Hierboven een plaatje uit Livigno dat symbolisch is voor heel veel skigebieden vanochtend en dan vooral in het oostelijk Alpengebied: er is gewoon weer een hele mooie laag sneeuw gevallen. Tussen de 10 en zelfs 30cm. Erik van de Krugten meldde via Facebook dat hij het eind februari nog nooit zo had zien sneeuwen in de Lungau (zuidelijk Salzburgerland). Wel zien we vanochtend aan de oostelijke noordkant op uitgebreide schaal ochtendmist lokaal tot boven de 1500m. Aan de zuidkant niets daarvan: heerlijk zonnig en glinsterende sneeuw. In het westelijk Alpengebied sowieso strak blauw. De zon heeft al veel kracht en er is ondanks de overvloedige sneeuwval van de laatste tijd nu weinig nodig om daar de zuidhellingen (buiten de piste) sneeuwvrij te branden.  

ensWitRusland2702

Het sterrenbeeld Cassiopeia is altijd gemakkelijk herkenbaar aan de vorm van een W. Op dit moment hebben we een hele dikke W in de ensembles op 1500m hoogte van Scandinavië tot Moskou. In Finland is de middelste poot afwezig en volgt er vanaf vrijdag gewoon een zuivere koudegolf. Wat er speelt is dat er een dikke bel koude lucht aanzwelt zoals zo vaak gelijklopend met de verzachting vanuit het zuid-westen. Die bel koude lucht strekt achtereenvolgens twee vingers uit die van west naar oost over het hoge noorden trekken. Vrijwel zonder neerslag. Moskou gaat ook een echte bibberfase tegemoet met minima van -20°C! 

temps0603

Tja maar we weten ook dat het vanuit het zuidwesten steeds zachter gaat worden. De KNMI verwachting liegt er niet om. Door de heldere nachten die er komen houden we de nachtvorst maar gaat het overdag naar boven de +10°C. Scoren we +12°C dan hebben we volgende week al puur terrasjesweer ook omdat de wind afwezig is (zwakke zuidelijke stroming). Let op bovenstaande kaart wel op de lage waarden aan de zuidkant van de Alpen! Daar zit een lens met koude lucht opgesloten. Aan de noordkant is het minstens 10°C warmer: Föhn! In de huidige berekening warmt het Franse Les Landes het sterkste op. In het oosten zit gewoon nog te veel kou. München zou anders bij een dergelijke Föhn gemakkelijk +20°C scoren. 

2702_00Europe_2013022700_pcp_192

Het Europese model – dat we de laatste tijd het meest vertrouwen – ziet het allemaal een beetje anders: het houdt de neerslag momenteel 150km zuidelijk van de Alpen. Spanje en de Côte d’Azur zijn daar de klos. Het Europese model “werkt ook aan” een terugkeer van de kou richting 12 maart terwijl bij het GFS model alle remmen losgaan.[dc_slider slider=”11763″ captions=”true”]Zoek de 7 verschillen! Op een termijn van 10 dagen meer dan 25°C verschil in de verwachting voor de temperatuur op 1400m. Aan de grond een verschil die nacht tussen +3°C en -16°C. Moeten die boeren daar nu zaaien of niet?

plensregens alpen op 1103

En wat betekent het voor de Alpen? Ook een verschil van meer dan 10°C! En vooral een verschil tussen aanhoudend droog redelijk zonnig weer en een fase van enorme plensregens met een sneeuwgrens boven 2000m vanaf 10 maart. Daar worden diverse reageerders al erg nerveus van de laatste dagen. Is het een troost dat het Amerikaanse model vanaf de 13e de kou laat terugkeren naar de Alpen? Feit is dat beide modellen “experimenteren” met winterstuiptrekkingen. In de reacties is ook al genoemd dat er een kansje is dat we de laatste ijsdag ooit in de Lage Landen zouden kunnen evenaren of verbeteren: 12 maart 1947 (zie hier). Spannend dus!

Er is door mijn eigen schuld wat verwarring geweest over mijn zesde boude voorspelling. Ik was te lui om even secuur na te lezen wat ik geroepen had op 10 februari. Leo wees ons op de oorspronkelijke tekst en die blijkt nu gemakkelijk te scoren: tussen 20 en 28 feb 4 ijsdagen (was 21 t/m 24 feb) en verder alle laatste 8 dagen van feb nachtvorst ergens in Nederland. Noch twee nachtjes te gaan maar het lijkt kat in het bakkie.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.