Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Pas op de plaats met onzekerheid in weermodellen

check ook eens

8 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Heb nog een erg interesaant bericht over de AMO (je weet wel die oceaancycli). Dat gooi ik er morgen op…

 2. Spyder Marco schreef:

  in principe geen beroerd bericht! We kunnen voor kerst nog alle kanten op met de spaghetti:-) Intussen als ik de webcams bekijk hebben de boarders/skiers dit weekend een topdag!

 3. Peter schreef:

  @Hajo. Meteen even op google gezocht op AMO. Bedoel je http://wattsupwiththat.com/2011/12/09/the-november-amo-index-goes-negative-first-time-since-1996/? Ben benieuwd wat je erover gaat vertellen. Goeie site trouwens, leuk om te volgen.

 4. Ab schreef:

  @Peter, dat ziet er idd interesant. Nou maar afwachten wat @Hajo erover gaat vertellen. Ik denk iets goeds 😉

 5. Ab schreef:

  Overigens is de onzekerheid vanaf 16/17dec zeer groot bij de weermodellen. Ook de CFS doet er aardig in mee. Want de CFS 00u (komt altijd 6u later uit, dus 12u NL tijd) komt met een winters vervolg vanaf 17dec op de kaarten. Hier kijk maar zelf http://www.meteociel.fr/modeles/cfse_cartes.php maar laat je niet gek maken door de ‘droomkaarten’ die er op staan na 17dec. ps halverwege jan. extreme kou volgens datzelfde model 😛

 6. Hajo schreef:

  @Peter: yep dat is em… ik ga dat gewoon een beetje toelichten…. het is absoluut een indicatie van overgang naar koude fase voor de komende decennia omdat PDO+AMO samen het klimaat bepalen. PDO was al enige tijd koud. Onvoorspelbare AMO lijkt nu te volgen. Voor de Europese winter is de van week tot week varierende NAO bepalender…

 7. Spyfromthesky schreef:

  De temperatuur is toch voor een langere periode gemiddeld hoog te noemen. Voor de lage landen zit er zo tegen kerst aan niets in het verschiet waarop onze harten sneller zullen kloppen.

  Aan de ene kant beleef ik oo wel weer de prettige dingen aan deze winter. Vorige jaar rond 17 december werd ik bijna gek van de wetenschap dat de tocht der tochten weer eens gehouden zou kunnen worden.

  Dit jaar, hoewel toch redelijk getraind voor een 100 km, doe ik het op dat gebied rustiger aan. Ik ben dit jaar niet ingeloot voor de 11-stedentocht.

  Dat is dus maar goed voor mijn gemoedsrust. Ik beschouw deze warmte maar als een reserve kou voor volgend jaar.

  En eerlijk gezegd, fiets ik ontspannend zonder gladheid naar mijn werk. Vorig jaar schat ik dat ik door alle gladheid met fietsen wel 2 uur ben kwijtgeraakt door het langzame fietsen.

  De natuur is nog steeds in de war. Er is al weer nieuw groen ophoog geschoten.

  Voor de skiefanaten is het ook wel schrikken. Ok, wel kunnen skieën, maar het traject is een stukje korter.

  De overgang van wit naar groen zal bij de hoge sneeuwgrens wel wennen zijn.

  De patronen lijken ook niet voor langere termijn voor echte kou te kunnen gaan.

  Ach, wie weet in januari. Vorig jaar was het eind december trouwens ook voorbij.

  Spyfromthesky

 8. Ab schreef:

  Grote onzekerheid op lange termijn (niks vreemds aan, gewoon gebruikelijk) bij de grote 2 GFS en ECMWF de hoofdruns van 00u. I.i.g t/m 16dec gelijkwaardig aan elkaar. Maar vanaf 17dec bij beide een uitbreidende azorenhoog naar het noorden vanwege drukstijgingen boven groenland. Voor de Alpen dan weer een NW hoogte stroming. Met aanvoer van koude bovenlucht op 1500m hoogte en weer mogelijke sneeuwval op 16/17dec voor de west en de gehele noordkant bij tempr onder nul (0 tot -5gr). Maar dan op 18dec zie je bij de GFS hoofdrun van 00u een opkomende laag vanuit Canada. En die rot laag zorgt ervoor dat het azronhoog niet genoeg naar het noorden kan uitbreiden richting kerst en zowel NL als de Alpen weer met de verschikkelijke WC te maken krijgen aldus de Amerikanen. Diezelfde dag 18dec zie je ook bij de ECMWF hoofdrun van 00u een laag opkomen vanuit Canada. Alleen die laag wijkt uit naar het zuiden op de oceaan. Met als gevolg een uitloper van het azorenhoog dat zich uitbreidt naar het noorden toe op 20dec. En die uitloper van het hoog trekt vervolgens door naar scandinavie op 21dec. Met dan dalende tempr voor NL naar iets boven 0gr overdag en lichte vorst in de nachten. Nog erg ver weg en erg onzeker allemaal. 1 ding lijkt wel (bijna) duidelijk is dat bij beide modellen NL met een 2tal stormen krijgt te maken op 13 en 16dec. De Alpen daarin tegen houdt genoeg sneeuwpotenties over bij beide. Mensen duimen maar voor nog meer sneeuw voor de Alpen 🙂 En ook voor NL is het nog niet beslist v.w.b eventuele winterkansjes richting kerst 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.