Binnen het Amerikaanse model 12u run is het boven de Lage Landen wel een hele felle kick omlaag op het 850hPa vlak vanaf de 17e (zie grafiek). Op het 2m vlak komt het veel minder scherp door. Daarentegen geeft het Europese model juist op meethoogte de temperatuur een enorme kick na komende woensdag. Het is weer precies zoals we het al eerder meemaakten: het kwik mag even oplopen (de 30°C komt niet eens in de buurt deze keer) en dan KADENGG! 

1107_12Europe_2013071112_tcc_234

Sjaco vroeg me vandaag een nieuwe wedstrijd te starten met het aantal zomerse dagen (>25°C) op rij te beginnen komende maandag. Maar dat worden er dus niet veel. Misschien 1 of 2 en hoogstens 3. Dinsdag is er al weer bewolking en woensdag zelfs kans op regen. En alle dagen erna ook weer binnenschuivende wolkenvelden. Karakteristiek beeld is de kaart hierboven. Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije…. mooie vakantielanden. Niet voor niets! Maar….. er komt wel een nieuwe wedtrijd! Aansluitend op Arjans mooie bericht over de kans op een droogterecord gaan we samen de totale hoeveelheid neerslag in juli 2013 in De Bilt schatten of gokken of wat ook. Zie hier nog eens de huidige top 5 of lees Arjans hele bericht nog eens na. En klik dan hierrr om mee te doen!

ens1107Zermatt

Het hele typische van de huidige berekeningen is dat Nederland wel vele bewolkte of deels bewolkte dagen gaat krijgen maar dus nauwelijks neerslag. Dan kan het niet anders of het regent ergens anders wel. In een eerder bericht gaf ik aan dat Fjord Norway aardig de klos is de komende dagen als bij ons het kwik samen met de droogte weer flink oploopt. En dan de Alpen. Hierboven de zaagtand voor de regio Zermatt. Bijna elke dag gaat het mis. Maar het is minder vreselijk dan het lijkt want het slechte weer treedt voorlopig heel lokaal op. Zie bijvoorbeeld het lokale fraai zonnige weerbericht van het Val d’Anniviers. Het Europese model maakt er alleen komende donderdag echt even een beroerde dag van voor het hele Alpengebied wat dan verder doortrekt naar Griekenkand.

altostratus

Persoonlijk vind ik in ons platte Nederland die nu heersende altostratus tamelijk umheimisch. Zeker in combinatie met het korter worden van de dagen. Niet dat de winter alweer in aantocht is of zo hoor. In de Alpen valt met alle buiïgheid alleen op de allerhoogste toppen sneeuw. Nu ja, we sluiten af met een positieve noot: we hebben tenminste weer één zuivere bbq-dag voor de boeg en dat is komende maandag.   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.