Val Gardena schitterend. De Sellastock. Ik vind die gekleurde kappen – blauw, oranje of knalgeel – op stoeltjesliften gaaf. Jullie? We beginnen vandaag met een overmaat aan plaatjes. Eerst Zwitserland. Daar is de sneeuwgrens het laagst. 500m!

Dit is Schwyz in Centraal-Zwitserland. Op 500m. Niveau Sauerland zeg maar.

Willingen en Winterberg zijn nog open. Maar eerlijk is eerlijk: pas in de Alpen boven 1000m en vooral boven 1500m is het echt nog diep diep diep winters. Joke wist te melden dat de Gotthardtunnel maar mondjesmaat verkeer doorlaat. Loop even mee heel Zwitserland door….

Even nog ons partnergebied Val d’Anniviers in het zonnetje… Zinal schitterend….

Dan heb ik nog wat hele mooie Zwitserse panorama plaatjes gevonden… die exclusief hier…

Het seizoen eindigt echt heel anders dan vorig seizoen…. een dumpje in maart is niets bijzonders maar dat de onderlaag nog zo dik is?

Zie het verschil in Innsbruck!

Oostenrijk noordkant. Hoofdrun warm maar zie vooral ook de koudere lijntjes! De splitsing van de clusters is op 5 april.

Nederland. Ook 5 april een splitsing…. gaan we richting 25ºC of blijven we onder de 10ºC hangen….

Wat doet het Europese model? Iets minder extreme spreiding en ook geen bifurcatie in twee clusters. Wel een zeer warme hoofdrun vanochtend en een ensemblegemiddelde aan de koele kant. Als de hoofdrun uitkomt is dat voor de marathon van Rotterdam geen feest.

Het is meteofiction met deLage Landen warmer dan heel Griekenland, Turkije, Marokko, Spanje en Portugal!

De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat de koudeuitbraak naar Spanje en Marokko (hier op 5km hoogte) samengaat met een warmteuitbraak van Algerije naar de Lage Landen. Er is geen natte Föhn over de Alpen. Alles is kurkdroog. Welnu: even afwachten maar… tot 5 april zien we dit….

We eindigen het bericht met het skigebied waarmee we begonnen: Val Gardena. Ik zit er vanaf donderdag voor de Gardenissima (eindeloze reuzenslalom vanaf Seceda). Bij aankomst donderdag kan ik sneeuwonweer gaan meemaken. Mmmm die dagen daarna zie ik wel zitten zo. Beetje warm maar ze zullen wel een truc hebben om de piste goed te houden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.