Pas op de plaats met onzekerheid in weermodellen

Het plaatje hierboven uit Pizol (webcam berghotel Gaffia) een plaatje waar we het even mee moeten doen. Het is in de Alpen gewoon flink wit boven de sneeuwgrens die nu in het westen (Franse Alpen) rond 1200m ligt en in Oostenrijk boven 700m. Dat is dikke winst. Toch is een echt doorbraak voor Koning Thialf met sneeuw tot in het laagland nog steeds niet in de peiling. Als je dan terugdenkt aan december 2010 dan weten we dat we in elk geval een héle andere winter beleven.
Er zit vanochtend veel onzekerheid in het GFS model. Laten we eens kijken…
[fbphotos id=306352032732342]
Hierboven drie ensembles voor respectievelijk Oostenrijk, Franse Alpen en Italiaanse Zuidkant. We zien wat sneeuw vandaag bij iets zachter dan gemiddeld; maandagmiddag tot maandagavond zien we een stevig sneeuwpiekje met ook een mooie dip in temperatuur. De sneeuwgrens zakt dan ruim onder 1000m; dinsdag zijn er fraaie opklaringen: een topdag!; woensdag en donderdag opnieuw sneeuw met temperatuurdip en vrijdag mogelijk weer een schitterende dag met opklaringen.
Dan komt de grote onzekerheid: nog steeds staat zit hele zware neerslag in de groene hoofdrun in de nacht op zondag 18 december. Dat is die opgaande groene lijn die onderbroken is (omdat er wiskundig een soort “breuk” optreedt bij grote getallen/ grote verschillen). En lijn die we ook aan de zuidkant terugzien: de kansen op sneeuw aan de zuidkant zijn duidelijk gestegen voor tenminste drie momenten.
“Spaghetti”
De meerderheid van de controleruns geeft een mooie temperatuurdaling van 18 naar 20 december. Daarna is het een echte “spaghetti”. Gelukkig ligt de grijze lijn van het ensemblegemiddelde nog steeds doorgaand laag, zij het niet zo laag als gisteren.
Komt goed!
Mijn prognose voor een zeer neerslagrijke periode tot kerst houdt stand. Mijn vrees voor een doorgaand zachte fase is zeker niet teruggekomen. Een echte winteruitbraak lijkt echter ver weg – ook in de nieuwste ECMWF. We moeten gewoon nog keihard duimen voor een lage sneeuwgrens. Dan komt het ook zeker wel goed!
Heb nog een erg interesaant bericht over de AMO (je weet wel die oceaancycli). Dat gooi ik er morgen op…
in principe geen beroerd bericht! We kunnen voor kerst nog alle kanten op met de spaghetti:-) Intussen als ik de webcams bekijk hebben de boarders/skiers dit weekend een topdag!
@Hajo. Meteen even op google gezocht op AMO. Bedoel je http://wattsupwiththat.com/2011/12/09/the-november-amo-index-goes-negative-first-time-since-1996/? Ben benieuwd wat je erover gaat vertellen. Goeie site trouwens, leuk om te volgen.
@Peter, dat ziet er idd interesant. Nou maar afwachten wat @Hajo erover gaat vertellen. Ik denk iets goeds 😉
Overigens is de onzekerheid vanaf 16/17dec zeer groot bij de weermodellen. Ook de CFS doet er aardig in mee. Want de CFS 00u (komt altijd 6u later uit, dus 12u NL tijd) komt met een winters vervolg vanaf 17dec op de kaarten. Hier kijk maar zelf http://www.meteociel.fr/modeles/cfse_cartes.php maar laat je niet gek maken door de ‘droomkaarten’ die er op staan na 17dec. ps halverwege jan. extreme kou volgens datzelfde model 😛
@Peter: yep dat is em… ik ga dat gewoon een beetje toelichten…. het is absoluut een indicatie van overgang naar koude fase voor de komende decennia omdat PDO+AMO samen het klimaat bepalen. PDO was al enige tijd koud. Onvoorspelbare AMO lijkt nu te volgen. Voor de Europese winter is de van week tot week varierende NAO bepalender…
De temperatuur is toch voor een langere periode gemiddeld hoog te noemen. Voor de lage landen zit er zo tegen kerst aan niets in het verschiet waarop onze harten sneller zullen kloppen.
Aan de ene kant beleef ik oo wel weer de prettige dingen aan deze winter. Vorige jaar rond 17 december werd ik bijna gek van de wetenschap dat de tocht der tochten weer eens gehouden zou kunnen worden.
Dit jaar, hoewel toch redelijk getraind voor een 100 km, doe ik het op dat gebied rustiger aan. Ik ben dit jaar niet ingeloot voor de 11-stedentocht.
Dat is dus maar goed voor mijn gemoedsrust. Ik beschouw deze warmte maar als een reserve kou voor volgend jaar.
En eerlijk gezegd, fiets ik ontspannend zonder gladheid naar mijn werk. Vorig jaar schat ik dat ik door alle gladheid met fietsen wel 2 uur ben kwijtgeraakt door het langzame fietsen.
De natuur is nog steeds in de war. Er is al weer nieuw groen ophoog geschoten.
Voor de skiefanaten is het ook wel schrikken. Ok, wel kunnen skieën, maar het traject is een stukje korter.
De overgang van wit naar groen zal bij de hoge sneeuwgrens wel wennen zijn.
De patronen lijken ook niet voor langere termijn voor echte kou te kunnen gaan.
Ach, wie weet in januari. Vorig jaar was het eind december trouwens ook voorbij.
Spyfromthesky
Grote onzekerheid op lange termijn (niks vreemds aan, gewoon gebruikelijk) bij de grote 2 GFS en ECMWF de hoofdruns van 00u. I.i.g t/m 16dec gelijkwaardig aan elkaar. Maar vanaf 17dec bij beide een uitbreidende azorenhoog naar het noorden vanwege drukstijgingen boven groenland. Voor de Alpen dan weer een NW hoogte stroming. Met aanvoer van koude bovenlucht op 1500m hoogte en weer mogelijke sneeuwval op 16/17dec voor de west en de gehele noordkant bij tempr onder nul (0 tot -5gr). Maar dan op 18dec zie je bij de GFS hoofdrun van 00u een opkomende laag vanuit Canada. En die rot laag zorgt ervoor dat het azronhoog niet genoeg naar het noorden kan uitbreiden richting kerst en zowel NL als de Alpen weer met de verschikkelijke WC te maken krijgen aldus de Amerikanen. Diezelfde dag 18dec zie je ook bij de ECMWF hoofdrun van 00u een laag opkomen vanuit Canada. Alleen die laag wijkt uit naar het zuiden op de oceaan. Met als gevolg een uitloper van het azorenhoog dat zich uitbreidt naar het noorden toe op 20dec. En die uitloper van het hoog trekt vervolgens door naar scandinavie op 21dec. Met dan dalende tempr voor NL naar iets boven 0gr overdag en lichte vorst in de nachten. Nog erg ver weg en erg onzeker allemaal. 1 ding lijkt wel (bijna) duidelijk is dat bij beide modellen NL met een 2tal stormen krijgt te maken op 13 en 16dec. De Alpen daarin tegen houdt genoeg sneeuwpotenties over bij beide. Mensen duimen maar voor nog meer sneeuw voor de Alpen 🙂 En ook voor NL is het nog niet beslist v.w.b eventuele winterkansjes richting kerst 😉