ECMWF houdt winter in stand

Klik voor grotere kaart

Vergelijk eens bovenstaande laatste kaart van de nieuwe ECMWF run met deze kaart van hetzelfde moment in de GFS12u. Zoek de 7 verschillen (je kunt binnen de fancybox heen en weer klikken). Precies waar het Europese model een knaller van een hoog over Zweden en Noorwegen legt (met als knipoog van de supercomputer aan ons wintersporters een “Goggle-kern”) legt het GFS model een grote depressie waarvan de Russische beer een flink eind terug in zijn hol kruipt.

Weerstand bieden
Maar dat Noors-Zweedse hoog ziet er zo “warm” uit. Ja dat is het ook en dat is precies wat we nodig hebben! Huh? Hoe dat zo? Welnu: om te schaatsen en te genieten van winterweer hoeft het alleen beneden waar wij zitten koud te zijn. Tegelijkertijd mag het op 5km hoogte best warm zijn. Sterker nog: pas als een hoog geel begint te kleuren is het een sterk hoog dat weerstand kan bieden tegen oceaandepressies!

De 500hPa Geopotentiaal is de hoogte tot waar ik moet klimmen om die druk te meten uitgedrukt in decameters. In de kaarten van Wetterzentrale.de wordt die geopotentiaal geel zodra ik hoger moet gaan dan 552 decameter oftewel 5520m. Je kunt je voorstellen dat een hoog met aan de grond een druk van 1045hPa en een geopotentiaal van 570 een dikker, want warmer en hoger hoog is dan een hoog met 1045hPa aan de grond en een dikte van slechts 520 decameter.

#11stedentocht
Gisteravond laat al produceerde de GFS18u een geel-oranje Groenlandhoog. Iets waar ik al een paar dagen over fantaseerde. Vanavond laat de GFS12u Europa ontdooien vanaf 9 februari. Hoog in het ensemble dus weinig om je druk over te maken, tenzij je de Vereniging Friese Elfsteden bent dan moet je je juist wel druk maken. Want als het ECMWF model gelijk krijgt, dan kunnen we ook na 9 februari nog wel even vooruit.

Die gele knoeper krijg je niet zomaar weg! Wind in de LL pal oost! En de hele berekening is droog voor de LL behalve dan wat sneeuwbuitjes in de kuststrook.

Hieronder nog wat meer analyse en de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de dag…

Natuurlijk moeten we de ECMWF-ensembles zo weer bekijken, maar ik sluit me geheel aan bij vele reageerders vandaag: ook maar es ff achteroverleunen en zien hoeveel barre dagen er nu al zeker in het verschiet liggen. Tot over het weekeinde! En woensdag al de eerste schaatswedstrijden op natuurijs.

15cm verse poeder Franse Alpen
Goed nieuws voor de Franse Alpen het dumpje gaat  door morgen. Reken op 15cm poeder. Slecht nieuws voor de zuidkant en zeker de Dolomieten. Niks nada. Alles lijkt naar de Balkan te gaan en weer richting “Boekarest”. Herinner je je het artikel nog waarin ik uitlegde dat koude stralingsnachten bij ons te danken zijn aan de neerslag ver van ons bed?

Waarom koning Thialf?
Kees Kromme wees me op een discussie op een andere wintersportwebsite waar de weerman na lang zoeken op internet nog steeds geen antwoord had gevonden op de vraag waarom Koning Thialf synoniem staat met Nederlands winterweer. Stom want ik wist het ook niet! Na 2 minuten Googelen had ik het antwoord: de reden dat wij het over Koning Thialf hebben als er kans is op natuurijs is simpelweg dat…. Thialf ook in de Noorse mythologie van de Edda al een begenadigd schaatser was (bron).

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=340417195992492]

Valkenburg al dik wit

Klik voor grotere plaat

Robert Colson schrijft op facebookZo nog eens gemeten, om 17:15 uur zo’n 7 cm gevallen vandaag en het sneeuwt nog steeds! Ben benieuwt morgen. De kids hier hebben veel plezier en zijn @the moment een sneeuwpop aan het maken 🙂


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

79 reacties

Gesloten voor reacties.