Toen ik het sneeuwrijke seizoen van 1994/1995 in Les Crosets in de Portes du Soleil werkte maakte ik eens een “winteronweer” mee. Voor een Nederlander is donder en bliksem met name in de zomer niets ongewoons, maar hartje winter als het tegelijkertijd dumpt is het een onwerkelijke ervaring. Gisteravond sloeg rond half acht in Wald im Ostallgäu de bliksem in de kertoren en je ziet de sneeuwvlokken op de foto (Bron: oe24.at). Bizar!

Hiermee geef ik de aftrap van een overzicht van noodberichten uit de Alpen. Daarbij pak ik met permissie ook mee uit de reacties hier en op onze facebookpagina Wintersportweer.

 1. Het lawinegevaar in de Franse departementen Haute-Savoie, Savoie en Isère is gestegen naar het hoogste niveau 5 en dat is het niveau waarbij spontaan zeer grote dalbedreigende lawines kunnen optreden. Vooralsnog is de Mont Blanc tunnel die in het weekeinde van oud-en-nieuw bij de vorige dump werd afgesloten nog open.
 2. Gisteravond heeft een lawine het verkeer tussen Val Thorens en Les Menuires tijdelijk onderbroken waardoor Val Thorens feitelijk ingesneeuwd was.
 3. Nog een live bericht uit de Trois Vallées van facebook: in Les Menuires hebben mensen donderdag uren vastgezeten omdat liften dichtgegooid waren wegens de wind. Deze moesten heel lang op bussen wachten, waarbij zelfs vechtpartijen ontstonden om als eerste in de bus te komen.
 4. Tussen Sainte Foy Tarentaise en Tignes is de weg afgesloten tenminste tot een lawinecontrole vanochtend. Daarmee waren Tignes en Val d’Isère vannacht effectief ingesneeuwd.
 5. Binnen Tignes zelf is het verboden om van de wijk Val Claret naar Le Lac te lopen. Wel rijdt er een shuttlebus.
 6. Dick meldt vanochtend 8 uur 30cm sneeuw beneden in het dorp Westendorf. Hij voegt eraan toe: “Westendorf is ook NOG veel dicht, hopen dat dit vooralsnog is om de pistes vrij te maken van lawinegevaar zoals vorige week. Toen konden we vanaf 10.30 gewoon weer naar boven. Intussen blijft het VOLLE KANNE SCHNEIEN!!!”
 7. Niels meldt om 8.36 uur live uit het Zillertal: Hier in het zillertal os zo’n 20cm nieuwe sneeuw gevallen on het dal(Zell) denk op de berg een veelvoud. Gisteravond wezen rodelen op de Hainzenberg! Daar was toen al 15cm nieuwe sneeuw op 1600m en dat was om half 10! Vervolgens heef het non-stop gesneeuwd volgens mij! Zo meteen maar eens kijken op de berg! Gister met de laatste lift baar boven gegaan en tot mijn middel offpiste door de poeder gevlogen!
 8. Vanochtend zijn er tal van Zwitserse spoorlijnen dicht maar dan met echte problemen en niet zoals in Nederland (bron: 20min.ch).
 9. In Tirol gisteravond al 10.000 huishoudens zonder stroom (bron) en in de Franse Alpen 20.000 (bron).
 10. In Bischofshofen is gisteren de kwalificatie voor de laatste wedstrijd van het vierschansentoernooi afgelast. In plaats daarvan aan het einde van de middag een geïmproviseerde kwalificatie (bron).
 11. Niet uit de Alpen maar toch: in het bergstation van de Karren (976m), de huisberg van de Duitse stad Dornbirn zaten of zitten sinds gistermiddag 20 personen vast. De lift werd vanwege de storm gesloten en afdalen door het bos was niet mogelijk door gevaar van afbrekende takken.
 12. Op die ene wat fraaiere dag tussen de twee dumps – afgelopen dinsdag – zijn meteen twee dodelijke lawineslachtoffers te betreuren geweest m.i. de eerste dodelijke van het seizoen. Een goed uitgeruste groep van vier Oostenrijkers was bezig met de beklimming op toerski’s van het Juferhorn (2867m). Een Schneebrett op 2800m verzwolg alle vier en slechts twee konden zichzelf bevrijden (bron).
 13. Op diezelfde dag zijn nog enkele toerskiërs en een bergbeklimmer in lawines terecht gekomen in Grän, Kühtai en Vals. In St. Anton is intensief gezocht bij een Schneebrett maar kon men gelukkig constateren dat hier geen personen bij betrokken waren (bron).
 14. De organisatie van een internationale skispringwedstrijd van 10 t/m 12 februari in Willingen in het Sauerland heeft gisteren besloten om sneeuw uit de skihal in Neuss naar de schans te gaan brengen. Dit omdat het te warm is om kunstsneeuw te produceren. Terwijl de Alpen dus omkomen in de sneeuw, is het herfstige weertype voor het Sauerland net een tikje te zacht (bron).

Hieronder de binnenkomende plaatjes uit de Sneeuwhoogte App…

[fbphotos id=323263297707882]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.