polensneeuw0710

Zakopane aan de noordelijke voet van de Alpen is klaar voor het skiseizoen met wel 30-45cm sneeuw! Wat een plaatje hierboven zeg! Pools voor sneeuw is: śnieg. Kijk op Twitter en Instagram wat er allemaal gedeeld wordt!

Tak wygląda zima na mojej działce💙❄ #lis#działka#zima#śnieg#lubiezime

Een foto die is geplaatst door 👩Lena🐶Nika🐱🐱🐱Tofik,Yoga,Czarna (@lena_zeman) op

#bieszczady #góry #śnieg #gory #połonina

Een foto die is geplaatst door Kamil Dziąbor (@bandzior_ynka) op

polen0710

Skigebied Krynica

We springen naar de Alpen… hoe is het daar….

loser0710

Ons nieuwe partnerskigebied: Loser in Stiermarken

Op een steenworp van Die Tauplitz ligt het familieskigebied Loser ook in Stiermarken. In die hoek van Oostenrijk dus waar nu de meeste sneeuw valt. En misschien wel blijft vallen zoals we verderop in dit bericht gaan zien…

schermafdruk-2016-10-07-10-52-21

Hierboven de actuele situatie op de satelliet.

weermodel

Hierboven kun je de situatie op de satelliet vergelijken met de weerkaart. De deuk in het hoog ten noordwesten van Oslo is goed te zien op de satelliet als een soort krul binnen het hoog. Het gebied met onweer over de Balkan is goed te zien. En het hele koude gebied met dunne laaghangende bewolking.

ziejenooit

In de berekening voor komende zondag zit een opmerkelijk verschijnsel… in de oostelijke stroming zowaar een overslaande golf met twee fronten (als poten van een passer). Als je goed kijkt zie je dat aan de zuidkant van die fronten een KOUDE sector is ingesloten in tegenstelling tot de normale fronten uit het westen met een WARME sector tussen de poten. Je ziet rechts van Kiev naar Schotland een breed warmtefront e links bij Londen een scherper koufrontje. Geloof me dat je dit praktisch nooit ziet op de kaarten. Je hebt nog wel eens een front dat omkeert en met retrograde beweging terug naar het westen gaat… maar dat fronten in de oostelijke stroming ontstaan en omslaan als een golf is echt bijzonder…. eens kijken of het ook echt zo uitkomt.

kounoorden

We springen meteen door naar de cliffhanger van het Europese model. Zie de gigantische bak kou die dan recht uit het hoorden over Europa uitstroomt. Op 1500m gaat het overal vriezen.

vetkoud

Met het Amerikaanse model kijken we nog verder. Pure meteofiction dus. Maar dan zien we toch echt een machtige koudeinval in de Alpen rond 21 oktober!

oostenrijktemps

Lekker koud zeg!

baksneeuw

En dan zit er ook echt intense sneeuwval op!

mmsneeuwoost

Meer dan 20mm neerslag per 12uur is natuurlijk een dump als het als sneeuw valt! Hoe waarschijnlijk is dit?

tauplitzens

Hier zie je het ensemble uit de hoek van Loser en Die Tauplitz. Je ziet de zwarte neerslagpiek. Ik zie vanaf 17 oktober een verhoogde kans op afkoeling en leuke sneeuwval. En nu dan nog steeds uit het oosten komend terwijl we eerder ook een scenario zagen naar een grote diepe depressie die de wind weer naar het westen of noordwesten brengt.

druknoorwegen0710

In elk geval geeft het Scandihoog er rond de 14e de brui aan. Dit ensemble bij een punt bij Noorwegenlaat er geen misverstand over bestaan.

schermafdruk-2016-10-07-10-21-16

Tja wat betekent het allemaal? In Brazilië hebben ze net de koudste september in 50 jaar gehad. Op Mt. Baker in Oregon gaat de komende dagen meters sneeuw vallen terwijl in Florida Matthew huishoudt. De Noordzee was veel te warm in september maar keldert nu in temperatuur.

koudevlek

En het zeewateroppervlak wereldwijd is een totaal ander plaatje dan vorig jaar. No more El Ninjo! Wel weert een koude vlek op de Atlantische Oceaan bij Groenland. Dat leverde vorige winter een flutwinter op. Wat wordt het dit jaar? Voorspellen is onmogelijk en  toch ga ik het binnenkort just for fun doen. Wat ik nu durf te roepen is dat nog voor de maand om is skigebieden als Resterhöhe (Kitzbühel) en Planai (Schladming) de strijd weer zullen aanbinden voor wie het eerst al een draaiende lift en een piste heeft! Is dat een boude voorspelling?

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.