nachtvorst-kleinwalsertal
In het Kleinwalsertal waar Hajo momenteel verblijft in een appartement van Hans ter Braak waren de daken heel mooi wit vanochtend. Niet van sneeuw natuurlijk. Hajo schrijft: “Alleen hier en daar zie je nog wat resten van sneeuwdump Luuk. Nee het is rijp op de daken en de weilanden. Geen nachtvorst hoor, gewoon grondvorst! Kouder dan 4 graden is het niet geweest. Het wordt weer een mooie zonnige herfstdag!”
Kleinwalsertal 2014_11_06
Hogerop iets meer dan resten. Dit was donderdag. Begeleidende tekst: “een lekker dutje op 2000 meter hoogte. Ook dat is winter(sport)”.  Ik kan me er wat bij voorstellen!

rsum_14111212_14110900

En het blijft nog even zo hoor. Deze kaart met de neerslagtotalen tot woensdagmiddag laat het mooi zien. Hij is herkenbaar: nog altijd een aanhoudende sud-stau. Met meteen zichtbaar twee grote voordelen en een verschrikkelijk nadeel. Aan de noordkant föhn omstandigheden met dus hoge temperaturen en veel zon, misschien wel wat veel wind. Aan de zuidkant bij een vrij hoge sneeuwgrens opnieuw veel sneeuw, boven de 2000 meter gaat dit ergens nog wel een metertje extra brengen. Maar oei wat een aanhoudende ellende in de lagere delen van Zwitserland en Italië.

Medicane

Ook rond de Middellandse zee nog steeds erg bar. Noodweer op Sicilië en Malta. Inclusief de ” Medicane” (samentrekking van  mediterranean en hurricane; met dank aan Ronaldo), met alle kenmerken van een (sub) tropische storm. Wat ik nog even kwijt wil: al zeven dagen geleden stond dit perfect op de kaarten. Ik beschreef hier hoe de kaarten zich zouden ontwikkelen. Bekijk deze video van Wetteronline nog even waar de details mooi uitgelegd worden. Nogmaals een pluim voor vooral het Europese model!

hgt0_14111306_14110900

Maar gaat het roer om? In eerste instantie nog niet echt hoewel dit kaartje misschien anders doet vermoeden. Dit staat voor aanstaande donderdag op het programma: de uitzakkende lagedruk op hoogte (een zogenaamde hoogtetrog) behorende bij het Atlantische laag breidt zich komende week wat zuidoostelijk uit. Zo rond donderdag trekt een koufront met (op hoogte) wat afgesnoerde kou over. De sneeuwgrens daalt tot zo’n 1200 meter. Dat gaat een tijdelijk laagje van 15 tot 20 centimeter opleveren. Want daarna opnieuw een zuidelijke stroming (=sud-stau=föhn) met hoge temperaturen.

pslv_14111812_14110900

Maar, er staan veranderingen op stapel! Al redelijk duidelijk is dat vanaf vrijdag het Siberische hogedrukgebied verbinding wil gaan zoeken met een vanaf de Noordpool uitzakkend Groenland-hoog! Hier een mooie virtuele kaart voor 18 november. Kou op transport richting West-Europa en sneeuw voor de Noord-Alpen? Het is nog even afwachten hoe dit precies gaat uitpakken en sowieso te vroeg voor details. Ik vraag me vooral af hoe zuidelijk de kou weet te komen.  En: de Europese runs van gistermorgen en vanmorgen zijn vrijwel identiek en zien er goed uit. De run van gisteravond was veel minder enthousiast en laat die verbinding niet slagen. Het Amerikaanse model doet ook nog niet echt mee; daar na het weekend toch te veel aanhoudende depressie-invloeden. Al met al is toch wel de tendens dat de straalstroom erg zuidelijk kan komen te liggen en daarmee de West-Europese depressies een al even zuidelijke koers gaan kiezen. Een koude (noord)oostelijke stroming zou het gevolg zijn.Daarmee zou collega Frederic al snel zijn gelijk krijgen. Spannende tijden breken aan!

650x366_11031127_europe

De winterverwachting op zijn Amerikaans, door het gerenommeerde Accuweather weerbureau. Eerder al in de reacties door Ab aangestipt. Ook op twitter ging dit plaatje rond en er werd er door enkele Nederlandse meteorologen van naam nogal lacherig over gedaan. “hé, sneeuw in de Alpen en Pyreneeën, dat is me wat zeg”(..) Erg jammer en flauw. Naast de grote naam die Accuweather in Amerika heeft kun je bij het lezen van de volledige verwachting daar toch wel iets zinvollers over zeggen lijkt mij. De beschrijving is zeer uitgebreid. Ik maak daar kort samengevat uit op: een koude winter voor Oost-Europa en de Balkan, voor de Benelux een net niet echt koude winter zoals we die de laatste jaren wel vaker meegemaakt hebben. Voor de Alpen en de Pyreneeën wordt niet wat sneeuw beloofd:  “Ski conditions will be fantastic for the 2014-2015 ski season, with the most impressive snowfall expected in the Swiss and Austrian Alps”. Dat laat weinig ruimte voor flauwe grappen. Enige puntje is wel dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen de noord- en zuidkant. En helaas ontbreekt de onderbouwing. Maar ik heb gezien de details alle reden om aan te nemen dat die er wel is.

battle

Nu we het er toch over hebben: die onderbouwing. Terecht werd daar gisteren in de diverse reacties op gewezen. Dank voor jullie geweldige reacties. Het verbaast me moet ik eerlijk zeggen. De  -met alle respect- gemiddelde Nederlander raakt gefrustreerd van 2 (of meer) verschillende visies. Wanneer ik een collega op mijn werk of een hardloopvriend(in) wat probeer uit te leggen hoef ik doorgaans niet aan te komen met pluimen, kansverwachtingen en correlaties. Misschien niet omdat het allemaal te ingewikkeld is, maar het “kan” gewoon niet. Men wil horen hoe het wordt, niet hoe het  “kan” worden. En wanneer ik er dan met een (te) enthousiaste aankondiging van bijvoorbeeld kans op sneeuw een keer (net) naast zit word ik uitgelachen. Hier is het anders merkten we gisteren weer. Kennelijk leest iedereen deze site zo goed dat men begrijpt hoe het weer in elkaar steekt!

Pluim

 

Goed, heb ik nog wat toe te voegen aan de battle tussen op het ogenblik Hajo en Frederic? Ja en nee, meer een kritische noot. Verder dan hierboven, de vijftiendaagse pluim voor Midden-Nederland, wens ik eigenlijk niet te kijken. En dat is al lastig genoeg.Veel spreiding! Over een dag of zeven lijkt de wind door het hierboven beschreven Groenland-Scandinavisch-Russisch hoog de oosthoek op te zoeken. Of zuidoost. In combinatie met de bovenstroming kan de temperatuur -ook omdat het pas november is- nog alle kanten op. Echt heel erg winter voor de lage landen zit er nog niet in. Daar is het eigenlijk ook nog te vroeg voor.

Hoewel ik de seizoensverwachtingen en vooral de zich toch wel wat verbeterende inzichten daarover met enorm veel belangstelling volg ben ik nog steeds van mening dat er -verder dan een maand vooruit- niets met zekerheid die acceptabel groot genoeg is over valt te zeggen. Met inachtneming dat het weer geen geheugen heeft -geen winter is hetzelfde en laat zich op voorhand vergelijken met een eerdere- durf ik in feite alleen naar de statistiek te kijken. Theoretische kansen dus. En misschien wat soms wat “wishfull thinking” er in leggen; een beetje gokken op gevoel. Laat ik dat maar doen dan. Ik ga in hoofdzaak met de verwachting vanHajo mee, en “roep” wel een Hellman-koudegetal. Dat mag wat mij betreft uit komen op 100,1. Alleen al omdat de winter 2014-20154 dan volgens de KNMI-definitie in de categorie “koud” valt.

Artic blast

Het toetje komt vooralsnog natuurlijk vanuit de States. Hajo schreef er al over: het wordt daar de komende week op grote schaal en langdurig heel-heel koud, tot in Houston en Atlanta toe. Smullen bij de video’s van NBC news (ze spelen zich automatisch achtereenvolgens af)!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

36 reacties

Gesloten voor reacties.