Nog een paar dagen blijft het kouder dan gemiddeld in ons stukje van de wereld, tot in de loop van woensdag de west erin komt. Maar gaat die fase met westcirculatie lang duren? Dat is de vraag die ons momenteel bezig houdt. Hajo zegt in verschillende weerberichten van niet en ook in het weercafé wordt die mening gedeeld. Of beter … er is een goede kans dat het niet te lang duurt. We zien het onder meer aan de NAO-grafiek. De komende dagen flipt die naar positieve waarden, wat wil zeggen dat de luchtdruk boven IJsland laag is en die boven de Azoren hoog. Maar overtuigend is het allemaal niet. Het is niet zo dat de NAO vlot naar waardes van +1 en meer stijgt. Dat zou wijzen op een groot drukverschil en een strakke straalstroom die de Atlantische depressietrein wekenlang aanjaagt. Nee, over het algemeen evolueren we naar licht positieve waarden en daarna kan het alle kanten op.

Zo ligt er momenteel bijvoorbeeld geen honkvast Azorenhoog. Integendeel zelfs. Volgende week ontstaat er zelfs een Azorenlaag.

Echte schwung zit er dus niet in de komende westcirculatie, waardoor het niet ondenkbeeldig is dat er tussen een paar depressies door op hoogte wat warmte naar het noorden kan bewegen …

… en daar dan een nieuw blokkerend hoog doet ontstaan, zoals de Para van GFS deze middag deed, maar ook eerdere runs van GFS al lieten zien. Benieuwd wat de avondruns zo meteen gaan doen.

En oh ja, zaterdag was er een klein wedstrijdje in het weercafé. Welke sterrenhemel liet ik zien? Antwoord: de zuidelijke. We zagen heel duidelijk Orion en Sirius van de Grote Hond.

Categorieën: Weercafé

Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

57 reacties

Gesloten voor reacties.