Het is er groen in het dal momenteel maar wat deert het als je er vandáag zo’n mooie foto kunt schieten? De locatie is Zell am See Kaprun (zie meteo en zie Facebook). De Schmittenhöhe om precies te zijn. En jij kunt daar de komende weken voor een hele scherpe prijs naartoe als je de Facebook-pagina van Michiel en Hanneke Bovy liked. Net als wij met oud en nieuw zit je dan vóór de verbouwing in hun nieuwe zeer ruime onderkomen met fraaie grote kamers. Zie hierr

zillertalarena1101

En dit is de Zillertal Arena (zie meteo) vandaag. Toch weer een beetje verse sneeuw. Onze man ter plekke Niels Hoeke wacht met smart op een echte dump. Die komt nog niet maar morgen kan het licht blijven sneeuwen. En wie weet zelfs tot in de laagste dalen want de sneeuwgrens kan dippen naar 500m. We zitten nu bij de dagen waarop de winter in West-Europa had kunnen beginnen. Ook in Nederland is een graadje nachtvorst mogelijk vannacht, maar daarna volgt de 4-daagse “warmtegolf” die ons hele vorstfeestje verziekt. 

wetteronline1101

Het KNMI meldt vanavond nog: “Vanaf woensdag een kleine kans (20-30%) op een overgang naar kouder weer.” En die kans blijft ook bestaan getuige de hardnekkige lijntjes in de ensembles. Vanochtend melden we al dat de winterinval in Scandinavië en het Balticum gewoon doorgaat en dat ook Polen sneeuwbedekking krijgt. Weer wat runs verder weten we dat zelfs Berlijn Dauerfrost gaat krijgen. Zie de warmte boven de Adria en Tjechië. Dat is die Föhn van die depressie die net niet snel genoeg naar de Middellandse Zee schoof. In de niuewe Europese hoofdrun schuift die na het opstuwen van de warmte toch wel snel door en kan de kou weer onder de warmte door oprukken naar het westen. Van Denemarken naar Slowakije ligt een band met sneeuwval precies op die grens en ook Berlijn kan blijvend wit worden. Toch een ander klimaat dan Amsterdam die Pruisen! München daarentegen zit nog even met de Föhn maar nachtvorst gaat op grote schaal optreden als de “warmtegolf” voorbij is. 

sneeuwgroningen1101

De avondrun van het Europese model heeft er relatief weer zo veel zin in dat hij zelfs sneeuw naar Groningen en Drenthe brengt. En naar München en natuurlijk ook naar de Wintersport Arena Sauerland (zie meteo) waar de kanonnen alle nachten weer gaan bulderen. We komen toch echt in een ander regime. Wat dat betreft heeft Fréderic nog het mooist geformuleerd laatst met de simpele titel: Straalstroom gaat er helemaal uit (er stond nog achter “… en winterkansen stijgen sterk” maar dat was mijn toevoeging!). Fréderics formulering op 6 januari was gewoon helemaal goed: het gaat veranderen maar we weten nog niet wat! Hele volksstammen zijn daarna door de weergoden in het ootje genomen inclusief mijzelf.

ens1101_12

Moeten we dan concluderen dat de soep nóóit zo koud en nóóit zo heet wordt gegeten als opgediend? Nee hoor want dan hadden we nooit een nacht met -20°C in Nederland. Vrijregelmatig wordt de soep juist kouder, heter of anderszins heftiger gegeten dan door KNMI of anderen opgediend en juist op die kansen speuren wij onophoudelijk. Zo ook destijds bij de oktoberstorm die we hier eerder in de smiezen hadden dan wie ook. Waarbij ik ook weer niet ga zeggen dat het blauwe lijntje of het paarse lijntje (!!) hierboven gaan uitkomen of “erger”. Nee het is nu eerst even wonden likken behalve voor team b. Dat team is nu trouwens ook opgeheven als jullie mij goed hebben begrepen. Team B vormt zich elke keer spontaan in wisselende samenstelling zodra het risico bestaat dat team A in een héél menselijke tijdelijke tunnelvisie te sterk nog maar één mogelijkheid ziet.     

pluim1101_12

 

En hier de pluim van het Europese model dat Berlijn vanaf de 15e de winter in jaagt maar dit beeld geeft voor Midden-Nederland. De 19e en de 21e lijken twee nieuwe potentiële “instappunten” op een nieuwe winterse trein. Maar we hebben zeker ook vrede met een nog veel geleidelijker opbouw van de winter met eerst herstel in Oostenrijk en Sauerland, Scandinavië en vooral ook de Oostzee en héél Oost-Europa tot aan de Oeral waar in januari gewoon sneeuw hoort te liggen. Dan zijn wij begin februari er helemaal klaar voor!

vk_lawine

Sowieso een hele mooie dag vandaag die we dankbaar aannemen met fraai weer in Nederland, een letterlijk adembenemend Volkskrant-verhaal van Mikkel Harder die op 17 december jl. in Ischgl volledig bedolven in een lawine bewusteloos raakte en toch nog door zijn maten ongedeerd werd gered. Zijn lippen waren blauw. Ze gaven hem harde draai om zijn oren en riepen: “Mikkel hoor je me?”. Waarop hij prevelde: “Ja!”.  De heli bracht hem naar het ziekenhuis maar het was niet nodig: ’s avonds zat hij weer in zijn pension met zijn dochtertje in de armen. Must read! En voor mij opzienbarend dat je met een kleine ademruimte toch niet stikt als onder water maar juist heel rustig ademend waarbij je zuurstofgehalte steeds lager wordt tot je out gaat. Ik denk dat het anders is als je sneeuw tot achter in je keel gepropt hebt zoals ook vaak voorkomt… en er is trouwens ook een nieuwe vinding en dat is de avalung!

neureuther

Ook mooi de eerste Duitse zege op de reuzenslalom in een wereldbeker sinds 1973: Felix Neureuther versloeg in Adelboden onze Marcel Hirscher en de Fransman Thomas Fanara. Die zege destijds was van Max Rieger in Mont Sainte Anne bijna 41 jaar geleden! Verder heeft er nooit een Duitser een reuzenslalom gewonnen! Een complete sensatie dus. En ook goed nieuws van Thomas Morgenstern uit het ziekenhuis na zijn val tijdens een training voor het skivliegen op de Kulm in Die Tauplitz. Vandaag was de wedstrijd wie heeft het gezien? 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.