Al vroeg vanochtend trok de regen in het westen binnen en steeg het kwik daar naar 5ºC. Ondertussen is de rest van Nederland lekker buiten aan het wandelen en genieten van unieke plaatjes. En daarvan kunnen wij nu meegenieten met dank aan Twitter.

Dit is de enige kiek niet van Twitter maar van een kennis uit Luyksgstel. Die prijkt nu ook bovenaan de Facebook pagina voor een tijdje.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1379687724077170693

https://twitter.com/marcopverhoef/status/1379669841079115777

https://twitter.com/Ramonoost/status/1379679926790537217

 

Tja logisch dat het oosten mooi wit wordt na een nachtje vorst. Deelen haalt met -2,1ºC slechts een 13e plaats historisch, maar het was natuurlijk ook geen heldere nacht.

Is het nu gedaan met de sneeuwval? Allerminst. Als je tenminste een beetje uitzoomt en we ons ook een beetje Europeanen kunnen voelen. Tja als dit in Duitsland gebeurt hebben de kranten ook wat om over te schrijven. En mooi ook die ranke spierwitte windmolens waarvoor heuvelruggen zijn omgebuldozerd in een maagdelijk sneeuwlandschap.

Ff dagje toerskiën in Sauerland anders? O nee, we mogen de grens niet meer over.

En dan geloof het of niet in de nieuwe berekening sneeuw in de Lage Landen op 20 april. Voor het eerst eergister zag ik dat het en beetje die kant op gaat.

Hoe vind je die? In de hoofdrun op 21 april en maximum van 4 graden in De Bilt. Het dagrecord is uit 1903 met 6,9ºC. Stel je voor dat we daar 3 graden onder duiken. Maar ook 11 april staat er zeer koud op. Die dag is er een kleine kans op natte sneeuw bij ons.

Maar interessanter is de temperatuurverdeling in onze contreien die dag. Maastricht 15ºC ’s middags en De Bilt 3ºC? Dat zou voor De Bilt meteen ook een dagrecord zijn sinds 1901. Het kan zijn dat dat etmaal het maximum ’s nachts is terwijl het vanaf de ochtend steeds afkoelt.

Nou dan maar even op de nog langere termijn kijken. Na 22 april is er geen kans meer op nachtvorst. Dat is alvast wat. De laatste dagen van de maand komen we vermoedelijk weer boven de 15ºC. De tweede week van mei is kandidaat voor een exit covid warme fase! Al was het omdat mensen als ze naar buiten gaan hun chronische vitamine D tekort en beetje kwijt raken.

Gisteren in spoedig mijn nieuwe woonplaats Kaprun op het Kitzsteinhorn -17ºC en mooi laagje poeder. Op dit moment sneeuwt het volop in de Alpen tot in de dalen.

We sluiten dan ook af met een mooie serie van ruim en jaar Dornbirn op 437m hoogte in Oost-Zwitserland op de 7e van de maand. Het plaatje dat wat langer blijft staan is nu. Dan start de serie weer met 7 februari 2020.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Tije · 7 april 2021 op 11:32

Bijzondere tijden! Maar mooi om mee te maken. Ik vind het opvallend stil bij de reguliere weermannen. Weer is even geen klimaat blijkbaar.

Gesloten voor reacties.