Livigno Mar. 22 08.04

Het zal vanmorgen geen lastige klus zijn om weer met mooie beelden te beginnen dacht ik. Ook Hajo heeft al een serie fraaie plaatjes gepost vanochtend met zijn felicitaties daarbij en een update voor Dutchweekend Saalbach. Gisteravond schreef Hajo al: het sneeuwt aan beide zijden van de Alpen. Net als hij toen open ik nu met Livigno. Een mooie verse toegift zo in het naseizoen, hier in het dorp. Het gehele dal ligt er nog altijd schitterend bij.

Fraciscio

Aan de zuidzijde ligt de sneeuwgrens zoals verwacht rond de 1200 meter. Daarboven is het prima zien we als we wat bladeren op de mooie overzichtspagina kaikowetter.ch.

Irschenberg

Aan de noordkant een stuk lager. Tussen München en Rosenheim is het op 700 meter mooi wit.

Harzgerode

En in de Harz zelfs op 400 meter!

Kleinwalsertal Mar. 22 08.21

Veel zal er niet gevallen zijn, maar wel mooi voor de plaatjes zoals hier het Kleinwalsertal op 1100 meter.

Zell am see

Ik was benieuwd of Zell am See wit geworden is maar helaas net als veel andere plaatsen dik in de bewolking. Dat valt dus wat tegen voor mijn bericht.

fontane_vetta

Nu goed, zo in het naseizoen gaan we het toch hogerop zoeken dus daar even snel een paar plaatjes bekijken? Hier nog een keer Livigno, Fontane Vetta. Ook bewolkt, maar toch een droomplaat hoor. Volgens eigen opgave 175 centimeter. Daar kunnen ze nog wel even mee vooruit.

Filzsteinalm

Ook in de Zillertal Arena , hier het panoramarestaurant Filzsteinalm in hochkrimml, zit het wel goed.

tcdc_15032312_15032200

Vanmorgen sneeuwt het plaatselijk misschien nog een klein beetje en dan is het even gedaan. In de loop van de dag zal het op gaan klaren als opmaat voor een mooie maandag en aan de noordkant ook dinsdag. Maar vandaag waarschijnlijk ook al prima te doen. Wie geeft me wat mooie beelden of live-verslagen waar ik de avondupdate mee kan vullen?

rart_15032506_15032200

Mooie voorpret dient zich op de weerkaarten echter al weer aan! In de nacht naar woensdag nadert vanuit het westen een intensieve neerslagzone. Met wel heel erg veel roze in Frankrijk..

z500_15032506_15032200

Precies. Koude lucht op hoogte zakt als trog ver uit. Dat gaat witte verrassingen opleveren in het Franse laagland en misschien nog net de Ardennen.

z500_15032600_15032200

Vervolgens snoert zich een apart hoogtelaagje af dat zich boven de Middellandse zee lekker van vocht blijft voorzien.

rart_15032512_15032200

Omdat de wind in eerste instantie uit het zuidoosten waait zullen de alpen aanvankelijk met een wat hogere sneeuwgrens te maken krijgen. De 1500 meter die Hajo gisteren noemde lijkt me aan de veilige kant.

acc EC 20050322_120h

Met het doortrekken van de bel koude lucht zal de vorstgrens woensdagavond of in de nacht naar donderdag waarschijnlijk snel zakken tot de laagste dalen. Het is echter de vraag of er dan nog veel sneeuw zal vallen. Met 10 tot 15 centimeter tot vrijdag kon het wel eens gedaan zijn. Maar het is een beetje lastig, het kan ook plaatselijk nog wel 40 centimeter worden. De analyse van Ronaldo was vrijdagavond kort maar krachtig: onzeker. Vooralsnog vooral een westdump. De meter accumulatie voor de omgeving Piemonte en Valle ‘d Aosta lijkt me plausibel.

rart_15032806_15032200

Tegen en in het volgende weekend nieuwe kansen waarbij het Europese model kouder is dan het Amerikaanse en de neerslag net als gisteren veel verder naar het oosten laat weglekken zoals Hajo dat omschreef. Het oosten van Oostenrijk -misschien zelfs wel tot in Wenen- en vooral de Balkan. Lijkt mij het meest waarschijnlijke scenario. We zitten dan buiten de betrouwbare termijn; ik wil ook maar even wat slagen om de arm houden. Al met al zal er op enige hoogte (boven de 1500 meter) voorlopig genoeg bij komen!

charts_harmonie_t2m_bnl_31

IJskrabber nog wel bij de hand toch zeker? Tot volgende week zondag nog 4 tot 6 keer te gebruiken. Komende nacht wordt waarschijnlijk de koudste met op waarnemingshoogte plaatselijk misschien wel matige vorst. Het Harmonie-model toont de laagste waarden. Gemiddeld genomen iets te koud schat ik. Op de meeste plaatsen zal het het morgenochtend vroeg 2 tot 3 graden vriezen, wel met die lokale uitschieters zoals hierboven. Ik ga echter meer voor de regio Twente. Aan de grond zal het zeker op uitgebreide schaal matig vriezen en er is een kleine kans dat we richting de -10 gaan.

rart_15032500_15032200

Net als vandaag wordt morgen best een aardige dag. Met wat wind van zee zullen de verschillen aanzienlijk zijn. Diep in het binnenland zit een plaatselijke 12 graden er wel in, aan de kust kan het met 6 graden gedaan zijn. Dinsdagmiddag- of avond gaat het regenen met het meeste in de zuidelijke regio’s. De ergste kou trekt net ten zuidwesten langs maar sneeuw voor hoog-België is in de nacht naar woensdag waarschijnlijk. En wellicht wat natte vlokken in de Limburgse heuvels.

Europa

Woensdag en donderdag kunnen dan weer droog verlopen maar met een wat straffere  noordelijke stroming komt de Scandinavische kou dan wat dichterbij en blijft het kwik in de gehele lage landen bij een graad of 7 steken.

pluim_06260_0_00_60

Verder is het de normale voorjaars-wisselvalligheid troef. Dat wil dus zeggen: met de nodige onzekerheid zullen regen en wind afgewisseld worden met best aardige dagen.

txgn260_201503

Al met al mooi op het langjarig gemiddelde voor maart. Het zal er om hangen of dat eronder of erboven uitkomt. Net als de vorstdagen, “normaal” zijn dat er acht. Rond de maandwisseling lijkt de stroming wat meer naar het zuidwesten te gaan en zou het wat kunnen gaan opwarmen. Maar zoals we aan de pluim zien is de onzekerheid groot en zit de hoofdrun klem bovenin.

QB_SNLD_201503210100

Terwijl New York gebukt gaat onder misschien de zoveelste maar misschien laatste blizzard van dit seizoen kijken we nog even naar Canada. Plaatselijk nog 3 meter sneeuw! Dat levert natuurlijk ook mooie plaatjes op; zie hier.

En ijs! Hier mooi te zien hoe het allemaal hulpeloos meebeweegt met de getijden.

CapeBretonIce

Aan de oostkust van het Canada is het pakijs met 7 tot 8 meter dikte tot recordwaarden aangegroeid. Deels door de maar aanhoudende “winterstorms”. Lees er hier meer over.

helicopter-photo-of-mv-blue-puttees

Dus ja hoor, we hebben er weer één..  De 40 opvarenden van deze ferry kwamen na 2 dagen vastgezeten te hebben met de schrik vrij.. Bovenstaande foto is van afgelopen vrijdag, deze  van dinsdag.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.