Een bijzonder verhaal uit het diepste oosten van Siberië. Vijftig Baluga walvissen zitten al maanden “gevangen” in een wak in het arctisch zeeijs. Sinds april zijn biologen bezig met de vraag of de dieren gevoerd moten worden. Of dat er net als in 1985 een ijsbreker moet komen om de mooie dieren te bevrijden.

Bekijk de video. Mooi dat woord Engelse woord “pod” voor groep. Wordt dat alleen bij walvissen gebruikt?

Hier de plek op de kaart. Lees hierrrr het verhaal van de redding van duizenden baluga’s op dezelfde plek. En hierrr een actueel artikel in het Engls op de site van de Russische geographische vereniging. Mooie lokale informatie voor wie het interesseert. Het zijn vermoedelijk Canadese dieren. Een gezonde populatie van 40.000. Jaarlijks worden er 166 geschoten. Wat te doen? We kennen het dilemma van de Oostvaardersplassen.

En passant een nieuwe webpagina ontdekt met een interactieve grafiek van arctisch en antarctisch zeijs. Zie hierrr. Redelijk normaal op dit moment.

Waar wel wat gebeurt momenteel is Indonesië.

Wauw! Groeten uit een regenachtig Zell am See Kaprun!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Maarten · 19 mei 2021 op 07:04

Goedemorgen Hajo,

onder dit topic past denk ik wel een verwijzing naar een pagina die ik vannacht tegen kwam: https://sillinweather.com/modeling-severe-convection-at-333m-resolution-with-wrf/
Kan me zo voorstellen dat je er iets mee kan.

Dank dat je zo lang doorgaat met artikelen schrijven! Helemaal top.

    Hajo · 19 mei 2021 op 08:28

    Heel erg bijzonder inderdaad dat artikel over die modelresolutie. Zou je denken dat 333m nog veel te weinig is om wolken in te vangen maar een supercell blijkt te lukken. Met de wet van Moore gaan we nog gouden tijden beleven als de resolutie naar bijv 50 meter kan. Ook voor paragliders mega interessant. Zal misschien af en toe eens een artikel over modellering schrijven. Daar was ik tenslotte op afgestudeerd. Dank voor de voorzet.

    MierrenN*(ker · 19 mei 2021 op 09:45

    Deze berekening voor heel de aarde is nog zooooooo ver weg, het gaat hier om een zeer lokaal fijn grid in plaats van een berekening van de hele aarde.. Een soort van Arome mini

Gesloten voor reacties.