chatel1302

De Franse Alpen zijn schitterend wit van noord naar zuid. Om te beginnen met noord hierboven Châtel in de Portes du Soleil vanochtend. Dit dorp ligt op 1200m hoogte. Dat betekent dat her er net kan blijven sneeuwen vanmiddag en vanavond. In het Centraal Massief waar het gisterochtend zo hevig sneeuwde zien we nu regen. Dat zet nu ook door naar de Alpen. In Oostenrijk kan vanavond en vannacht lokaal regen optreden tot zelfs 1500m zoals hier ook netjes aangekondigd. In de westalpen valt de sneeuwgrens eigenlijk nog sterk mee. Behalve misschien voor de reizigers die vanavond al vanaf 1000m in de sneeuw komen.

avoriaz1302

Avoriaz vanochtend. Schitterend contrast van paardenkoetsen en moderne architectuur.

combloux1302

Combloux

chamonix1302

Chamonix

cordon1302

Cordon

Hier bij dit sneeuwrijke plaatje in Savoie Mont Blanc stop ik even om en passant nog eens de mythe te ontkrachten dat Franse skigebieden allemaal monsterlijk groot zijn met lelijke flatdorpen.

plan-piste-2015

Dit is het skigebied van Cordon. Op een site als Wintersporters.nl niet eens te vinden. 11km piste tussen 1000 en 1600m. Een skigebied 3x zo groot als Niederthai in het Ötztal en 2x zo groot als St. Martin am Tennegebirge (staat te koop waarover spoedig een bericht) waar toch vele Nederlanderse en Belgische gezinnen graag naartoe gaan. In de Franse Alpen zijn veel van dit soort gezellige skigebiedjes met minder dan 50km piste.

cordon1-hiver

En hoe ziet zo’n skidorp er dan uit? Nou zo dus. Daarbij vergeleken is een uit de kluiten gewassen Oostenrijks dorp als Sölden toch een gedrocht? Ik chargeer maar je begrijpt wat ik bedoel. Hier geldt weer eens Sturgeon’s Law: 90 procent van alles is flauwekul. Dat geldt zeker voor 90 procent van alles wat over wintersportlanden en bestemmingen gezegd wordt. Ja het artikel met de top 10 wintersportmythes houden jullie van me te goed.

symartin1302

Nog zo’n mooi dorp: St. Martin in Belleville op 1450m in de Trois Vallées onder Les Menuires vandaag

zinal1302

Zinal in Val d’Anniviers behoort sowieso tot de meest pittoreske dorpen mét topskigebied van de Alpen

valbergalpesmaritimes

Valberg in de Alpen Maritimes laat zien hoe mooi het naar het zuiden heeft gesneeuwd: hemelsbreed is dit 40km van Nice!

valdallos1302

Baas boven baas: waar is mijn auto in Val d’Allos

vialattea1302

Sauze d’Oulx in Via Lattea waar Dutchweekend Italia wordt gehouden

En de sneeuw is vannacht ook even langs de hele Italiaanse zuidkant gegaan. En daar was de zon vanochtend mooi terug!

Kijk en geniet!#ValGardena #Gröden #Dolomieten #Sellaronda #DolomitiSuperski

Geplaatst door Val Gardena Gröden op zaterdag 13 februari 2016

baksneeuw1302

Bak sneeuw weer

Of het echt zo’n bak sneeuw wordt als hier berekend op basis van de ochtendrun van het Amerikaanse model kunnen we nog niet beloven. Het Europese model is zuiniger vanochtend. Het komt op het moment dat de sneeuw ook doorzet naar de Atlas in Marokko. Morgen meer zicht op de intensiteit!

donderdagsneeuwdekje

Duitsland bepoedersuikerd

Ook in Duitsland kan het pittiger gaan sneeuwen dan nu berekend. Wel blijft het een miniwintertje en is er vanochtend weinig zicht op verlenging! Geniet dus vandaag al van het voorproefje zoals in dit bericht beschreven en geniet komende week. Verrassingen zijn altijd mogelijk. Einde van de week is de sneeuwgrens in Oostenrijk trouwens weer in de laagste dalen en gaan we vermoedelijk ook over naar een week met meer zon in de Alpen. Is dat niet toevallig de eerste krokusweek? Over #mazzelwinter gesproken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.