Een bijzonder verhaal uit het diepste oosten van Siberië. Vijftig Baluga walvissen zitten al maanden “gevangen” in een wak in het arctisch zeeijs. Sinds april zijn biologen bezig met de vraag of de dieren gevoerd moten worden. Of dat er net als in 1985 een ijsbreker moet komen om de mooie dieren te bevrijden.

Bekijk de video. Mooi dat woord Engelse woord “pod” voor groep. Wordt dat alleen bij walvissen gebruikt?

Hier de plek op de kaart. Lees hierrrr het verhaal van de redding van duizenden baluga’s op dezelfde plek. En hierrr een actueel artikel in het Engls op de site van de Russische geographische vereniging. Mooie lokale informatie voor wie het interesseert. Het zijn vermoedelijk Canadese dieren. Een gezonde populatie van 40.000. Jaarlijks worden er 166 geschoten. Wat te doen? We kennen het dilemma van de Oostvaardersplassen.

En passant een nieuwe webpagina ontdekt met een interactieve grafiek van arctisch en antarctisch zeijs. Zie hierrr. Redelijk normaal op dit moment.

Waar wel wat gebeurt momenteel is Indonesië.

Wauw! Groeten uit een regenachtig Zell am See Kaprun!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Maarten · 19 mei 2021 op 07:04

Goedemorgen Hajo,

onder dit topic past denk ik wel een verwijzing naar een pagina die ik vannacht tegen kwam: https://sillinweather.com/modeling-severe-convection-at-333m-resolution-with-wrf/
Kan me zo voorstellen dat je er iets mee kan.

Dank dat je zo lang doorgaat met artikelen schrijven! Helemaal top.

    Hajo · 19 mei 2021 op 08:28

    Heel erg bijzonder inderdaad dat artikel over die modelresolutie. Zou je denken dat 333m nog veel te weinig is om wolken in te vangen maar een supercell blijkt te lukken. Met de wet van Moore gaan we nog gouden tijden beleven als de resolutie naar bijv 50 meter kan. Ook voor paragliders mega interessant. Zal misschien af en toe eens een artikel over modellering schrijven. Daar was ik tenslotte op afgestudeerd. Dank voor de voorzet.

    MierrenN*(ker · 19 mei 2021 op 09:45

    Deze berekening voor heel de aarde is nog zooooooo ver weg, het gaat hier om een zeer lokaal fijn grid in plaats van een berekening van de hele aarde.. Een soort van Arome mini

Gesloten voor reacties.