Nog net zien we de plak sneeuw omlaag glijden terwijl de zon nog even door de wolken breekt na en dag met intens sneeuwval boven 2000m. Vannacht onderweg was het ook alsof je door en aquarium reed. Toch veilig aangekomen en geïnstalleerd in de riante woning in Kaprun die jij op deze manier ook je pied-a-terre in de Alpen kunt noemen.

Rond Berghotel Die Rudolfshütte was het de hele dag white out. Enkel met een beetje tweaken aan de foto zie je wat er loos is.

Dit was toen het gisteravond nog regende. Mooi lichtspel in de druppels op het glas van de behuizing.

En het is nog niet gedaan op hoogte. Hier de berekening voor Kaprun op 2500m. Temperaturen aanhoudend onder nul zowel ’s nachts als overdag. En nog een dikke halve meter op komst. Het skigebied Kitzsteinhorn is ook gewoon nog open (daarom extra leuk te participeren in de pied-a-terre). 7 liften draaien. Ik popel. Maar mijn ski’s liggen in oplag en diegene komt pas in het weekeinde terug. Geeft niks. Gaan we dan.

Nederland blijft achtruit hollen. Elke dag een tandje frisser weer. Of zoals de Vlamingen zeggen: terug kouder. Eind mei is het dan ofwel complet drama met nachtvorst en al – of ergens ronde de 20e breken we uit. Maar tegen die tijd zijn we de regen echt kotsbeu. Soepzooi!

Het Amerikaanse model is al even deprimerend. Het is dat we nu goed energie krijgen van het eind van de lockdown en we allemaal Wim Hoffen alsof we nooit anders gedaan hebben… anders had je en zelfmoordgolf van jewelste.

Dat het aanhoudend koud blijft komt doordat de straalstroom aanhoudend over Spanje jaagt. Dat markeert de grens tussen zacht en koud.

https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1391797585871056900?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391797585871056900%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fheavy-may-snowfall-hits-portugal-hungary-coldest-april%2F

Maar juist toen het bij ons even zo warm was, kreegt Portugal unieke sneeuw. Hier wat plaatjes…

Niet normaal. Ook in Colorado niet meer normaal…. het sneeuwde in Denver voor het eerst op 8 september vorig jaar. En gisteren vermoedelijk voor het laatst. Dat is 245 dagen tussen de eerste en laatste sneeuwval.

Goed voor een tweede plek sinds het begin van de metingen eind negentiende eeuw (!!!!). Alleen 1974-1975 nog een langere periode. De ons welbekende winter van 1947 is van de partij. 1963 ook! Twee jaar terug ook. En de 4e plek is voor 1895-1896.

https://twitter.com/JHansenWX/status/1392086501236776961?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392086501236776961%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fco-breaks-cold-records-denvers-longest-snowfall-season-on-record%2F

Nog even naar die sneeuw kijken.

Nice.

Nice. Is echt niet niks voor Colorado dat op de breedtegraden van Spanje ligt.

Een verhaal dat we nog gemist hadden: in maart zijn op het Yamal schiereiland in Siberië 60.000 tot 80.000 rendieren verhongerd omdat te vel sneeuw en ijs het fourageren onmogelijk maakte. Hierrr het verhaal en nu we het over Yamal hebben …

Dat is de plek waar ene Peter Briffa aan de hand van en handvol boomstammetjes van zeer traag groeiende honderden jaren oude dwergdennen het klimaat meende te reconstrueren. En Michael Mann deze al zeer povere data nog verder verkrachte door slechts één enkele boom die in de 20 eeuw sneller was gaan groeien (vermoedelijk omdat een grote boom ernaast was omgewaaid) extra gewicht te geven in zijn frauduleuze klimaatgrafiek aka de hockeystick. Vermakelijke literatuur (lees hierrrr terug) als het niet de hele mensheid met een kluitje in het riet had gestuurd.

Hier een foto van gisteren onderweg. Wat mensen maar niet snappen en wat ik ergens tussen 18 en 22 – tijdens mijn studie milieuhygiëne in Wageningen – ben gaan zien is …. dat niets maar dan ook niets op bovenstaande foto geen natuur is. Maar dan ook echt niets. Niks nada. Je ziet hier een zuiver natuurtafereel met natuurlijke kleuren en geuren. De bouwwerken die wolken uitspugen die naadloos versmelten met de overige wolken zijn gemaakt door een van de grappigste én gruwelijkste diersoorten op deze planeet. Rechts zie je er eentje in een soort shuttle het beeld binnen zoeven.

Donateurs bedankt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Aart · 12 mei 2021 op 23:10

Inderdaad, het is geen ‘rook’ maar gewoon waterdamp wat uit die koeltorens opstijgt 🙂
Weet je overigens dat de wanddikte van die betonnen koeltorens dunner is dan een eierschaal, relatief gezien? Tja, de mensheid, zowel creatief als destructief bezig….

Kirsten_dl · 13 mei 2021 op 00:18

Ja het is weer kouder dan enkele dagen terug. Gewoon weer een warme pull aan in plaats van een shirt of topje.
Kijk eens wat ik eerder deze week tegenkwam op fb.

“Was für ein Unterschied!
Ein Vergleichsbild zwischen 7. Mai 2020 und 9. Mai 2021 macht den kalten Frühling in diesem Jahr mehr als deutlich. Aber keine Sorge: Der Schnee wird weichen und bald ist alles saftig grün!

The difference of one year…
7th may 2020 VS 9th may 2021!
Nature is what it is – but it’s wonderful at any time!!

7 mei 2020
https://i.postimg.cc/wMzYZpqP/FB-IMG-1620857384975.jpg

7 mei 2021
https://i.postimg.cc/dQRYdLnK/FB-IMG-1620857389515.jpg

Tije · 13 mei 2021 op 08:44

Mooie afsluiting van dit artikel! Mensen houden vrijwel altijd de vreemde definitie voor natuur aan, dat het alles is waar de mens van uitgesloten is. Een soort van bestaansontkenning, of zo.
Een prieelvogeltje en zijn bouwsels = natuur. Een mens en zijn bouwsels = onnatuurlijk.
Als je het dan over morele verhevenheid hebt, dan is het zjezelf buiten de natuur plaatsen toch wel het toppunt daarvan.
Dus heel de wereld maar volgieten met beton? Nee, het tegenovergestelde; esthetiek voor mijn part.

Leo · 13 mei 2021 op 10:22

Nah, wel of geen natuur (en los van nuttig werk ), al dat grijs en zwart, het zijn toch niet mijn favoriete kleuren. Maar dat terzijde.
Het verhaal met de rendieren verdient naar mijn idee wat duiding. Niet de vele hoeveelheid sneeuw maar de ijslaag (3 tot 10 cm dik) eronder lijkt me er de oorzaak van dat de rendieren hun voedsel (m.n. korstmossen) niet kunnen bereiken. Over de oorzaak valt te discussiëren. De locals geven de olie- en gasindustrie de schuld; de ten behoeve daarvan ingezette ijsbrekers zouden bij voortduring stoom / vocht produceren in de golf van Ob, wat vervolgens zou neerslaan op / in de sneeuw. Dat is echter weerlegd door “onderzoek”. Nu zou je natuurlijk per definitie twijfels kunnen plaatsen bij zo’n onderzoek.. Er is mijns inziens echter wel een plausibelere oorzaak aan te wijzen: de hitte van 2020. In de betreffende regio was het jaar (!) gemiddelde 6 tot 7 graden hoger dan het langjarig gemiddelde (1981-2010), met uitschieters tot +15 eind november en begin december. Los van de atmosferische omstandigheden voor een groot deel te wijten aan het super-wak (pak m beet 1 miljoen vierkante kilometer) vanaf de Russische kust tot aan bijna de Noordpool (zich in de breedte uitstrekkend van de oostkust van Nova Zembla / Kara-zee tot de Oost-Siberische zee). Dat ontstond eind mei, en vroor pas weer eind december weer dicht. Daar waar dat doorgaans (of althans toch in ieder geval in de jaren 80 en 90) grotendeels met ijs bedekt was, deels zelfs aan het einde van de zomersmelt. Gevolg: tot ver in december smeltende sneeuw en zelfs regen; die op zeker moment uiteraard een ondoordringbare ijslaag zal vormen.

  Hajo · 13 mei 2021 op 16:50

  Hee Leo. Leuk je te zien en bedankt voor deze waardevolle toevoeging. Ja in maart vriest het altijd dat het kraakt in Siberië en moet er dus wat bijzonders zijn geweest waar die rendieren last van hadden. Jouw verklaring is plausibel. Ik sloeg erop aan omdat ik iets heb met dat verhaal van Yamal wat niet genoeg verteld kan worden.

Wim · 13 mei 2021 op 10:44

Alsof de “hockey stick” gebaseerd is op 1 boom… onzin.
https://skepticalscience.com/broken-hockey-stick.htm

En om de koude van de voorbije maand in wereldwijde context te zien: https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-april-2021

  Aart · 13 mei 2021 op 11:29

  @Wim. Dat vergelijken en aanpassen van tijdvlakken…. ik vind het maar lastig te interpreteren (eigenlijk maar vreemd). Hoe kan je data van 2020 kwijt in een grafiek die gaat tot 2010? Of zie ik iets over het hoofd?
  Volgens mij vinden de makers van die Copernicus website het ook lastig, gelet op de tab’s van de onderste grafiek (periode van 40 jaar en 20 jaar?) op deze uitlegpagina: https://climate.copernicus.eu/new-decade-brings-reference-period-change-climate-data

   Wim · 13 mei 2021 op 16:25

   Per punt (pixel) wordt de gemiddelde temperatuur voor april 2021 vergeleken met het gemiddelde van alle aprilmaanden van 1981 tot 2010, ofwel met die van 1991-2020. Aangezien 2011-2020 merkelijk warmer was dan 1981-1990 valt het verschil kleiner uit als je met de jongste periode vergelijkt.
   Zo zie je mooi dat april 2021 een relatief koude maand was in een aantal gebieden zoals Europa, maar voor de wereld in zijn geheel toch weer wat warmer dan het gemiddelde van de voorgaande 30 jaar.

    Hajo · 13 mei 2021 op 16:55

    Natuurlijk zijn er bij zulk sterke afwijkingen als dit voorjaar andere plekken op aarde die het omgekeerde hebben. Dat is per definitie zo. De enige grafiek die ertoe doet om de globale trend te monitoren is de grafiek van Roy Spencer. En die is zelfs nu nog tamelijk warm. Daar moet nog een halve tot en hele graad af en mijn beste inschatting is dat dat binnen 10 jaar gepiept is.

     Wim · 13 mei 2021 op 20:42

     Yup, de Roy Spencer die ook creationisme/intelligent design boven de evolutieleer stelt.

  Hajo · 13 mei 2021 op 16:53

  Om te hockeystick te maken was nog veel meer fraude nodig dan alleen dat gerommel met die dataset van Briffa.

kirsten_dl · 13 mei 2021 op 12:50

Kijk eens wat een sneeuw nog in Warth-Schröcken medio mei !! inmiddels.
Ik heb geweten dat er begin/medio april haast geen sneeuw meer te bespeuren viel.

https://warth-schroecken.panomax.com/widdersteinhuette

  Aart · 13 mei 2021 op 21:20

  @ Kirsten; kijk even naar de beelden van 13 mei 2019, meer sneeuw dan nu 😉

   kirsten_dl · 14 mei 2021 op 19:05

   We gaan lekker NIET negatief doen en we blijven erbij dat er best nog aardig wat sneeuw ligt.

Hajo · 13 mei 2021 op 20:51

@Wim: ja die Roy Spencer. Wat hij inderdaad over evolutie zegt is tenenkrommend maar eh…. wat heeft dat in hemelsnaam met zijn levenswerk van een betrouwbare meting van de temperatuur van de aarde met behulp van satellieten te maken? Ik zie het verband niet? Ja Ghandi sloeg vrouwen. Maar volgens mij droeg zijn geweldloosheid wel degelijk bij aan de bevrijding van India. Of Hitler schijnt goed te zijn geweest voor zijn hond. Ik kan me je gegniffel voorstellen toen je die laatste reactie tikte. Maar mij vang je er niet mee. Ik ben vrij aardig op de hoogte. En ik debunk waar ik wat dan ook maar kan debunken. Zou ik Spencer in een zaaltje treffen maak ik gehakt van hem op dat punt.

Wim · 13 mei 2021 op 22:06

Jawel een politicus kan privé een smeerlap zijn en toch een goed beleid voeren in het algemeen belang – of omgekeerd. Niemand kan het altijd bij het rechte eind hebben (wat is recht?) Als een wetenschapper irrationeel geloof boven de wetenschappelijke methode stelt dan vind ik dat niet bepaald bevorderlijk voor zijn geloofwaardigheid. En lijkt me de kans erg klein dat hij iets ziet waar zoveel anderen zich aan mispakken.

  Hajo · 13 mei 2021 op 23:28

  Roy Spencer ziet helemaal niks. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt iets zuiver te meten. Op dit moment laat zijn grafiek zelfs nog een opwarming zien. Het is gewoon flink spannend te zien hoe het verder gaat. Zijn werk maakt dat wij iets kunnen zien. Iets kunnen weten. Hij is allerminst een ziener die iets van boven doorgeeft wat wij maar moeten geloven. Scepticisme is ook een algemene grondhouding. Bewering na bewering pluis je na. Op merites. Dus als jij kritisch wilt zijn op Spencer bekijk dan zijn algoritmes, zijn satellieten, zijn ijkmethoden etc etc. Of hij zijn billen afveegt met blauw of roze WC papier doet gewoon niet ter zake. Ik zou zeggen duik er eens in. Stuur hem en mail met je vragen. We horen het graag van je.

   Hajo · 13 mei 2021 op 23:29

   PS Ik heb en zeer ruime fascinatie voor evolutie en weet er aardig wat van.

Tije · 13 mei 2021 op 22:53

“En lijkt me de kans erg klein dat hij iets ziet waar zoveel anderen zich aan mispakken.”
Idereen ziet het maar hij spreekt zich uit. Daarom weet je ook zijn ideeën over evolutie en creationism, omdat Spencer zich laat horen.
Maar jij wil wetenschappers de maat nemen op basis van hun geloofsovertuiging? Kijk dan even goed naar de geloofsovertuiging van een gemiddelde klimaatalarmist. Vrijwel allemaal aanhanhangers van pantheïsme, naturalisme of animisme. Ja, die mensen geloven in Moeder Aarde, Gaia, De Natuur; die ons dingen wil vertellen, met magische signalen, die alleen door goede mensen gehoord worden….

  Wim · 14 mei 2021 op 10:04

  Iedereen mag geloven in een god of wat dan ook, de evolutieleer van tafel vegen dat is als blijven beweren dat de aarde plat is. Over Roy Spencer zijn metingen of methoden spreek ik me niet uit, het zou mateloze zelfoverschatting zijn om als (geïnteresseerde) leek te pretenderen de technische kennis te beheersen om commentaar te geven op zijn methodologie. In complexe materie gaat het erom: op wiens oordeel vertrouw je, en stemmen de signalen die je krijgt overeen, of net niet?

  kirsten_dl · 14 mei 2021 op 19:11

  Nou ik ben ook een héél goed mens maar ik ontvang geen signalen van Moeder Natuur.
  Maar ik geloof wel weer héél erg sterk in de kracht van de natuur en daarmee bedoel ik niet tsunami’s, tornado’s of hevig stormweer maar wel wat wij als mens nog kunnen leren over de natuur.
  En ook onze verbondenheid met de natuur. Om virussen te elimineren dmv een gezond immuunsysteem bijvoorbeeld. 😉

David · 14 mei 2021 op 15:16

Hajo heb jij in Nederland de pcr test gedaan en heeft er bij de beide grenzen nog iemand naar gevraagd? Moet jij nu ook in quarantaine in Oostenrijk?

Spyfromthesky · 15 mei 2021 op 20:43

Ja, ik had het mis. Ik schreef in een vorige posting dat ik niet zag volgens GFS dat voor 20 mei de temperatuur rond de 20 graden zou wezen. Ik schreef ook dat dit zomaar anders kan zijn als de wind naar het zuiden gaat. En laat dit nu één keer gebeurd zijn een uitschieter in grote delen van Nederland dat één dag boven de 20 graden uitkomt.

De tendens lijkt dat na één warme dag er een soort van langdurige afstraffing komt. Ok, de temperatuur is wat hoger, met wat geluk 15 graden, maar we zitten inmiddels al half mei en ook nu zitten we al 2 graden onder het gemiddelde.

In dit tempo zullen we als jaar geheel onder de 10 graden uitkomen. Nou ja, voor de L.L. is dat wel weer bijzonder.

Het meest ellendig is dat is nog erg weinig gefietst heb. Daarentegen is mijn hardloopconditie inmiddels uitstekend. Komt ook door de zaligheid van weinig blessures.

Gaat wat vaker met mijn vrouw mee om te wandelen. Lekker langzaam langs plekjes die je anders nooit zo goed opneemt. En nu zeker met de natuur in bloei. Alleen ik zie bepaalde bomen nog zonder groen. Nou, daar kan de temperatuur wat aan doen.

PS. Wellicht lezen we over een maand of twee wel dat alle oogsten tegen gaan vallen vanwege het niet zo warme weer.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.