Bewolking + Vorst = Beelschoon. Vooral als het hierna opklaart.

Bewolking + Vorst = Beelschoon. Vooral als het hierna opklaart.

Vorige week hebben jullie mij meerdere malen (over)entousiast gehoord over de condities in het Montafon. De gebieden in Vorarlberg, maar ik weet zeker de hele Noord- en Westkant van de alpen, liggen er nu echt perfect bij. De prognoses zijn ook alles behalve slecht voor de komende weken. De laatste tijd is er veel discussie geweest over goede wintersportcondities. Menig mensen vond dat perfect betekend dat het dal ook wit is.

Veel lekkerder dan nu gaat het denk ik niet worden hoor! Hier een rondje actueel:

[metaslider id=54593]

Voor diegene die het nog niet wisten, het Montafon bestaat uit vier afzonderlijke gebieden die aan elkaar verbonden zijn middels skibussen. Wij verbleven in Gargellen @ Landal Hochmontafon.

landal Hochmontafon

Landal Hochmontafon in Gargellen, direct aan de piste!

Op de foto hierboven zie je de het restaurant “Via Valtellina”, de receptie en helemaal rechts het zwembad. Vanuit het zwembad kijk je uit over het winterlandschap rondom Gargellen. Zo lig je dus lekker te badderen in water van 30 graden, terwijl het buiten sneeuwt als een malle. Nu is het zwembad wat meer voor de kids, die het bijzonder goed hebben in dit park en gebied. Gargellen en het park richten zich ook op de familie. Zo is er dagelijks animatie in het park en is het gebied boven relatief vlak en bijzonder overzichtelijk (mits goed weer). Handig is ook dat kinderen tot 10 jaar gratis huren bij de huur van ski-uitrusting ouders. Zelf vind ik altijd dat je op moet letten met claims of iets voor kids is of niet. Heb er zelf geen dus gooi maar in de reacties wat jou mening hierover is!

Wel waren we zelf meer dan content met het bescheiden wellness gedeelte boven het zwembad (18+). Zo vanuit de sauna het balkon op, aanrader! Hoor weleens verhalen dat het gezond is (anyone?). Nu ja, ik knapte er van op! Het hielp me weer fris op m’n board te staan de volgende dag.

Montafon dal

Einde van het Montafon dal, de grens met Tirol.

Het Montafon dal strekt tot aan de zwitserse grens en de grens mit Tirol. De bovenstaande foto heb ik genomen vanaf de dalafdaling naar Gaschurn. Je ziet het einde van het dal en de bergen op de grens van Vorarlberg en Tirol. Linksom heb je Galtur en het hierbij horende dal met o.a. het populair Ischgl. Rechtsaf heb de de Silvretta Bielerhöhe, een winterse hoogvlakte waar vanalles te doen is. Let op: in de winter is de Silvretta hochalpenstrasse afgesloten. Hier zijn we hardleers achter gekomen. We hadden een nachtje Galtur voor onze trip geplakt (hemelsbreed maar 15km), dit lag lekker “op de route”. In de winter een 1.45 uur durende toch achter de Arlberg door.

Gargellen
Wat betreft alle (tour)ski mogelijkheden in Gargellen verwijs ik je naar dit artikel over mijn ervaringen vorig jaar. Nieuw voor mij was dit bankje voor snowboarders… Het bankje staat symbool voor de haat/liefde relatie met dit skigebied voor mij als snowboarder… De pistes en bijbehorende vergezichten zijn ge-wel-dig, maar elke piste heeft één of meerdere vlakke stukken waardoor je een stukje met je board kunt lopen. Wel staan er dus van dit soort bankjes, waardoor je niet met je kont in de koude sneeuw hoeft te zitten om je bindingen vast te maken (je kent het wel of ziet ze weleens…). Chapeau, we blijven vrienden! Jammer was dat de mooiste (off-piste) afdalingen deze week dicht waren wegens lawinegevaar. Dan passen we….

Valisera offpiste

Over off-piste gesproken. In het hoofdgebied van het Montafon, Silvretta Montafon, kom je wat dit betreft prima aan je trekken. Vooral de officiele routes op de Valisera zijn extreem lekker. Hierboven zie je verse sporen op deze helling. Dit hadden we vorige week elke dag opnieuw, dankzij de verse sneeuw! Het voordeel van off-piste routes vind ik dat ze aangewezen zijn en er dus minder kans is op lawines, natuurlijk altijd na blijven denken! Je kunt in het Montafon een basis cursus off-piste nemen, die vindt plaats in het Silvretta-Montafon gedeelte. Dit gedeelte van het gebied heeft nog een ander voordeel, het klaart er heel snel op. Wanneer alle omliggende bergen nog in de wolken zaten, mochten we het zonnetje hier al verwelkomen.

Valisera skigebied

Wat betreft het weer hebben we deze week geluk gehad. Na een prachtige maandag was eigenlijk alleen dinsdag erg matig. De bowolking hing laag, waardoor het zicht zo slecht was dat je de andere kant van de piste niet meer kon zien. We hebben ons rond de middag teruggetrokken om ’s avonds te gaan rodelen in op de Garfrescha. Omhoog met een oldschool stoeltjeslift in dikke sneeuw en omlaag met de slee (kun je daar huren, 5 euro incl. Schnaps). Dit moet je eigenlijk een keer gedaan hebben!

Rodelen @ Garfrescha

Lift Garfrescha in ’s avonds in de sneeuw, from another planet!

Géén sneeuwscherm, géén zachte leren bankjes en al helemaal géén stoelverwarming, haha. Gewoon gaan met die banaan! Ik hou er wel van…

Stoeltjeslift

Oldschool lift Garfrescha met op de achtergrond St. Gallenkirch…

Verder impressie van onze week:

[metaslider id=54189]

We waren al fan en zijn nog meer fan geworden van het Montafon. Je merkt echt dat dit gebied de laatste jaren veel heeft geïnvesteerd. Veel oude liften zijn vervangen en er komen elk jaar weer nieuwe liften, nieuwe pistes en offpiste routes. Ook op andere sportieve aspecten laten ze dit zien. Zo hebben ze een aantal aspecten van de jeugd Olympische spelen gehuisvest en sinds dit jaar een complete set skischansen uit de grond gestampt, lees ook Marco zijn bericht hierover. Het is er over het algemeen niet druk en de wachttijden zijn minimaal, al helemaal buiten het seizoen. Après ski is er weinig, dus als je hiervoor komt is het Montafon wellicht niet jou ding.

Gaat het kriebelen en heb je nog niet geboekt, hier vind je last minutes voor Landal Hochmontafon.

Ik wens iedereen die nog op wintersport gaat het beste toe, wat toch echt wel moet lukken met de huidige condities!

 


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

13 reacties

Gesloten voor reacties.