Review  Hanjo – Montafon Een redelijk onbekend gebied bij de grote massa. Toen wij besloten niet meer naar Tsjechië te gaan, kwamen we bij dit gebied terecht. Hoe en waarom? Allereerst was het de geringe afstand. Daarnaast is de Montafon bijna helemaal per snelweg bereikbaar. Voorgaande jaren was er altijd het probleem van de enkele tunnelbuis bij de Pfändertunnel waardoor je soms wel een poosje in de file stond, maar dat is vanaf dit jaar ook verleden tijd. Deze zomer reden we door de nieuwe dubbele tunnelbuis! Nu staat niks een korte reistijd meer in de weg en moet het mogelijk zijn in 8-9 uur in de Montafon te zijn. Wij gaan dit jaar weer.

Na enkele jaren Montafon kunnen wij ons zelf wel als redelijk ervaren Montafongangers betitelen. Wat trekt ons in dit gebied en waarom komen we er elke keer weer terug? Allereerst is het door de diverse skigebieden heel divers en afwisselend skiën. De pistes zijn goed te doen voor de iets verder dan beginnende skiër/boarder, hoewel er ook zeker pistes zijn voor de beginners.

Silvretta Montafon
Het grootste gebied is de Silvretta. Dit gebied heeft zo’n 100 kilometer aan piste. Sinds 2 seizoenen  zijn het Silvretta en Hochjoch met elkaar verbonden waardoor je in principe op 1 dag ruim 170 kilometer aan piste tot je beschikking hebt. Wij gaan bijna altijd de eerste dagen naar Hochjoch. Dit komt door de overzichtelijkheid. Het is een fijn gebied wat eigenlijk bestaat uit 2 delen. Het eerste deel ligt op middelhoogte achter de bergrug van de Hochjoch. Hier lopen diverse routes die steeds weer uitkomen bij de grote 8-persoons stoeltjeslift Seebliga bahn. Vooral piste nummer 7 en de varianten hierop zijn heerlijk om vanaf te carven. Lekker breed en overzichtelijk om even lekker te knallen. En de rij bij de lift valt altijd weer mee. Nooit langer wachten dan 5 minuten. Verder naar boven kom je in een soort komdal. Hierin liggen vooral diverse blauwe pistes. Bij blauwe lucht een fantastisch gebied maar wanneer het bewolkt is, is er weinig reliëf dus is de piste met onverwachte hoogteverschillen niet altijd goed te zien. Bij de nieuwe lift Hochalpibahn is tevens een freeridecenter gevestigd waar je informatie kunt krijgen over allerlei offpiste varianten. Ook kun je hier cursussen boeken/volgen en is dit het startpunt wanneer je met een gids op pad gaat. Het grote gebied kenmerkt zich vooral door heel veel mooie brede rode pistes. Heerlijk carven kun je hier. Piste nummer 30 is echt extreem breed wel meer dan 50 meter breed. Je kunt hier heerlijk breeduit naar beneden carven. Echt steil is deze piste niet maar daar zijn genoeg andere pistes van te vinden in dit gebied.
Wintersport 2009 Oostenrijk 089 (1)

 

Gargellen
Het Gargellen gebied is ook echt een aanrader om een dag naar toe te gaan. Een heerlijk overzichtelijk familie gebied waar je op sommige pistes ook even lekker kunt knallen. Ook zijn hier veel mogelijkheden voor offpiste en is vooral de Nidla afdaling beroemd in dit gebied. Het is vooral een heel afwisselend gebied waarin iedereen aan zijn trekken kan komen.

Golm en Kristberg
Als laatste kort iets over het gebied Golm. Wij komen er weinig omdat het vaak voor ons net iets verder rijden is. Maar wanneer je in buurt zit van dit gebied, is het zeker een aanrader. Veel rustige brede voornamelijk blauwe pistes waar iedereen heerlijk op zijn eigen niveau zich kan vermaken. Het minigebiedje Kristberg is vooral geschikt voor families die net beginnen met skiën en nog niet veeleisend zijn. Ook is dit het startpunt voor toerskiërs om mooie trips te maken.

montafon

Prachtige vergezichten
Uiteindelijk heeft de Montafon je ruim 230 kilometer aan piste te bieden en is het dus heel erg afwisselend en uitgebreid in de mogelijkheden. Alle gebieden hebben zo hun eettentjes, maar de echte Oostenrijkse gezelligheid is vooral te vinden in de Wormser Hutte in het Hochjoch gebied. Niet makkelijk te bereiken maar als je er bent is de trip je het wel waard. Alleen al het uitzicht op het dal en de omringende bergen maakt alles goed.

montafon

Dorpen in Montafon-dal

  • Vandans > helemaal aan het begin van het dal en daardoor alleen dichtbij het skigebied Golm
  • Tschagguns > centraal in het Montafon maar het meest dichtbij het skigebied Golm en samen met Schruns en Sankt Gallenkirch de meeste voorzieningen.
  • Schruns > het meest centrale dorp in het dal waarbij je vooral goede aansluiting hebt op het skigebied Golm  en Hochjoch. Wel ligt hier relatief wat minder sneeuw in het dorp door de hoogteligging (600m)
  • Sankt-Gallenkirch > een klein plaatsje in het dal op inmiddels al ruim 800 meter hoogte met hele mooie aansluiting op de skigebieden Hochjoch (nieuwe lift) en Silvretta.
  • Gaschurn/Partenen > dorpje op het eind van het dal op 1000 meter waar je de meeste rust vindt en met aansluiting op het Silvretta gebied. Ook is een uitstapje met de Vermunt bahn mogelijk. Je komt dan bij de Silvretta Stausee en echt midden tussen de hoge toppen van enkele 3-duizenders.

Hanjo: fantastisch dat je op deze manier mede-bezoekers van deze website informeert over dit nieuwe partnerskigebied…. super bedankt! Je bijna naamgenoot Hajo 😀 PS Ook reviews van niet-partnergebieden zijn welkom!


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

20 reacties

Gesloten voor reacties.