DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Plotse opwarming van de stratosfeer wel degelijk te linken aan de komende winterperiode

check ook eens

128 Reacties

 1. marco schreef:

  prima, leesbaar artikel 🙂

 2. Paul A. Club 1989 schreef:

  schitterend artikel Frederic, bedankt daarvoor. Heull leerzaam.

 3. Snowdreamer schreef:

  Zou Frank db ook rekening houden met een ssw.

 4. jeroen schreef:

  mooie analyse, top !

 5. Martijn sonnenberg schreef:

  Mooi artikel Frederic. Kun jij ons/mij enig inzicht verschaffen waar die warmte vandaan komt die ineens in de top van de atmosfeer optreedt? Ik neem aan dat dit van onderuit komt? Wat is het effect van dit soort fenomenen op de ‘energiebalans’? Ik verwacht dat hierdoor ook veel warmte uitstraalt naar ‘de maan’?

  • Frederic schreef:

   hier heb ik een paar jaar geleden ook al eens een bericht over geschreven. Ik zoek het vanavond even op en laat het je weten. Nu snel beginnen aan Alpenbericht

  • Frederic schreef:

   Ik heb het nog even opgevist @Martijn. Die warmte in top stratosfeer kan dus van drie zaken komen:
   ten eerste van het verticaal beginnen golven van de poolwervel (zie de planetaire goven in dit bericht) en daarna omslaan / breken, met daar dan dalende luchtstromingen. Dat verhoogt de druk daar, en zoals je misschien van uit de lessen fysica weet, zeggen de ideale gaswetten dat druk rechtevenredig is met de temperatuur.
   Ten tweede kan het komen (zoals je zelf zegt) van onderuit vanuit de lagere breedtegraden. Google eens op Eddy heat flux
   Ten derde kan de opwarming ook van bovenaf komen. Heeft dan met de activiteit van de zon en de reactie van het aardmagnetisch veld daarop te maken. Geladen deeltjes kunnen dan vanuit de magnetosfeer van de atmosfeer de stratosfeer binnendringen en die dan van bovenaf opwarmen. Ik vermoed dat dat enkel van toepassing is als de zonneactiviteit hoog is. En dat is dit jaar nu niet het geval.

 6. Daniel schreef:

  Dit is dus waarom Frederic voor mij de favoriete schrijver is hier :-). Superleuk en leerzaam bericht met een goede afweging van de kansen voor de verschillende scenario’s.
  Bedankt weer!

 7. Hans schreef:

  @Frederic je zit niet te pochen. Sterker nog, je bent te bescheiden. Ach, bescheidenheid siert de mens! Ik hoop, zeker voor jou, dat het winterscenario doorzet en wij hier in LL ook eea gaan meemaken. Belangrijker nog, volgens mij is over de ssw nog (te) weinig bekend en zou jij hier door deuren openen in meteoland. CHAPEAU 🙂
  Trouwens, interessant en duidelijk geschreven bericht.

 8. Ab schreef:

  Goed bericht @Frederic 🙂

 9. Mika schreef:

  Mijn complimenten @frederic

 10. Filzmooser schreef:

  Heerlijk leesvoer!

 11. Remko schreef:

  Geweldig. Winters weer de komende jaren benieuwd hoe dit samen met lage zonne activiteit uitwerkt voor de lente en de zomer.

 12. Ebbe schreef:

  Wat een feestje om te lezen . Bedankt Frédéric

 13. Ab schreef:

  EC pluim wordt een stuk kouder dan gisteren kan ik jullie alvast verklappen gezien de luchtdruk gemiddelde tot laterss 😉

 14. Geert schreef:

  Hulde @Frederic. We weten nog niet zo heel veel over het oorzakelijk verband van die SSW…die wetenschap staat nog in z’n kinderschoenen en de komende jaren zullen we er alsmaar meer over te weten komen. Dank voor deze heldere en superboeiende uiteenzetting!

 15. Marc schreef:

  Kijk, eindelijk eens wat zinnige data uit meteoland. Veel dank voor je update. Ik ga je vanaf nu volgen!

 16. Hans schreef:

  EC 15 daagse voor 2e dag op rij alweer kouder. Strijd tussen no (kou) en zw (warm). Sneeuwkansen nemen ook toe in LL.

 17. Tije schreef:

  Mooi bericht, maar vooral ook de insteek! Open, transparant, nothing to loose, cutting edge science! 😉

 18. Albert schreef:

  Kijkend naar de grafiekjes lijkt mij dat de planetaire golf 1 een horizontale verplaatsing van de warmte geeft in tegenstelling tot golf 2 waar een duidelijk meer verticale component is te zien. Prachtig stukje overigens @frederic. Heb zelf het gevoel dat de gfs het er de afgelopen winters wat beter vanaf bracht

  • Frederic schreef:

   ik denk het niet @Albert. Op zich lijkt het me idd logisch dat de ene de horizontale amplitude van de golven weergeeft en de andere de verticale. Maar als je naar de schaalverdeling in de legende kijkt zitten beide grafieken met een maximale amplitude van 2km bij golf nr1 en 1,6km bij golf nr2. Bij een horizontale amplitude zou je op wereldschaal toch sneller grootte-ordes van vele kilometers verwachten. Niet?
   Nee, ik denk dat ze beide over verticale golven gaan. Alleen weet ik niet wat het verschil is.

 19. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Amen!!!! Niet te bescheiden Frédéric, jij loopt dit samen met Ab al lang te verkondigen! Dus ere wie ere toekomt chapeau….
  Wat een prima leerzaam en interessant bericht wederom, snap dat Hajo blij met jouw is in het wswm team

 20. Leo schreef:


  Wow. Ensembles zijn redelijk om en worden steeds spannender.
  Interessant is de neerslag op dinsdag / woensdag in het EC; op het moment van de vorstinval. Zie overigens ook de spreiding op dat moment.

  In de hoofdrun in het zuiden regen, in het noorden (droge) sneeuw. De controle-run (blauwe stippellijn) doet een iets meer uitgesproken lagedruk-kern zuidelijk langs trekken. Daardoor meer sneeuw, en eerder en méér kou .. Het GFS doet het vergelijkbaar vanmorgen.

  Hier overigens het ensemble van het GFS. Weer stuk kouder geworden. Hier voor het NO trouwens; dat lijkt sowieso de meeste kans op de meeste kou te gaan maken.

  • Mika schreef:

   En dat is ook precies de plek waar we de meeste kou nodig hebben. Ik woon er niet, maar hoop altijd op de meeste kou ergens rondom Leeuwarden. 😉

   En het zou ideaal zijn als er eerst daar wat sneeuw valt en dan droge kou met ultra lage dauw temperaturen.

   10-12 dagen moet genoeg zijn. Fingers crossed.

   • Hanssie schreef:

    Sjonge over positief gesproken…..het moet nog beginnen en jij bent er al mee bezig. Realiseer jij je hoeveel ijs er nodig is daarvoor? Alle leden mogen rijden…….het publiek wordt gigantisch….dus het ijs moet dikker dan 15 cm. Zal eerder 20 moeten zijn voordat ze hem uitschrijven. De mensen worden/zijn gek en weten zich niet te gedragen of om van het ijs te blijven……dus de veiligheidseisen zijn veel hoger dan vroeger. Dream on. Misschien komt hij nooit meer omdat het organisatorisch niet meer mogelijk is.

  • Hans schreef:

   Mooi @Leo . Kans dat het eerder koud(er) wordt én sneeuwval in LL wordt elke run steeds groter 🙂

 21. Jolanda schreef:

  Prachtig bericht, frederic, leer hier iedere dag weer bij! Nu maar hopen dat die mooie kaarten uitkomen!

 22. ihrte schreef:

  Wow, de nieuwe EC pluim is echt ijskoud geworden. Ik kijk even in m’n eigen achtertuin (regio Midden-Oost-Nederland) waarbij de Controle Run en Oper op donderdag 9-2 niet eens meer boven de -4 komen. Overdags! Oké, daarmee zitten ze stug onderin het ensemble, maar het laat wel zien welke kant het op gaat. Ik zit er klaar voor mensen!

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Heerlijk die voorpret zo bij de mensen! Daar is deze site mede groot door geworden!!!

   • Maarten schreef:

    Dit is de site van de emoties. Als het er allemaal positief uitziet is het hier beregezellig. Maar ojee als het straks niet doorgaat…… dan zijn de al dan niet terechte “zie je wels” hier weer in grote getalen aanwezig.

    Het moet echt binnen de 96 en eigenlijk zelfs 72 of 48 uur komen om de vlag uit te kunnen hangen. Voetjes op de grond, maar genieten van de stemming hier.

    • ihrte schreef:

     Precies wat jij zegt Maarten. Ondanks mijn reactie zal je mij straks niet horen chagrijnen als het feestje niet door gaat. Mogen al blij zijn dat de weermodellen dergelijke dingen uitspugen, met voorgaande winters nog vers op het netvlies!

 23. Maurice schreef:

  Zelfs Piet P. durft de koude al te benoemen. Alhoewel daar wel erg negatieve reacties te vinden zijn onder zijn bericht.

  • ihrte schreef:

   Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de vorige keer dat hij koude aankondigde. Toen dat allemaal mee bleek te vallen (ondanks dat de modellen zo consistent waren) was het o.a. Piet die iedereen op het verkeerde been had gezet, aldus de reacties onder zijn berichten. Weermannen hier kregen het eveneens voor de kiezen.

  • Koninks schreef:

   Stan och zeker?

 24. Winterwonderland schreef:

  De kennis en kunde spat van het bericht af! Dikke complimenten. Heerlijke site met prima mix van deskundige berichten gecombineerd met de voorpret van de meteofictie!

 25. getjo schreef:

  en erwin wat vind jij ervan?

 26. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6 h loopt en heeft heerlijke kaarten voor ons!! Op 144h (woensdag)een betere positie vh hoog en de ll al in de winter

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Gfs6 is lekker bezig hoor.Ook op 162h uitbreiding vh hoog richting groenland en de ll in totaal winter

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Toch weer opdringerige depressies vanaf de oceaandie de strijd aangaan met hoog op 192h.Dit is alweer fictie maar de ligging vh hoog word alles bepalend en daar hebben de modellen moeite mee

 27. Floortje schreef:

  Interessant stuk, zeker ook voor een leek als ik. Heeft de SSW alleen effect in de winter of kun je op basis hiervan ook een voorspelling doen over de zomer?

  • Frederic schreef:

   nee Floortje. In de zomer is de stratosfeer sowieso warm en is de poolwervel zo goed als afwezig. Winters zijn in ons klimaat daardoor het enige seizoen waarvoor je iets op heel lange termijn kan zeggen.

 28. Bram schreef:

  Frederic zorgt er weer voor dat ik hier steeds blijf terugkomen…

 29. ado20 schreef:

  Valt me altijd op dat Erwin niet meer reageert wanneer de kaarten niet zijn kant oprollen. Vervelende eigenschap! Ik hoop dat hij een keer zo sportief wordt om zijn ongelijk toe te geven. Net zoals hij ongelijk had over de afgelopen vorstperiode (die volgens hem niet kwam) en een vorstperiode halverwege december (mark my words??)

  • Asten (Harmelen) schreef:

   En dáár ben ik het dan weer niet mee eens. In het weer spreek je altijd over kansen zeker op de langere termijn. Dat een verwachting van wel of niet uitkomt staat bij mij niet gelijk aan al dan niet gelijk krijgen.

   Als er 90% zeker is (wat is dat in meteoland) dat het overmorgen gaat vriezen en je verkondigd dat en het gaat dan toch niet door heb je dan ongelijk… ? Nee, dan is die 10% waarschijnlijkheid uitgekomen.

   Een zinsnede als ‘ik heb het toch gezegd’ … daar moet ik altijd om glimlachen..

   Nu hopen op én nog lekker winterweer én in wintersportgebieden nog een bak sneeuw zodat we daar de rest van het seizoen genoeg van hebben.

  • hopjes schreef:

   Iedereen zijn mening en zijn input maar ik vind Erwin irritant en dat hij statistieken, modellen en vrije tijdsbestedingen erbij haalt om aan te geven hoe kundig en breed ge-orrienteerd hij is doet mij denken dat hij dat zelf ook wel inziet maar blijkbaar toch z’n ding wil blijven doen. Nou succes ermee, ik had graag gezien dat Erwin woord had gehouden aan deze post.

   erwin 22 december 2016 om 13:47

   Ik sta volledig achter alle berichten die ik hier heb gepost en zal dus verder geen bijdragen meer leveren WSWM, in welke vorm dan ook.

   • Hans schreef:

    @Hopjes, dat gaat al jaren zo, en dat laatste……is niet de 1e x.

    • hopjes schreef:

     @hans , klopt… Ik heb mezelf voorgenomen om niet meer op hem te reageren, ik merk echter wel dat ik me irriteer aan zijn aanvallende manier van reageren, slechte schrijfstijl en betweterige toontje. Dat mag hij bij mij ook doen, echter reageer ik niet zoveel als hem, dus hebben mensen er minder last van.

     Hij zorgt er in ieder geval voor dat ik steeds vaker de reacties niet meer lees en dat is jammer.

     Als ik in de reacties lees dat mensen hun bedenkingen hebben bij de reacties van @Erwin dan reageer ik soms om te laten blijken dat ze niet alleen staan!

     • Hanssie schreef:

      @hans en hopjes: door dat jullie en anderen hem voortdurend afzeiken zorg je er alleen maar voor dat hij agressiever gaat reageren. Ik ben het ook niet altijd eens met hoe hij iets brengt maar moet ik hem daarop aanspreken of gewoon negeren of niet lezen?!! Erwin heeft vaak de plank raak geslagen maar ook mis. Maar wie dat niet heeft gedaan gooit de eerste steen……vorige “beloofde” ijspret is ook grotendeels in het water gevallen en zaten de kundigste mensen van hier er ook naast zoals ook de vevestigde orde bij rtl weer en knmi en nos.

      Wat ik wil zeggen is het zelfde als gisteren respecteer zijn bijdrage en zijn mening…..nogmaals ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ook jij en ook Erwin.
      Vindt je zijn posts irritant; sla ze dan over en reageer er niet op want dan maak je het alleen maar erger.

     • Hans schreef:

      @Hanssie. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wond. Gisteren inzake ” in zicht” …..nou, lees t nog eens terug…..er waren al veel opmerkingen geplaatst door reageerders. Ik heb toen gezegd…(.lees t na)…..wat een geneuzel etc. en met grappige bedoeling er een tekening bij geplaatst van Piet Piraat. Je ziet daar de humor van in of niet. Ja, er zijn reageerders die zijn (op de persoon) schofferende woorden accepteren. Ik niet. Aggressiever? Ja, dat hoort bij zijn persoon.

     • hopjes schreef:

      Beste Hanssie,
      Erwin liegt en komt zn beloftes niet na, daarnaast zorgt hij voor irritatie. Ik kan dat accepteren of er gewoon af en toe wat aan doen.

      Hij kokketeert met statistiek en modellen en ervaring. Qua statistiek enz… Hoe groot acht jij de kans dat een bedrijfseconoom, die skiet in gargellen, voetbaltrainer is, reageert onder een andere naam, structureel het mis heeft en idd het soms goed heeft en 25 jaar modellen bekijkt en beredeneert veel verstand heeft van het weer of klimaat… Als hij daarbij continue tegen de mensen hierin gaat dan weet ik wel wie en wat de uitkomst is.

    • Eric | schreef:

     Wie lopen er hier nu te zeuren vandaag? #dtv

 30. Moes schreef:

  Frederic for President!
  Knap bericht interessante materie.

 31. Guido schreef:

  Zijn er ook sneeuw kansen voor België?
  Bedoel dan de regio Brussel.

 32. jeroentjevt schreef:

  En nu is het nog wachten op de polarvortex als die zich ermee gaat bemoeien nou dan hebben we echt groot feest tis te hopen. Zeer duidelijk bericht trouwens weer chapeau

 33. Skiwi schreef:

  Om eerlijk te zijn begrijp ik het enthousiasme ook niet echt.
  Als ik naar het GFS06 ensemble voor Vlaanderen kijk (http://meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?lat=51.0&lon=4.0&type=3&ext=1) dan zit er buiten wat gekwakkel met een paar nachtvorsten (nota bene bij een week verder en dus ruim in meteofictie) niets wat op (stevige) winter lijkt.
  GFS00 was overigens niet beter.
  Erger nog is dat de versterkte hogedruk in Oost-Europa de sneeuwkansen in Tirol weer serieus onderuit gaat halen.

 34. Roy schreef:

  @Frederic na het lezen van jouw verhaal rijzen er vragen en conclusies bij mij op. Begin bij een conclusie: De ’25 jarige’ studie van Erwin op de ensembles kan de prullenbak in als het, en daar lijkt het op de ensembles geen rekening houden met de stratosfeer. Pas als deze als parameter zal worden geimplementeerd in het rekenmodel zijn we weer een stapje dichterbij gekomen naar de ideale weersvoorspelling. Ik heb me gisteren niet gemengd in de discussie maar wel alles gelezen. De hooguit paar lichte nachtvorstjes op basis van het ensemble die zo door Erwin werd ‘gelezen’ heb ik onthouden. We gaan het volgen en mochten deze ijsdagen worden is dat des te meer een aanvulling op het bewijs dat de rekenmodellen idd geen rekening houden met wat er in de hogere luchtlagen gebeurd. Dus een ensemble is niet per definitie bindend in de winter op termijn. Pluspunt voor de hoofdrun van het GFS die run na run als enige steeds de uitbijter in het ensemble was. Ook hierbij de bevestiging dat een ensemble de hoofdrun volgt en bijna nooit andersom maar die kenden we al. Goed dan nog een vraag: Heb jij gestudeerd voor meteoroloog of soortgelijke richting? Ik vindt het namelijk uitermate knap hoe jij de dingen uiteenzet en leert begrijpen. Het talent spat er van af. De vraag rijst bij mij ook wat hebben de zogenaamde knappe koppen bij oa het KNMI gedaan tijdens hun opleiding? Gespijbelt en in het cafe gezeten??! 😉

  • Hans schreef:

   @Roy , een mooie conclusie waar uit we over uiterlijk een dag of 10 de conclusies kunnen trekken. 🙂
   Dat laatste zou je (bijna) denken haha. Hoeveel zitten er daar nu op dit moment wel niet op “onze” kosten?!

  • Ab schreef:

   Gewoon verdiepen in het materie @Roy 😉 Heb ik ook gedaan en sites volgen waar veel nuttige info te vinden is over oa over de Stratosfeer. Zo heb ik dat toevallig net als @Frederic 7 a 8 jaar geleden over gelezen en meteen erin verdiept. En dat via http://www.netweather.tv waar er een speciaal forum is over de stratosfeer index 🙂

   • Roy schreef:

    Dit soort materie laat ik lekker aan jullie over @Ab Mijn ding ligt meer in het interactieve. Nowcasten en live updaten vindt ik juist weer leuk. Het draait bij mij om sneeuw(vlokken). Het is zo bijzonder. Ik ben in feite maar een zeer matige skiër maar mijn innerlijke plezier is oneindig als ik om me heen kijk als ik weer terug in de Alpen ben. Bij deze bedankt voor jouw bijdragen Ab. Ik heb ook veel geleerd van jou.

  • Frederic schreef:

   Ha, wel @Roy, het was al van kindsaf mijn bedoeling om in de meteo verder te gaan. Alleen bestaat (of beter ‘bestond’) zo’n specifieke opleiding in België niet zoals bij jullie in NL. Daarom dat ik geografie ben gaan studeren. Daar had je wel een aantal keuzevakken waaronder ‘grondige meteorologie’, die ik uiteraard ook gekozen heb. Het is dus niet zo dat ik alles via zelfstudie te weten ben gekomen of echt van nul begonnen ben. Nu ja, wel over de SSW. Daar had ik in mijn studies nog nooit van gehoord.
   Verder had ik in 2002 (het jaar van mijn afstuderen) een beetje de pech dat de kleine Belgische meteowereld niet op zoek was naar nieuwe meteorologen. Dan maar de meteo als hobby blijven beoefenen tot ik uiteindelijk de berichten van Hajo op sneeuwverwachting.nl heb gevonden.
   En zoals Ab zegt: verder op zoek blijven gaan interessante dingen op het net

 35. Leo schreef:

  Het GFS 06 ensemble is ook weer kouder geworden:

  Opnieuw voor het NO de beste papieren. De controlerun doet (zo goed als) 10 ijsdagen t/m verwachtsingshorizon

  Ook op het 850 hPa-vlak ziet het er inmiddels behoorlijk spannend uit!

  • PChico schreef:

   Ik ben benieuwd wat Gerrit Hiemstra gaat doen op Twitter 🙂 Durft hij iets te roepen o.b.v. deze pluim?

   • Gerard schreef:

    Tuurlijk wel. Die afschuwelijke opwarming van de stratosfeer is de oorzaak van één van de extreme klimaatuitschieters die hij al verwacht had.

  • Hanssie schreef:

   @Leo, wat ik hier nu schrijf is geen aanval…..maar je slaat de spijker op zijn kop met de mededeling: NO beste papieren. Mocht het zo zijn dan zijn andere regio’s dus de pisang en komen er weer slecht af. Die hebben dan wel gelijk als ze nu roepen dat het alleen kwakkelen wordt bij hun en het O en NO weer de hoofdprijs hebben. Wat ik bedoel is: mensen rekenen ergens op op basis wat hier wordt gezegd zoals schaatsen uit het vet en als dat alleen in het NO kan dan is de rest boos en teleurgesteld. Ik weet dat er hier ook getemperd wordt dat het allemaal niet zeker is maar schaatsen uit vet is een stelling. En ik loop lang genoeg mee om te zien hoe jullie hier alles uit de doeken doen met ook terughoudendheid maar zo is niet iedereen.

   • Bas schreef:

    @Hanssie Kijk zo kan het dus ook! Gewoon netjes zeggen wat je ervan vind. Daar kunnen sommige iets van leren. Complimenten.

   • Hjs schreef:

    We zullen, als er echt een doorstaande oostelijke stroming ontstaat komt de kou overal. Minder stralingskou.
    Wel jammer van de “hitte” nu, dat warmt het water weer wat op, maar als er echt min 5, min 10 komt, ligt er in drie dagen weer serieus ijs.

   • Eric | schreef:

    @hanssie helemaal gelijk. De afgelopen periode was voor ons gebied ook niet om over naar huis te schrijven….maar wie weet dit keer. Ik zie dit dan ook als laatste kans voor een mooie ijsvloer in NL en dat bedoel ik natuurijs en niet ijs voor in een hal.

    We zullen het zien. Prachtige analyses maar nu nog ff uitkomen.

 36. AC schreef:

  Ging aan alle 11-stedentochten een SSW en poolwervelsplit vooraf?
  M.a.w., is er een (causaal) verband tussen SSW, poolwervelsplit, koude winter in de LL en een 11-stedentocht?

  • jeroen schreef:

   De vraag is of dit op basis van historische gegevens wel terug te halen is; ofwel zijn er wel gegevens van de poolwervel van toen, en als ze er al waren; hoe nauwkeurig waren die toen.
   Zo staat wetenschap nooit stil; erg boeiend.

  • Frederic schreef:

   voor zover ik kan nagaan heeft 1985 en 1963 wel een SSW gehad maar 1986 en 1996/97 dan weer niet.
   Ik denk niet dat je kan zeggen dat dat elke koude periode vooraf moet zijn gegaan door een SSW. Koude periodes kunnen (gelukkig maar) ook nog voorkomen zonder SSW. Maar het helpt natuurlijk wel als er een SSW is 🙂

 37. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12 gaat erg lekker weer zeg!!! Het mooie hoog is Beresterk en lijkt iedere run sterker en groter te worden

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   ieder run word nu het scandihoog tevoorschijn getoverd!Het komt echter steeds iets anders te liggen.En de ligging vh hoog gaat bepalen hoeveel koude wij gaan krijgen.Voorlopig heeft het no de beste papieren.

 38. Wat mij betreft mag de temperatuur fors beginnen dalen, vandaag leek wel een lentedag
  en het was werkelijk veuls te warm voor de tijd v/h jaar.
  Nee dit hoef ik echt niet tijdens begin februari, laat zoiets maar voor de maanden mei en juni
  wanneer de zomer in aantocht is.
  Ook de Alpenlanden lijkt het niet bijster koud te zijn, maar wat een prachtige zonsondergang am Arlberg.
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1486054000warth_schrocken.png

 39. Frederic schreef:

  GEM12 maakt het bont vanavond. Overtrekkende koudebel pal over de LL volgende donderdag, met dan maxtemps overdag van -8°C. Brrr

 40. Ab schreef:

  GFS ens gemiddelde stuk kouder geworden voor eind volgende week qua temperatuur zowel overdag als in de nachten. Hier bijv. voor 9 februari overdag http://www.mupload.nl/img/euogaulstwtei.png

 41. Hans schreef:

  Woensdag 8 feb al een ijsdag in no- NL volgens GFS 12z.
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1486057432gfs-9-144%5B1%5D.png
  Droge sneeuwkansen nemen steeds verder toe! Vanaf maandagavond al misschien natte sneeuw.

 42. Michael schreef:

  Het gaat weer spannend worden. ik denk dat de trend voor kou gaat dus wat mij betreft steeds meer hoop op winter!
  De wswm is voor mij een site welke ik dagelijks volg. Fantastisch hoe elke weerman zijn naar mijn idee kundige visie geeft. Ik lees ook graag alle comments en vind het top dat de soms euforische stemming in de artikelen kritisch wordt bekeken en ook van een andere kant belicht wordt. Dat kan natuurlijk als negatief over komen maar ik zie het eigenlijk altijd als welkome aanvulling. En wie er dan gelijk krijgt, ach de waarheid ligt vaak in het midden.
  Kortom iedereen bedankt voor het maken van deze fantastische site!

 43. Remko schreef:

  Aan het einde van de maand werd steeds met trots de weer te hoog uitgevallen temperaturen gepresenteerd door bijna alle zenders. Ik kon de 31e niet kijken. Heeft iemand gezien dat januari als een koude maand werd gepresenteerd?

 44. Menno schreef:

  Wat is het ensemble ook sterk verbeterd, zeg!!! Spannend, spannend 🙂

 45. Frederic schreef:

  Wat is EC mooi seg. Het is echt heeel lang geleden dat ik een Scandihoog zo hard met succes heb zien vechten:

 46. Hans schreef:

  Wind draait naar NO!

 47. PChico schreef:

  Ik heb het al eens eerder gevraagd, maar volgens mij moet ik volgende week
  toch echt mijn olijfboom in gaan pakken

 48. Remko schreef:

  Nog een vraag. In januari dachten we ook dat het erg koud zou worden. Wat is het verschil nu dat we er in kunnen gaan geloven?

  • Ab schreef:

   Steun van bovenaf @Remco vandaar de titel van deze bericht van @Frederic 😉
   In januari had je geen steun van bovenaf en bedoel ermee een warmte op stratosfeer hoogte dat komt neerdalen tot de troposfeer. Juist dat is nu aan de gang met ook nog eens een poolwervelsplit wat de kansen vergroot qua hogedruk blokkades in het noordelijk halfrond. Wel moeten de puzzelstukjes op hun plaatsvallen voor echte winterkoude.Maar de meeste oper runs van de weermodellen laten allemaal hogedruk nu zien ten noorden van de LL. Het hangt nu vooral van details hoe koud het kan gaan worden

   • Remko schreef:

    Dit had ik ook begrepen. Maar de zekerheid van alle weermannen links en rechts vind ik opvallend. Hier de juiste onderbouwing, verder totaal geen uitleg hoe en wat. Dit platform verdient ondanks of dankzij de kritische noten soms, alle credits.

 49. Cors schreef:

  Het is stilletjes, iedereen zijn schaatsen aan het slijpen en oppoetsen? 🙂

 50. Marco schreef:

  Goedenavond weermannen,

  Komen jullie nog met een avond update?

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Ik denk het niet er is ook weinig nieuws te melden!Het scandihoog gaat er komen en het gaat koud worden maar de exacte ligging vh hoog gaat b er palen hoe koud en hoe lang en dat is nu lastig te voorspellen omdat woensdag de oostelijke stroming pas op gang komt

 51. Cors schreef:

  Volgens mij zijn er ook wel degelijk sneeuwkansen als ik het zo bekijk.

 52. Cors schreef:

  Meer lijntjes in de EC 12z 10-daagse pluim gaan voor kouder weer

 53. Ab schreef:

  Hier de nieuwste EC 10 daagse pluim voor midden NL. En duidelijk richting kou eind volgende week gezien het ENS gemiddelde richting het vriespunt overdag en daarbij kans op ijsdagen vanaf 9 februari. In de nachten eronder. Hou een slag om de arm 😉
  http://www.mupload.nl/img/vycpeqkqqlrcs.png

 54. Mark (breda) schreef:

  Man man man….heerlijke kaarten. Om teleurstelling te voorkomen reken ik er nog niet teveel op, maar ik hoop dat dit uitkomt. Als ik alle berichten nu lees van vandaag, staan veel signalen nu op groen.

  21 februari een E-tocht…er zit een redelijk duidelijke link tussen de SSW en de E-tocht heb ik in een reactie van Frederic gezien. Nu weer? Extreem spannend!

  Het is nu in ieder geval geen weer om met de cabrio door de straat te rijden. 😉

  @Frederic: wat een topbericht weer. Komt er nog avondbericht? En binnenkort misschien een keer een live-college organiseren?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.