Al vroeg vanochtend trok de regen in het westen binnen en steeg het kwik daar naar 5ºC. Ondertussen is de rest van Nederland lekker buiten aan het wandelen en genieten van unieke plaatjes. En daarvan kunnen wij nu meegenieten met dank aan Twitter.

Dit is de enige kiek niet van Twitter maar van een kennis uit Luyksgstel. Die prijkt nu ook bovenaan de Facebook pagina voor een tijdje.

https://twitter.com/helgavanleur/status/1379687724077170693

https://twitter.com/marcopverhoef/status/1379669841079115777

https://twitter.com/Ramonoost/status/1379679926790537217

 

Tja logisch dat het oosten mooi wit wordt na een nachtje vorst. Deelen haalt met -2,1ºC slechts een 13e plaats historisch, maar het was natuurlijk ook geen heldere nacht.

Is het nu gedaan met de sneeuwval? Allerminst. Als je tenminste een beetje uitzoomt en we ons ook een beetje Europeanen kunnen voelen. Tja als dit in Duitsland gebeurt hebben de kranten ook wat om over te schrijven. En mooi ook die ranke spierwitte windmolens waarvoor heuvelruggen zijn omgebuldozerd in een maagdelijk sneeuwlandschap.

Ff dagje toerskiën in Sauerland anders? O nee, we mogen de grens niet meer over.

En dan geloof het of niet in de nieuwe berekening sneeuw in de Lage Landen op 20 april. Voor het eerst eergister zag ik dat het en beetje die kant op gaat.

Hoe vind je die? In de hoofdrun op 21 april en maximum van 4 graden in De Bilt. Het dagrecord is uit 1903 met 6,9ºC. Stel je voor dat we daar 3 graden onder duiken. Maar ook 11 april staat er zeer koud op. Die dag is er een kleine kans op natte sneeuw bij ons.

Maar interessanter is de temperatuurverdeling in onze contreien die dag. Maastricht 15ºC ’s middags en De Bilt 3ºC? Dat zou voor De Bilt meteen ook een dagrecord zijn sinds 1901. Het kan zijn dat dat etmaal het maximum ’s nachts is terwijl het vanaf de ochtend steeds afkoelt.

Nou dan maar even op de nog langere termijn kijken. Na 22 april is er geen kans meer op nachtvorst. Dat is alvast wat. De laatste dagen van de maand komen we vermoedelijk weer boven de 15ºC. De tweede week van mei is kandidaat voor een exit covid warme fase! Al was het omdat mensen als ze naar buiten gaan hun chronische vitamine D tekort en beetje kwijt raken.

Gisteren in spoedig mijn nieuwe woonplaats Kaprun op het Kitzsteinhorn -17ºC en mooi laagje poeder. Op dit moment sneeuwt het volop in de Alpen tot in de dalen.

We sluiten dan ook af met een mooie serie van ruim en jaar Dornbirn op 437m hoogte in Oost-Zwitserland op de 7e van de maand. Het plaatje dat wat langer blijft staan is nu. Dan start de serie weer met 7 februari 2020.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Tije · 7 april 2021 op 11:32

Bijzondere tijden! Maar mooi om mee te maken. Ik vind het opvallend stil bij de reguliere weermannen. Weer is even geen klimaat blijkbaar.

Gesloten voor reacties.