ECMWF houdt winter in stand

Klik voor grotere kaart

Vergelijk eens bovenstaande laatste kaart van de nieuwe ECMWF run met deze kaart van hetzelfde moment in de GFS12u. Zoek de 7 verschillen (je kunt binnen de fancybox heen en weer klikken). Precies waar het Europese model een knaller van een hoog over Zweden en Noorwegen legt (met als knipoog van de supercomputer aan ons wintersporters een “Goggle-kern”) legt het GFS model een grote depressie waarvan de Russische beer een flink eind terug in zijn hol kruipt.

Weerstand bieden
Maar dat Noors-Zweedse hoog ziet er zo “warm” uit. Ja dat is het ook en dat is precies wat we nodig hebben! Huh? Hoe dat zo? Welnu: om te schaatsen en te genieten van winterweer hoeft het alleen beneden waar wij zitten koud te zijn. Tegelijkertijd mag het op 5km hoogte best warm zijn. Sterker nog: pas als een hoog geel begint te kleuren is het een sterk hoog dat weerstand kan bieden tegen oceaandepressies!

De 500hPa Geopotentiaal is de hoogte tot waar ik moet klimmen om die druk te meten uitgedrukt in decameters. In de kaarten van Wetterzentrale.de wordt die geopotentiaal geel zodra ik hoger moet gaan dan 552 decameter oftewel 5520m. Je kunt je voorstellen dat een hoog met aan de grond een druk van 1045hPa en een geopotentiaal van 570 een dikker, want warmer en hoger hoog is dan een hoog met 1045hPa aan de grond en een dikte van slechts 520 decameter.

#11stedentocht
Gisteravond laat al produceerde de GFS18u een geel-oranje Groenlandhoog. Iets waar ik al een paar dagen over fantaseerde. Vanavond laat de GFS12u Europa ontdooien vanaf 9 februari. Hoog in het ensemble dus weinig om je druk over te maken, tenzij je de Vereniging Friese Elfsteden bent dan moet je je juist wel druk maken. Want als het ECMWF model gelijk krijgt, dan kunnen we ook na 9 februari nog wel even vooruit.

Die gele knoeper krijg je niet zomaar weg! Wind in de LL pal oost! En de hele berekening is droog voor de LL behalve dan wat sneeuwbuitjes in de kuststrook.

Hieronder nog wat meer analyse en de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van de dag…

Natuurlijk moeten we de ECMWF-ensembles zo weer bekijken, maar ik sluit me geheel aan bij vele reageerders vandaag: ook maar es ff achteroverleunen en zien hoeveel barre dagen er nu al zeker in het verschiet liggen. Tot over het weekeinde! En woensdag al de eerste schaatswedstrijden op natuurijs.

15cm verse poeder Franse Alpen
Goed nieuws voor de Franse Alpen het dumpje gaat  door morgen. Reken op 15cm poeder. Slecht nieuws voor de zuidkant en zeker de Dolomieten. Niks nada. Alles lijkt naar de Balkan te gaan en weer richting “Boekarest”. Herinner je je het artikel nog waarin ik uitlegde dat koude stralingsnachten bij ons te danken zijn aan de neerslag ver van ons bed?

Waarom koning Thialf?
Kees Kromme wees me op een discussie op een andere wintersportwebsite waar de weerman na lang zoeken op internet nog steeds geen antwoord had gevonden op de vraag waarom Koning Thialf synoniem staat met Nederlands winterweer. Stom want ik wist het ook niet! Na 2 minuten Googelen had ik het antwoord: de reden dat wij het over Koning Thialf hebben als er kans is op natuurijs is simpelweg dat…. Thialf ook in de Noorse mythologie van de Edda al een begenadigd schaatser was (bron).

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=340417195992492]

Valkenburg al dik wit

Klik voor grotere plaat

Robert Colson schrijft op facebookZo nog eens gemeten, om 17:15 uur zo’n 7 cm gevallen vandaag en het sneeuwt nog steeds! Ben benieuwt morgen. De kids hier hebben veel plezier en zijn @the moment een sneeuwpop aan het maken 🙂


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

79 reacties

Gesloten voor reacties.