Op dit moment is het saai weer in de Alpen. Bewolkt. Grauw. Lauwkoud. Sneeuwresten of als je hoog genoeg zit een vast sneeuwdek. Voor fluffy powder moeten we naar Noorwegen kijken zoals op het kiekje hierboven.

Uit die hoek komt ook kou onze kant op momenteel. Schotland komt net in de greep daarvan. Maar de leuke Witte Sint berekeningen zijn toch niet uitgekomen. We komen juist in een fase met kurkdroog zonnig weer al dan niet met mist daarbij.

Vandaag nog een barre dag en dan is het gedaan. Genieten eigenlijk. Want wat moeten we in de Lage Landen met die sneeuwflatsen? Nee ik snap het. December 2010 was tof. Dat begon met sneeuw eind november en dat scenario gaan we niet herhalen deze winter.

Nergens sneeuw voor Sint? Nee, een heel klein hoekje van de Benelux pakt wel sneeuw mee zien we in de laatste berekeningen. Zie hierboven. Zondag trekt die storing onder de noordelijke stroming van het hoog door. En het gaat samen met de al aangekondigde sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.

Maar vandaag zien we voor het eerst overduidelijk dat het voor de noordkant van de Alpen helemaal goed gaat komen nog voor alle skigebieden openen half december. Ik zie zelfs reden een nieuwe meteorologische term te introduceren: de “wastrommel”. Een glijbaan is dit namelijk niet. Geen sterk sturend Azorenhoog. En ook geen zuivere Arctische uitbraak aangestuurd door een Groenland hoog. Nee een gigantische depressie met de kern over de Oostzee gaat het allemaal doen. En koude en warmere flatsen mengen zich daarbij voortdurend. Daarmee is het in de Lage Landen bar en boos en in de Alpen ook nog wel eens nagelbijten voor de lagere dorpen.

Maar de accumulatie is fantastisch! En laat er hier en daar wat regen tussen zitten is dat alleen maar goed voor het uitbannen van het lawinegevaar. Maar: verkijk je er niet op…. vanaf 2000m zit je weer in dik gevaar te meer de sneeuw zal vallen met harde noordwestenwind.

Aan de zuidkant zijn we dit soort berekeningen wel gewend. Onlangs nog. Vanochtend hebben we dit voor de noordkant in de meteofiction hangen. Echt pure meteofiction nog…. Alleen heb ik die wastrommel nu al zo vaak op de kaarten gezien de laatste dagen dat ik er wel een boude voorspelling van durf te maken: de WC komt er niet…. en de wastrommel gaat massa’s sneeuw brengen naar de hele noordkant van de Franse Alpen tot voorbij Die Tauplitz en Loser. Met in ons partnergebied Kleinwalsertal maar toch vooral in Valais en de Haute Savoie gigantische hoeveelheden.

 

Hier zie je de wastrommel draaien. Zie hoe snel de koufronten de warmfronten inhalen. Dus ja er zit soms regen tussen maar de balans is echt zeer positief.

Als we nu eens kijken naar de situatie bij mij op de stoep in Hopfgarten. Ik zit daar volgende week weer. Zeg het zelf…. je ziet de regen na sinterklaas en de sneeuw rond 10 december en dan weer dat warmtefront met regen op de 13e strak gevolgd door het koudront en dan schrijven we al 14 december. Nou meteofiction dus. Hou je van zeker kijk dan naar de zekere sneeuw die er morgen en 2 december valt.

En dan even inzoomen op Vorarlberg en Kleinwalsertal. Hier zie je de spectaculaire neerslag in de meteofiction met hier op 1500m enkel sneeuw. En vooraan zie je de zekere sneeuw van de komende dagen. Wel laat de hoofdrun zien dat de sneeuwhoeveelheden nog onzeker zijn.

Goed als uitsmijter dan toch maar de kaartenserie van die zekere sneeuwval de komende dagen met het leuke “Ardennen-moment” erin. Het eindigt met werkelijk schitterend hogedrukweer in heel Europa met in de Alpen absoluut zeker flinke dalmist in deze tijd van het jaar… al met al een leuke ochtend: leuk aan beide einden van het prognosespectrum!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

93 reacties

Gesloten voor reacties.