Vandaag is de opmaat naar (bijna) tropische temperaturen maar het is onzekerheid troef in de modellen en pluimen met een mega spreiding na een dag of 4 maak daar maar eens chocolade van. Jan Pelleboer vertelde vroeger altijd kijk nooit verder dan 5 dagen vooruit anders kun je wel eens bedrogen uitkomen maar daar gaan wij ons natuurlijk niet aan houden. We zitten er bovenop. Niet zonder risico maar wel met gevoel. De eerste dagen zitten we nog veilig en tot en met vrijdag is het gegarandeerd zomers, hoogzomers zelfs daarover straks meer. Koelere lucht ligt echter op de loer en ligt heel dichtbij namelijk op de Britse Eilanden en daar zijn de modellen driftig mee aan het stoeien. Blijft het aanhoudend warm of kabbelen we rustig verder in september en zit er al een uitbraak van echte koele lucht in?

Daar waar de pluim gisteren tot woensdag hoog bovenin zat in het ensemble, zit deze nu onderin en vanaf zaterdag gaat het al mis bij het Europese model. Het wordt rap koeler en vanaf maandag duiken we voor een langere tijd onder de 20 graden. De wind draait naar het noorden en er wordt koele zeelucht aangevoerd. Wat mij betreft kan deze run de prullenbak in omdat ik er behoudens het weekend nog niet in geloof en onderwijl ik dit zit te typen en de nieuwe berekeningen van het Amerikaanse model binnenkomen schrik ik me een hoedje. Ook deze laat flinke afkoeling zien, vooral na het weekeinde. Wat gebeurt er dan precies? Waar zit het addertje onder het gras?[dc_slider slider=”22459″ captions=”true”] In eerste instantie hebben we te maken met een hogedrukgebied boven Centraal-Europa die zorgt voor een warme zuidelijke stroming waarmee continentale subtropische lucht wordt aangevoerd. Dit is de warmste stroming waarmee we te maken kunnen hebben vandaar ook de gerede kans op tropische temperaturen (donderdag en vrijdag) Vrijdag zien we een klein maar venijnig lagedrukgebiedje ontstaan net ten zuidwesten van Nederland. Dit zat al een tijdje in de berekeningen maar de koers is gewijzigd. Cruciaal want aan de westzijde zit behoorlijk koelere lucht waar de Britse eilanden en noordwest Frankrijk mee te maken gaan krijgen, aan de oostzijde zit de warme lucht. In eerste instantie werd berekend dat wij veelal in de warmere lucht zouden verblijven omdat het laag wat op en neer zou pendelen tussen noordwest Frankrijk en de Golf van Biskaje. De stroming zou dan veelal oostelijk zijn. De nieuwe berekeningen geven echter aan dat het lagedrukgebiedje meer noordwestelijk komt te liggen en in de buurt van Nederland en de Britse Eilanden gaat rondzwerven en ja dan komen we dus aan de verkeerde kant te zitten met een krimpende wind naar het noorden tot het westen met duidelijk koeler en wisselvalliger weer als gevolg.

Op de Britse Eilanden hebben ze toch wel pech deze keer want daar lijkt de herfst toch wel langzaam te zijn begonnen. Zo zie je maar hoe dichtbij het koelere en wisselvalligere weer eigenlijk zit maar wij altijd nog aan de goede kant. Hoeveel tropische dagen gaan we scoren? en zit er regionaal een hittegolf in? Het is wel erg kantje boord. 30 graden 3x op rij, ik zie het niet zitten. Wat ik wel zie zitten is het verbeteren van de maximum temperatuur van het datumrecord op vrijdag 6 september deze stamt uit 1919 met 28,6 te De Bilt. Zet maar in je agenda, deze gaat eraan!

Al met al prima vooruitzichten! De komende dagen erg warm en vrij zonnig met op donderdag en vrijdag plaatselijk tropische temperaturen tot 31 graden in het zuidoosten. Ook aan zee wordt het warm. Veelal boven de 25 graden alleen de wadden wat koeler. Zaterdag en/of zondag neemt de kans op (onweers)buien toe en gaat de temperatuur geleidelijk naar beneden. Daarna schakelen we waarschijnlijk over op Hollands zomerweer met een middagtemperatuur van rond de 20 graden. Rustig verder kabbelend maar ik zie op termijn alweer het Azorenhoog aanstalte maken om misschien nogmaals voor een verrassing te gaan zorgen? We gaan het zien. Een eerste echte kou-uitbraak voor de lage landen en de Alpen staat nog niet op de kaarten maar dit kan natuurlijk zo veranderen.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

119 reacties

Gesloten voor reacties.