Scherpe sneeuwgrens Pizol Oost-Zwitserland

Klik voor grotere afbeelding

Het plaatje hierboven uit Pizol (webcam berghotel Gaffia)  een plaatje waar we het even mee moeten doen. Het is in de Alpen gewoon flink wit boven de sneeuwgrens die nu in het westen (Franse Alpen) rond 1200m ligt en in Oostenrijk boven 700m. Dat is dikke winst. Toch is een echt doorbraak voor Koning Thialf met sneeuw tot in het laagland nog steeds niet in de peiling. Als je dan terugdenkt aan december 2010 dan weten we dat we in elk geval een héle andere winter beleven.

Er zit vanochtend veel onzekerheid in het GFS model. Laten we eens kijken…

[fbphotos id=306352032732342]

Hierboven drie ensembles voor respectievelijk Oostenrijk, Franse Alpen en Italiaanse Zuidkant. We zien wat sneeuw vandaag bij iets zachter dan gemiddeld; maandagmiddag tot maandagavond zien we een stevig sneeuwpiekje met ook een mooie dip in temperatuur. De sneeuwgrens zakt dan ruim onder 1000m; dinsdag zijn er fraaie opklaringen: een topdag!; woensdag en donderdag opnieuw sneeuw met temperatuurdip en vrijdag mogelijk weer een schitterende dag met opklaringen.

Dan komt de grote onzekerheid: nog steeds staat zit hele zware neerslag in de groene hoofdrun in de nacht op zondag 18 december. Dat is die opgaande groene lijn die onderbroken is (omdat er wiskundig een soort “breuk” optreedt bij grote getallen/ grote verschillen). En lijn die we ook aan de zuidkant terugzien: de kansen op sneeuw aan de zuidkant zijn duidelijk gestegen voor tenminste drie momenten.

“Spaghetti”
De meerderheid van de controleruns geeft een mooie temperatuurdaling van 18 naar 20 december. Daarna is het een echte “spaghetti”. Gelukkig ligt de grijze lijn van het ensemblegemiddelde nog steeds doorgaand laag, zij het niet zo laag als gisteren.

Komt goed!
Mijn prognose voor een zeer neerslagrijke periode tot kerst houdt stand. Mijn vrees voor een doorgaand zachte fase is zeker niet teruggekomen. Een echte winteruitbraak lijkt echter ver weg – ook in de nieuwste ECMWF. We moeten gewoon nog keihard duimen voor een lage sneeuwgrens. Dan komt het ook zeker wel goed!

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.