Groeten uit Krommenie 24 mei 2015

Groeten uit Krommenie! Deze foto stond even na half zes op de whattsapp. Geen idee waarom zo vroeg want Hajo heeft geen dienst. Misschien een rondje hardlopen? Op zich niet verkeerd: zeker op warme dagen is dat rond zonsopkomst het beste tijdstip. Toch vind ik dit erg dapper hoor. Mij lukt dat doorgaans alleen tijdens de vakantie in een echt warm en zonnig land. Goed, ik maak ik er uiteraard dankbaar gebruik van. Genieten toch met deze prachtplaat?

GMT_TNTN_latest

Vorst op waarnemingshoogte in Wijk aan Zee! En vandaag wordt het -misschien met uitzondering van de noordwestelijke kuststrook- 17 tot 20 graden? Dat is op zich niet verwonderlijk, de dagelijkse gang is in het late voorjaar en de zomer het grootst, zeker onder de huidige omstandigheden.

GMT_TN10_latest

Bijzonder, we kunnen stellen extreem, zijn wel de minima. Aan de grond nog duidelijker: tot een kleine 4 graden vorst in Twente. De minima werden bereikt om 5.50u, net na zonsopkomst. Overigens is het mij in Rotterdam,  ik vermoed net als Hajo, niet gelukt de vorst als rijp vast te leggen. Het was ook maar net aan.

Wijk aan Zee 10 cm 2015 May. 24 06.53

In Wijk aan Zee is het record verpulverd. Net van dat station gaat de automatische dataverwerking op weergegevens.nl niet helemaal goed. Zo hoort Hoogwoud natuurlijk niet in de tabel te staan en is de temperatuur op 10 cm boven de grond nog helemaal niet verwerkt. Hoe dan ook: de -2.6 graden van vanmorgen op 10 centimeter verbrak de +3.2 uit 2013 ook zeer ruim. Ook op diverse andere stations records of daarbij in de buurt. zp pakte bijvoorbeeld ook Twente ter plekke de laagste temperatuur op 10 centimeter sinds het begin van de metingen (op waarnemingshoogte een 4e plaats).

De Bilt 2015 May. 24 07.09

In De Bilt een keurige 5e plaats, vlak boven de grond zelfs een 2e. Natuurlijk, sommige stations zoals Wijk aan Zee hebben een korte(re) meetreeks. Sowieso wordt de temperatuur op 10 centimeter hoogte pas sinds 1971 bijgehouden. Toch valt het op  dat de laatste tijd vaker lage minima gehaald worden. Zo springen nu 2004, 2011, 2013 en 2015 er met hoge noteringen uit. Reinier van den Berg wijdde er op na de vorige records op 28 april een artikel aan. Hij geeft de schuld (want het komt natuurlijk helemaal niet gelegen) aan de opstelling van de meetapparatuur en de begroeiing. Kan er mee te maken hebben, maar er is volgens mij meer aan de hand. Het beeld zien we namelijk landelijk; op vrijwel alle stations. Ik denk eerder aan uitdroging van de grond en de schonere lucht. Zo is het al langer bekend dat daardoor het aantal dagen met mist sterk is afgenomen. Vervolgens zorgen beide factoren ervoor dat de uitstraling groter kan zijn. Beide overigens antropogeen (door de mens veroorzaakt). Technisch gezien kunnen we -wanneer deze trend zich doorzet- zelfs spreken van een klimaatsverandering. Of dat dan Antropogenic Global Cooling -of Warming zal zijn durf ik zo niet te zeggen. Het is anderzijds namelijk zo dat het ook kan resulteren in hogere maxima door meer instraling in combinatie met minder verdamping. Geen idee wat het netto effect is.

Groenland_Melt_combine

Even een zijsprongetje nu het toch over het klimaat hebben. Meer goed nieuws vanuit Groenland! De ijskap vertoont dit seizoen nog maar heel weinig smelt en veel minder dan het langjarig gemiddelde.  In de zuidelijke helft lijkt door de vele sneeuwval van de laatste tijd zelfs sprake van een aanzienlijke groei. Hier nog veel info, plaatjes en grafieken waar we vrolijk van worden. Te zien valt onder meer dat de totale massa bovengemiddeld is. Trend? We gaan het zien de komende jaren.


Hoewel, moeten we er eigenlijk wel blij mee zijn? Zou Helga van Leur zich ook zijn gaan realiseren dat opwarming beter is dan afkoeling? Ik denk eerlijk gezegd niet dat de tweet zo bedoeld was maar het is wel een eye-opener hoor.

Wolkenradar 2015 May. 24 07.26

Terug naar deze mooie eerste Pinksterdag in eigen land. Schrik niet van die plukken bewolking. Ze zullen spoedig verdwenen zijn. Beide zaten overigens weer briljant in de modellen. Duidelijk was dat het front in het zuidoosten wat zou blijven slepen. En gisteravond kwam zoals door sommige modellen al dagen voorzien wat bewolking vanaf de noordelijke Noordzee over Friesland en Groningen. Met een zo goed als wegvallende stroming erg hardnekkig, vooral het GFS had dit iets onderschat. Was die bewolking er niet of minder geweest had het ook in het noorden (stevig) gevroren. Actueel zien we de bewolking overal oplossen en wegtrekken. En natuurlijk het volgende koufront al klaar liggen, nu nog boven Groot-Brittannië.

charts_harmonie_t2m_bnl_16

HARMONIE voorspelde de minima voor hedenochtend het beste en krijgt daarom de eer de maxima voor vandaag te mogen tonen. Ik heb niet uitvoerig naar de details gekeken dus durf niet te zeggen of die logica ook opgaat; dat hoeft niet per definitie. Het is niet zo belangrijk; de verschillen tussen de modellen zijn klein. Waarschijnlijk overschatten ze weer collectief de invloed van het zeewater; vooral op de Waddeneilanden zal het warmer worden dan hierboven getoond.

bbq volgens wetteronline

De barbecue kan aan hoor. Wetteronline heeft leuke recepten op een rijtje gezet!

rart_15052418_15052400

Belangrijker dan de temperatuur is de timing van het naderende front. Gisteravond zaten er nog veel verschillen in de modellen. Die zijn vanmorgen kleiner maar nog steeds aanwezig. HIRLAM is het traagst maar de andere modellen trekken daar toe. Ik vermoed dat die er beste op zit. Rond zes vanavond zal de eerste bewolking de westkust bereiken, rond 8 uur gevolgd door regen. Kort daar voor uit draait de wind naar het noordwesten en neemt iets toe, waardoor het gevoelig koeler zal worden. Hier in Rotterdam gaat de barbecue dus vroeg aan.

mnd-ano-tg201504

Zoals zo vaak de afgelopen weken zal Limburg weer het beste wegkomen. Door de overwegend noord(westel)ijke stroming zijn de verschillen landelijk aanhoudend relatief groot. Ik ben benieuwd naar het gemiddelde over mei; het verschil zal nog groter zijn dan in april.

rart_15052515_15052400

Morgen is een beetje lastig. Ik schreef het al: de wind draait vanavond naar het noordwesten. In een groot deel van het land zal het met 15 graden als maximum wel weer gedaan zijn. Heel misschien in Limburg nog 18, maar dat kan tegenvallen. Verder meest bewolkt, maar het is even afwachten hoeveel en waar er buien gaan vallen.

Hittegolfje_bewerkt

Vooruit dan maar, ik doe wat meteo-fictie om de moed er in te houden. Het Amerikaanse GFS model stuurt in de nieuwste run aan op iets wat op een hittegolf gaat lijken, aanvang 3 juni.

graphe6_1000___5_283018867924525_52_83400809716599_

De hoofdrun heeft helaas weinig ondersteuning in het ensemble. Toch zijn er de afgelopen runs in het GFS meerdere warme varianten voorbijgekomen. Wel te divers in de luchtdrukpatronen om er eigenlijk iets zinnigs over te kunnen zeggen.

pluim M-NL 20150523_12

Sowieso is het model vooral in de hoofdruns een stuk enthousiaster dan het Europese ECMWF. Hoewel daar juist in het ensemble meer spreiding aanwezig is. Die ruimte biedt voor zomerkansen. Maar die schuiven met de nieuwste runs op in de tijd en het gemiddelde begint langzaam weer wat af te koelen. Donderdagavond waren de warme oplossingen licht in de meerderheid maar dat was er vrijdagavond al uit. Daarover schreef het KNMI gisteren: “Vanaf volgend week vrijdag zien we een grote spreiding in de temperatuurpluim met begin juni een maximumtemperatuurspreiding van 12 C tot mogelijk 30 C”. Dat lijkt flauw maar verstopt in de guidance kun je dat zo opschrijven. De samenvatting luidde: “veel onzekerheid in de temperatuursverwachting”. Daar was ik het mee eens. En nu op basis van de pluim van gisteravond: “Grote kans (60%) op een rustig weertype met kleine kans op neerslag en geleidelijk stijgende maximumtemperaturen naar normaal tot iets boven normaal”. Die vind ik iets aan de optimistische kant.

Maxima EC eind mei 2015

De nieuwste run van ECMWF is weer koel  tot  koud tot aan het gaatje. Af en toe wordt in het (zuid)oosten de 20 graden aangetikt maar daar moeten we het mee doen. Het idee is overigens dat het Azoren-hogedrukgebied aan de wandel moet gaan. Maar het is heel erg hardnekkig. Voor 3 juni lijkt het in ieder geval allemaal niet te gaan gebeuren. En daarna? Ik geloof er nog niet in.

pluim M-NL 20150524_0

In het nieuwe ECMWF ensemble gloort wat mij betreft voor het eerst wat serieuze hoop aan de voorspellingshorizon. Vanaf 4 juni is de spreiding groot. Maar belangrijker: ik zie nu voor het eerst een lichte bifurcatie (tweedeling). Scenario dus! De echt warme leden zijn nog wel in de minderheid, maar dit kan wat worden. Let wel: vooral de controle-run heeft er zin in. Die zit echter heel erg ver bovenin het ensemble en is op die termijn niets meer waard dan de overige leden. Fijne Pinksteren iedereen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

17 reacties

Gesloten voor reacties.