Bovenstaande door Ronaldo opgeduikelde cartoon moet vandaag bovenaan het weerbericht staan. In de Lage Landen is het vooral koud door de bewolking en de matige noordoostenwind. In de Alpen en in Sauerland is het gewoon echt brrrr vanwege de hoogte en de veelvuldige sneeuwbuien. In Noorwegen is het extra brrr omdat dit mede het brongebied is van onze huidige kou. Laten we om een beeld te krijgen eens een rondje maken rond de partners van deze website.[fbphotos id=”571097002924509″]Bad Mitterndorf op 809m toont dat de sneeuwgrens in Die Tauplitz snel naar het dalniveau is gedaald. Hogerop is het whiteout. In de stad Innsbruck regent het beneden maar in de skigebieden spookt het. Fulmpes heeft al een dikke laag vers gehad en de Seegrube in de Nordkette nodigt vooral uit om binnen te zitten.  Livigno toont fraaie opklaringen bij een ijzige -9,4°C. In Kaprun sneeuwt het dikke vlokken zoals je ook hieronder ziet. Zell am See is opnieuw tot in het dal helemaal wit geworden. In de Trois Vallées bij Les Menuires en in Wallis (Val d’Anniviers) is maar een dun laagje gevallen. Val Gardena is in één woord yummie vanochtend al kon het iets zonniger zijn (morgen dus). De Zillertal Arena heeft als “hoofdkamgebied” ook mooi geprofiteerd. In Fjord Norway zien we in het noorden bewolking en in het zuiden strak blauwe luchten. Koud is het er sowieso. Drie keer raden wat Obertauern doet. Idd: dikke sneeuwval. En dan de Wintersport-Arena Sauerland waar men zich dagelijks meermaals in de arm knijpt om te kunnen geloven wat ze meemaken: met 90cm sneeuw de aprilmaand binnengaan.

Live sneeuwval op het Alpincenter van Kaprun.

En koud daarboven! -10°C!

ens3101_00

Klik eens op bovenstaand ensemble voor De Bilt en kijk op de plaat vooral ook goed naar de windroosjes onderaan. Via een fase met noordenwind tussen 8 en 11 april lijken we vanaf de 12e vrij zeker eindelijk westenwind te krijgen. En dat zie je terug aan temperatuurprognose: met heel veel geluk gaan we zowaar medio april DOUBLE DIGIT temperaturen meemaken. En kan ik misschien eens een dagje naar het strand om met westenwind te soaren boven de duinen.

Ik ben het niet op de video. Zal aankomende keer wel zelf met de GoPro gaan filmen. Het is zo’n mooie hobby. Ooit hoop ik een heel “Team Wintersportweerman.nl” de lucht in te krijgen om zo samen de zomer door te komen. Ronaldo heb ik al bijna omgepraat. Je leert er zo veel van hoe de atmosfeer werkt, dat een weerman die niet aan paragliding doet eigenlijk niet geloofwaardig is LOL.[dc_slider slider=”13129″ captions=”true”]Tja, er wordt veel gevraagd naar hoe het nu zit. Of het niet zo is dat de kou in Europa alleen een regionaal verschijnsel is. Zeker! Dat is het altijd. Klimaatverandering meten we in tienden van graden (+0,7°C voor de hele 20e eeuw) en weerextremen zoals momenteel wijken meer dan 5°C per decade (vak van 10 dagen) af! Op dagniveau zijn afwijkingen van 15°C niet ongewoon. En dus vind je in een extreme situate altijd ook ergens de tegenpool. Zoals momenteel Turkije en het Zwarte Zee gebied. Heerlijk daar. Istanbul is de hele pasen 4°C warmer dan het gemiddelde voor begin april. Bij het zoeken naar de klimaatgegevens  voor Istanbul (dit zijn ze) stuitte ik ineens op deze zwaar bijzondere weer en klimaatwebsite: weatherspark.com. Een site die de hobbymeteorologen onder ons zal doen kwijlen!

snow3101

Een goed middel om even naar de wereldwijde situatie te kijken (halve wereld dan) is bovenstaande kaart met de afwijking in sneeuwbedekking ten opzichte van normaal op dit moment. En dan zie je meteen dat de blauwe gebieden de rode gebieden ruimschoots overtreffen.

seaiceSH3103

Als je dan ook nog bedenkt dat het zeeijs rond de zuidpool continu groter is dan het gemiddelde sinds het begin van de metingen. Het (kleine) tekort aan de noordpool ruim overtreffend.

UAH_LT_1979_thru_Feb_2013_v5.5

Nu ja dan maar the real thing: de nauwkeurige meting via de satelliet van de temperatuur wereldwijd, dan zien we dat we nog ietsje pietsje warmer zijn dan het gemiddelde sinds 1979 (het einde van de vorige negatieve fase van de PDO), maar we zien ook dat in februari 2013 het kwik wereldwijd met 0,32°C daalde ten opzichte van januari. De cijfers voor maart moeten nog komen. 

sea-surface-temperature-comparison-60ns

Afsluitend nog even een veel belangrijker klimaatparameter dan de luchttemperatuur. De temperatuur van het oppervlak van de oceanen tussen 60NB en 60ZB. Die is heel duidelijk aan het flatlinen momenteel. En diegenen die het overtuigend vinden dat het klimaat pas serieus verder gaat afkoelen als ook de AMO negatief wordt (PDO is al tijdje negatief) die weten dat de weerpatronen van maart 2013 in de komende winters zich ook wel eens in december, januari of februari zullen voordoen. En als je volgt wat de zon doet dan weet je dat we een fase ingaan momenteel die voorwaarden schept voor winters die 1963 doen verbleken. The “best” is yet to come. We zitten nog steeds op de top van de golf. From here it will only go down! 

bewolking0604

De details per regio voor de komende dagen graag even zelf opsnorren. Het blijft zo dat morgen 2e paasdag een hele fraaie dag wordt in de Alpen. En dat de neerslag dinsdag terug is. Wederom koud met een lage sneeuwgrens. Een hele typische kaart voor de komende periode is de bovenstaande: de Alpen en een groot deel van Duitsland bewolkt maar de Lage Landen fraai in de zon. Dat beeld zien we op verschillende dagen zo lang de wind in de noordoostenhoek zit.

sneeuwaccu3101

Hier dan de sneeuwaccumulatie voor de komende periode. Vooral de zuidkant van de Alpen profiteert. Leuk voor Wijnand want die reist donderdag naar Val Gardena. Slowakije krijgt weer een dump en het regent er nu nog in de lage dalen. Op bovenstaande yin-yang kaarten zie je dat de kou er dinsdag is teruggekeerd. De regen gaat er helemaal uit daar. En Polen en het Balticum? Nieuwswaardig voor april. We gaan ervan horen!

Hier nog een bericht van Telegraaf.nl over onze Witte Pasen met eennacht van -5 in De Bilt en -8 op de Veluwe. Hieronder zien we ieders lokale weerberichten en plaatjes wel weer binnenkomen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

53 reacties

Gesloten voor reacties.