

    ik zou zeggen , sneeuw over het verleden en laten dit jaar met zijn alleen keihard voor winter in zowel de Alpen als de LL gaan duimen en goede inhoudelijke discussies voeren die af en toe best kritisch mogen zijn maar altijd met respect naar elkaar. Zover ik dat in het verleden weleens heb nagelaten zal ik daar dit jaar extra op letten. Samen weer door de (winter)deur?

    • Frederic schreef:

     zo is dat

    • Hans schreef:

     Nou Erwin, nu ga jij wel héél kort door de bocht. Respectvol?? Weleens wat nagelaten?? Januari 2015 en januari 2016 is nog niet zo lang geleden. Over en weer vlogen jij, weermannen en reageerders elkaar naar de keel. Ja, kijk én lees het maar eens terug allemaal! Afzeiken deed jij de immer correcte en gemotiveerde weermannen, met name Leo. “Galbakkerij”! Jij wil(de) altijd maar weer jouw gelijk halen, tot vervelens toe. Had jij een voorspeld weerbericht (sneeuw) goed, dan moest iedereen het hier weten (al gebeurde dit niet zo vaak). Had jij het mis, dan was jij dagen lang niet meer te horen.
     Door jou zijn menig liefhebbers op deze site weggegaan, lezen nog wel mee maar reageren niet (meer).
     Zelf ben ik geen kuddedier. Loop niet met iedereen mee. Wél geef ik hier mijn eerlijke en oprechte mening. Daarom mijn reactie gisteren. Daarom mijn reactie nu: jammer dat jij voor de zoveelste keer terug bent.
     Voor degenen die (nog) twijfelen aan mijn (eerder gedane) reacties, bijgaand dé melding dat hij (Erwin) deze site voorgoed zal verlaten…
     16 januari 2016 om 23:41 “Heren& Dames, zoals Eric verlaat ik ook deze site voorgoed. Blijkbaar wordt enige kritiek en directheid hier door de meesten niet gewaardeerd.
     Daar wil ik geen deel meer van uit maken. No hard feelings Het ga jullie goed”!

 11. Mark (breda) schreef:

  Welkom Erwin. Laten we er een gezellige winter van maken samen met alle weermannen en reageerders.

 12. smette schreef:

  @erwin: je hebt me veel frustratie opgeleverd de laatste 2 winters. Maar het moet gezegd, je zat er boenk op. Dus welcome back, in de hoop dat je winters weer ook kan voorspellen 😀 😀

  • Erwin schreef:

   Ha Smette, helaas kwamen vorig jaar de voorspellingen inderdaad redelijk uit en werd het in de LL voor het 3e jaar op rij geen winter. Dit jaar heb ik er wel goede hoop op maar ook dat is puur gebaseerd op gevoel en statistiek (kans op vier keer kop of vier keer munt achter elkaar is ook maar 1 op 16). Langer dan 2 weken vooruit kijken geloof ik simpelweg niet in omdat alle variabelen die het weer bepalen enerzijds niet bekend zijn en anderzijds elkaar nog wederzijds beinvloeden. Het weer is dus geen exacte wetenschap en daarom moeten we het vooral zo ook niet benaderen. Kwestie ook van ons zelf ook niet te serieus nemen alsof we de wijsheid in pacht hebben 🙂

   • Leo schreef:

    Welkom terug Erwin. Hier kan ik me voor een groot deel in vinden.
    De statistiek klopt echter niet helemaal, of althans de redenatie. Inderdaad is vooraf bezien de kans op 4 keer kop (of vier keer een zachte winter) achter elkaar zo klein. Maar: iedere keer als je het muntje opgooit is de kans opnieuw 50% 😉

    • Erwin schreef:

     @leo helemaal gelijk. Maar vier zachte winters achter elkaar beschouw ik als vier keer kop of 4 keer munt en die kans is klein. ruim 6% . Vandaar mijn gevoel dat dit jaar de kans op opnieuw een z8e winter klein is.

     • Erwin schreef:

      en @leo, het gaat om een globale redenatie die uiteraard niet precies klopt want het is uiteraard niet kop of munt bij een winter. Ik wil alleen aangeven dat de kans op 4 aansluitende zachte winters klein is.Hoop doet leven! 🙂

   • Frederic schreef:

    Tuurlijk is het weer een exacte wetenschap @Erwin. Wat anders? Ook in de quantummechanica bvb is er een grote mate van onvoorspelbaarheid, maar dat wil niet zeggen dan het geen exacte wetenschap is.
    Je hebt wel gelijk natuurlijk dat er nog lang geen consensus is over welke variabelen er spelen en in welke mate die op mekaar inspelen. Komt daar nog eens bij dat we hier met macrosystemen te maken hebben en met een uiterst gebrekkig meetnetwerk zitten. Laboproeven zijn daardoor zeer moeilijk. Toch zeker als je er meerdere variabelen tegelijk in wil laten meespelen natuurlijk.
    Maar weet je … en dat is net het leuke … het is het onbekende … het pioniersgevoel. Er wordt wel degelijk gigantisch veel onderzoek in meteo gedaan en jaar na jaar komen we tot nieuwe inzichten. En bovendien vallen de puzzelstukjes stilaan steeds meer in mekaar. Dat maakt het voor mij zo leuk om ook mee naar de (of een deel van de) toverformule te zoeken. Is dat naïef? Of gewoon nieuwsgierigheid eigen aan de mens? Voor mij is het iig een grote drive in mijn leven.

 13. Erwin schreef:

  @leo daarnaast ben ik zoals je weet geen meteoroloog. Heb bedrijfseconomie gestudeerd met veel statististiek dus op dat punt hoef jij me niks wijs te maken 🙂 Wat je zegt klopt precies.

  • Erwin schreef:

   het weer is net als de economie geen exacte wetenschap Frederic. Heeft niks te maken met het grote publiek naar mijn mening maar laten we deze discussie een keer buiten het forum voeren 🙂

 14. Mark (breda) schreef:

  ……

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.