serfausfissladis-schonjoch-2450m

Oorspronkelijk was ik van plan vanavond een bericht over een bepaald thema te schrijven. Maar door de spannende ontwikkelingen op de weerkaarten van vandaag moet ik dat even opsparen tot morgenvroeg of zo. Ach, ik zie nog wel. Snel meteen naar de weerkaarten kijken. Want heeft de onverwacht intense sneeuwval die het Europese EC-model deze ochtend voor de Alpen komende zondag en maandag berekende navolging gekregen in de avondruns? Het zou geweldig nieuws zijn. Want ondanks het geweldige werk van deze pistebully op de Schönjoch in Serfaus om zo veel mogelijk pistes klaar te krijgen voor de officiële opening hier binnen enkele dagen, zou wat natuursneeuw in de Alpen toch een verademing zijn.

ens-montafon-gfs00

Eens kijken of dat er daadwerkelijk in zit. Hier het GFS00-ensemble voor een prikpunt in Montafon van deze ochtend. Nee, van een overtuigende neerslagpiek was in het Amerikaanse model absoluut nog geen sprake.

ens-montafon-gfs12

Deze avond is dat al duidelijk meer het geval, en dat doet de kansen natuurlijk stijgen dat de Noordkant van de Alpen binnen zes dagen minstens een opfrisser te pakken gaan krijgen. De 30cm die EC deze ochtend berekende zien we wel nog niet. Maar zoals we weten is neerslag, en zeker de hoeveelheden ervan, altijd moeilijk te voorspellen. Zeker zoveel dagen vooruit.

gfs-0-156

Hajo heeft deze ochtend in een videoweerbericht uitgelegd hoe een en ander tot stand zou moeten komen. Zondag zou een occlusiefront tegen de Alpen uitsneeuwen, gevolgd door een vanuit het noorden uitzakkende depressie op maandag. Hier zie je de kaart van de hoofdrun van GFS12 van deze avond. Die is al ietsjes meer sneeuwminded geworden, maar niet veel. De depressie zakt hier niet tot in de buurt van de Alpen uit waardoor de Alpen het hier enkel met het uitsneeuwende occlusiefront op zondag moeten doen (zie de groene uitstulping boven de Alpen).

gfs-0-162

Sinds een paar dagen is echter het nieuwe GFS-model raadpleegbaar dat het huidige model in mei 2017 gaat vervangen. En die laat die depressie wel de Alpen naderen, onder andere door het net wat meer noordwaarts uitbreiden van het Azorenhoog. Gevolg is hier dat het dan ook op maandag zou kunnen sneeuwen.

gfs-5-168

Misschien zelfs onverwacht veel omdat een kleine puls van de straalstroom in dit nieuwe GFS-model volgende maandag even pal op de Alpen gericht staat.

ecm1-144

En hoe doet EC12 het vanavond? Jammer genoeg minder goed dan vanmorgen. Het Azorenhoog duwt de depressie net iets te ver waardoor die wat te ver naar het oosten uitzakt. Ook hier dus enkel die sneeuw op zondag uit dat occlusiefront. Waar kunnen we nu best van uit gaan? Ik denk dat het het beste is om momenteel nog niet op te veel te hopen. Wel lijkt het me door de positieve evolutie in het ensemble heel aannemelijk dat de lichte sneeuw op zondag er komt. Goed voor een centimeter of vijf, maar wel met optie op meer. Morgen kijken we verder of er positief nieuws te melden valt.

gfs-0-192

Hoe gaat het daarna verder? Wel, in het kort gezegd: grote onzekerheid. Je zag daarnet op de kaart van het vernieuwde GFS-model dat er op hoogte wat warmte naar het noorden beweegt. En dat zou de vorming van een voor ons gunstig gelegen hoog in de hand kunnen werken. In de hoofdrun van GFS komt het even tot een Scandihoog, maar die houdt het niet lang.

gfs-0-192-1

In de GFS Parallèle mislukt de eerste poging van hogedrukuitbreidingen …

gfs-0-312

… maar lukt de volgende. Met dit dan als resultaat.

ens-montafon-gfs12-384

Laat ik heel het GFS-ensemble zien dan kan je eigenlijk niet anders dan gematigd positief zijn. De komende dagen staan jammer genoeg in teken van opwarming, maar de terugval in temperatuur door dat overtrekkende occlusiefront op zondag wordt nu al door de meerderheid van de ensembleleden ondersteund. Ik had het net nog niet gezegd, maar de sneeuw zou dan bij een lage sneeuwgrens vallen. En daarna? Wellicht even weer wat opwarming, maar daarna gaan de temperaturen op het ensemble duidelijk naar beneden. Niet alleen in de Alpen, …

graphe6_1000_465_170___bruxelles

maar ook in de Lage Landen, zij het dat het hier op het eerste zicht niet zo overtuigend lijkt, vooral door de invloed van de nog steeds vrij warme Noordzee. Tja, een noordenwind in december resulteert bij ons dikwijls nog in temperaturen die boven het vriespunt uitkomen.

gens-1-1-324

In ieder geval zijn er heel leuke dingen te zien als je de individuele ensemblekaarten bekijkt. Van de 21 GFS-ensembleleden zijn er maar liefst tien die tot dikke winterkaarten komen in de tweede helft van december, en dan nog eens een paar met halve winterkaarten. Best veel hoor op die termijn. Genoeg in ieder geval om hoopvol te zijn, zeker ook omdat de termijn nu niet meer naar achter schuift. Vanaf halverwege volgende week zou het dus zomaar kunnen gebeuren. Ensemblelid nummer 1 die je hier ziet vond ik een hele leuke. Sneeuw in de Alpen en een koudebel boven de Lage Landen.

gens-5-1-276

Maar de allerleukste vond ik lid nummer 5. Eerst maakt het Azorenhoog er verbinding met het hoog boven Groenland waardoor de invloed van de warme oceaan in Europa steeds meer afgesneden wordt …

gens-5-1-384

… en op het einde keert heel de stroming om richting het oosten. Niet omdat er zo’n sterk hoog ten noorden van ons ligt, wel door een gordel van lagedrukgebieden over het zuiden van Europa. Dit zijn net dezelfde kaarten als die van DE winter van de voorbije eeuw: die van ’62-’63. Ook toen begon de winter pas half december.

noaa_1_1962120600_1

En weerman Johann Geers (hier welbekend) merkte vandaag op dat de actuele weerkaart, en dus ligging van de druksystemen over heel het noordelijk halfrond wel heeeel hard lijkt op de toenmalige situatie begin december. Wooooeeee … Spannend … Heb ik je nu te veel hoop gegeven? In ieder geval is je hartslag nu spontaan tien slagen sneller beginnen slaan. Ha!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

67 reacties

Gesloten voor reacties.