Al maanden ben ik het aan het volgen. Wat gaat de poolwervel deze winter doen? En al evenveel maanden geven de verwachtingen dat er vanaf midden december een en ander staat te gebeuren. Ondertussen zijn we bijna zo ver. Spannend! En dat is het zeker, want de termijn van half december komt stilaan binnen de termijn waarin de klassieke weermodellen rekenen. En wat zien we? Effectief dat de kracht van die poolwervel bijna helemaal tot nu gaat zakken! Onder nul wil zeggen dat de windrichting in de stratosfeer helemaal omkeert, wat onze winterkansen in de Lage Landen serieus vergroot. Zover zijn we wel nog niet. Maar kijk maar naar de verdere verwachting (de paarse en blauwe lijnen) … het kan verderop in de winter echt wel gebeuren.

Wat berekent GFS nu momenteel? We zitten nu met een halve poolwervelverplaatsing. Dat verklaart ook het zachte regenachtige weer waar we nu mee zitten.

Verderop, half december, zien we dat de stratosfeer al wat minder koud geworden is en dat de paarse wervel helemaal tussen twee ruggen ingeklemd komt te zitten. Die warme rode bel bij Azië moeten we in de gaten houden, want het is altijd uit die regio dat er nieuwe warmtefluxen de stratosfeer worden ingepompt. West-Europa komt dan al bijna in een volledig noordwestelijke stroming …

… en die stroming kantelt nog verder op de allerverste GFS-kaarten terwijl de Aziatische warmtebel de Noorpoolregio indraait. Ik ben uiterst benieuwd wat er daarna gaat gebeuren! Nog steeds erg onzeker, zeker als je de spreiding in de groene ensembleleden op de grafiek bovenaan dit bericht bekijkt. De zwarte lijn geeft de berekening van de hoofdrun weer.

Door die evoluties in de stratosfeer verwacht ik dat het koudbloedige hoog nabij Groenland …

… vervangen gaat worden door een warmbloedige variant. En de straalstroom er vanaf dan erg sterk gaat beginnen meanderen. De witte Kerst in de Alpen is daarbij dan helemaal gered! Hajo sprak er deze ochtend ook al over. Want nu de Sint uit het land is, zijn onze ogen nu vol op de eindejaarsfeesten gericht. En ik ben het volledig met Hajo eens: uiteraard is er voor een witte Kerst in de Lage Landen nu nog niets te zeggen … maar er is wel een en ander mogelijk.

Maar goed, het blijft maar een verwachting van me. Ook de spreiding in de NAO-grafiek (de strakheid van de straalstroom en dus westcirculatie) is groot. Wel blijft die zoals ik in mijn winterverwachting begin oktober schreef rond neutraal draaien. Pas volgende drie winters zou die over het algemeen negatief (met grote kans op winterweer) worden om daarna weer positief te switchen. Gelijklopend met de zonneactiviteit is dat, met telkens een vertraging van 4 jaar erop.

Dat zou dus willen zeggen dat de winters van 2029-2032 ook zo zouden moeten verlopen wanneer we in het volgende zonneminimum zitten. Dat zou pas een echt verre boude voorspelling zijn 😉 Opvallend trouwens in deze NAO-grafiek dat die tot de jaren ’80 eerder neutraal tot negatief draaide. Pas eind jaren ’80 werd die sterk positief, met vanaf dan een sterke strakke straalstroom en dito westcirculatie. Daardoor ook dat het begin jaren ’90 zo zacht was in de Alpen bijvoorbeeld.

Afsluiten doe ik vandaag met de eerste ‘Duvel-in-de-sneeuw-foto’ bij me thuis die ik hier op de site ooit in een bericht heb gepost. Na 345 berichten hier voor wintersportweerman geschreven te hebben en de 9523 reacties van me, heb ik voor mezelf besloten er een punt achter te zetten. Dit is mijn laatste weerbericht hier op de site. Het is tijd voor me om mijn focus op andere dingen te leggen, met mijn gezin op de eerste plaats. Ik wil jullie allemaal … Hajo … het WSWM-team … maar zeker ook de vele reageerders hier … uit het diepst van mijn hart bedanken voor de vele mooie jaren die we hier samen beleefd hebben. Misschien leuk om nog eens mijn eerste bericht uit april 2013 terug te lezen. De titel daarboven is een mooi levensmoto, behalve dat van de Alpen natuurlijk 😆 . Het ga jullie goed @allen, en we klinken er nog een keer op! Zo dadelijk komen de avondruns weer binnen en die wil ik nog een keer samen met jullie bespreken! Schol!

ps: het Weercafé blijft gewoon open met relatief korte snelle weerberichten en een oproep aan jullie om mee te analyseren …


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

142 reacties

Gesloten voor reacties.