Een poederdagje van formaat vandaag. Het was de zoveelste dit seizoen voor Skiwelt. Ja als zelfs de heuvel van Skiwelt verandert in off-piste speel paradijs weet je dat het een goed seizoen is. Wat mag ik in m’n handjes knijpen! Dat deed ik ook na deze run, wat was het heerlijk, foto van het voldane gezicht op aanvraag in de reacties 😉

Nee dit ben ik niet, maar minstens net zo voldaan met de verse sneeuw. Michel had met z’n familie een heerlijk poederdagje in Montafon, geniet ervan!

In de regio Vorarlberg inderdaad droombeelden! Kijk ook eens bij onze partner Kleinwalsertal in die regio, uitzonderlijk goed aan te rijden, sneeuwloch en Oostenrijk op z’n best. Het is maar een suggestie heh.

Kerkjes doen het nou eenmaal goed op webcams, hier hebben ze een flink licht op de kerk gezet maar het plaatje wordt er niet veel slechter van. En die pakken sneeuw…

Maar voor pakken sneeuw moeten we nu toch echt naar Val Gardena waar een echte dump viel. Als je hier nu niet zou willen zijn zit je op de verkeerde site denk ik. Maar ook dan mag je vooral doorlezen en hoor ik graag wat je anders zou willen zien! Als je zoals Marcel naar de zuidkant onderweg was had je grote kans dat je vertraging opliep, hij deed maarliefst 18 uur over de reis!

Isola 2000 ook spekkoper afgelopen weekend en had nu ongeveer als enige in heel de Alpen een zonnestraal, of zagen meer mensen de zon vandaag?

In Les Menuires hebben ze daarom de kunstzon maar even aan gezet? We gaan over naar de kaarten, kom je er met mijn commentaar onder de plaatjes niet helemaal uit of heb je vragen? Stel ze gerust in de reacties, ik of andere kenners reiken graag de helpende hand!

Maar was het een laatste stuiptrekking van de winter? Velen schrijven de winter al af nadat ik het vanochtend vroeg. Maar heb even de GFS runs van vandaag en precies een jaar geleden vergeleken. Allebei niet echt winters. Maar iedereen weet hoe erg het hier eind februari los ging. Ik schrijf dus nog helemaal niets af.

Ja we weten inmiddels dat de GFS hoofdrun echt helemaal klaar is met deze winter. Laatste tijd had hij nog wel wat volgelingen maar steeds vaker wordt het een warme uitbijter in het ensemble, zo ook vanavond weer. Opvallend droog ook aan het einde van het ensemble.

Ik ben altijd opzoek naar lichtpuntjes en ook vanavond zitten die gewoon in de kaarten, en vanavond zijn het zelfs meer dan lichtpuntjes. We zien misschien wel een nieuwe trend ontstaan. Door de golven in de straalstroom kan er net even wat hoge druk naar het noorden gestuurd worden, en dat al voor 48 uur vooruit. Mocht deze situatie je bekend voor komen? Zou kunnen, begin januari hadden we ook meerdere malen dit soort ontwikkelingen waardoor we uiteindelijk een kouder dan gemiddelde tweede helft van de maand hadden.

48 uur later in het EC liggen die hoge druk invloeden netjes klaar boven het zuiden van Groenland (lichtblauw). Hier lukt het nog niet om met een uitloper van het Azorenhoog dit gebiedje te bereiken, maarrr:

Richting de 2e decade van februari kan het wel lukken als de depressies een gaatje laten. Een steekpass noem ik het maar ff.

De steekpass gaat ook nog eens gepaard met een zuidkantdumpje, alsof we nog niet genoeg verwend waren.

Uiteindelijk niet de perfecte uitwerking maar dit is gewoon weer hoopvol, in ieder geval geen stijve zuidwester zoals het GFS berekent. Zo kunnen we deze ontwikkeling weer gaan volgen in de reacties, zorgt altijd voor die positieve vibe die ik graag zie 🙂

Want ook het GEM doet mee op vrijwel dezelfde termijn, hoeveel zin hebben we hierin???

Nou Ik heb er heel veel zin in, ik ben geloof ik verslaafd aan winterkaarten. Alleen ook het GFS ensemble is gemiddeld nog niet echt superpositief, nog steeds de grootste kansen op een Eurohoog, maar de Scandi optie is ook al te zien in de “Probabilités” kaarten.

Wie al wel scherp was in de reacties was Martijn die de Para (weer) leuke dingen zag doen. Ja in de Para van het GFS lukt het wel heel snel en heel mooi. Want kijk eens hoe mooi westelijk die verbinding Azoren en Groenland is.

Hoe mooi vind je deze? Het rode kruis stelt een absolute blokkade voor, voorlopig geen depressies uit het westen. Het hoog wordt lekker vol gepompt met warme bovenluchten (zwarte pijl). Vervolgens de oostelijke stroming op gang via de blauwe pijl. Voor het mooie mag de depressie op de Middellandse zee nog wat sterker worden, schoonheidsfoutje. Para dus gewoon top! Hoofdrun de prullenbak in.

Even spieken nog op de windpluim voor de Lage Landen, ja de kansen zijn er volop vanaf  de 10e. Ik haal de handdoek weer even uit de ring, wie doet er met me mee?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

27 reacties

Gesloten voor reacties.