Scherpe sneeuwgrens Pizol Oost-Zwitserland

Klik voor grotere afbeelding

Het plaatje hierboven uit Pizol (webcam berghotel Gaffia)  een plaatje waar we het even mee moeten doen. Het is in de Alpen gewoon flink wit boven de sneeuwgrens die nu in het westen (Franse Alpen) rond 1200m ligt en in Oostenrijk boven 700m. Dat is dikke winst. Toch is een echt doorbraak voor Koning Thialf met sneeuw tot in het laagland nog steeds niet in de peiling. Als je dan terugdenkt aan december 2010 dan weten we dat we in elk geval een héle andere winter beleven.

Er zit vanochtend veel onzekerheid in het GFS model. Laten we eens kijken…

[fbphotos id=306352032732342]

Hierboven drie ensembles voor respectievelijk Oostenrijk, Franse Alpen en Italiaanse Zuidkant. We zien wat sneeuw vandaag bij iets zachter dan gemiddeld; maandagmiddag tot maandagavond zien we een stevig sneeuwpiekje met ook een mooie dip in temperatuur. De sneeuwgrens zakt dan ruim onder 1000m; dinsdag zijn er fraaie opklaringen: een topdag!; woensdag en donderdag opnieuw sneeuw met temperatuurdip en vrijdag mogelijk weer een schitterende dag met opklaringen.

Dan komt de grote onzekerheid: nog steeds staat zit hele zware neerslag in de groene hoofdrun in de nacht op zondag 18 december. Dat is die opgaande groene lijn die onderbroken is (omdat er wiskundig een soort “breuk” optreedt bij grote getallen/ grote verschillen). En lijn die we ook aan de zuidkant terugzien: de kansen op sneeuw aan de zuidkant zijn duidelijk gestegen voor tenminste drie momenten.

“Spaghetti”
De meerderheid van de controleruns geeft een mooie temperatuurdaling van 18 naar 20 december. Daarna is het een echte “spaghetti”. Gelukkig ligt de grijze lijn van het ensemblegemiddelde nog steeds doorgaand laag, zij het niet zo laag als gisteren.

Komt goed!
Mijn prognose voor een zeer neerslagrijke periode tot kerst houdt stand. Mijn vrees voor een doorgaand zachte fase is zeker niet teruggekomen. Een echte winteruitbraak lijkt echter ver weg – ook in de nieuwste ECMWF. We moeten gewoon nog keihard duimen voor een lage sneeuwgrens. Dan komt het ook zeker wel goed!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.