Toen ik het sneeuwrijke seizoen van 1994/1995 in Les Crosets in de Portes du Soleil werkte maakte ik eens een “winteronweer” mee. Voor een Nederlander is donder en bliksem met name in de zomer niets ongewoons, maar hartje winter als het tegelijkertijd dumpt is het een onwerkelijke ervaring. Gisteravond sloeg rond half acht in Wald im Ostallgäu de bliksem in de kertoren en je ziet de sneeuwvlokken op de foto (Bron: oe24.at). Bizar!

Hiermee geef ik de aftrap van een overzicht van noodberichten uit de Alpen. Daarbij pak ik met permissie ook mee uit de reacties hier en op onze facebookpagina Wintersportweer.

 1. Het lawinegevaar in de Franse departementen Haute-Savoie, Savoie en Isère is gestegen naar het hoogste niveau 5 en dat is het niveau waarbij spontaan zeer grote dalbedreigende lawines kunnen optreden. Vooralsnog is de Mont Blanc tunnel die in het weekeinde van oud-en-nieuw bij de vorige dump werd afgesloten nog open.
 2. Gisteravond heeft een lawine het verkeer tussen Val Thorens en Les Menuires tijdelijk onderbroken waardoor Val Thorens feitelijk ingesneeuwd was.
 3. Nog een live bericht uit de Trois Vallées van facebook: in Les Menuires hebben mensen donderdag uren vastgezeten omdat liften dichtgegooid waren wegens de wind. Deze moesten heel lang op bussen wachten, waarbij zelfs vechtpartijen ontstonden om als eerste in de bus te komen.
 4. Tussen Sainte Foy Tarentaise en Tignes is de weg afgesloten tenminste tot een lawinecontrole vanochtend. Daarmee waren Tignes en Val d’Isère vannacht effectief ingesneeuwd.
 5. Binnen Tignes zelf is het verboden om van de wijk Val Claret naar Le Lac te lopen. Wel rijdt er een shuttlebus.
 6. Dick meldt vanochtend 8 uur 30cm sneeuw beneden in het dorp Westendorf. Hij voegt eraan toe: “Westendorf is ook NOG veel dicht, hopen dat dit vooralsnog is om de pistes vrij te maken van lawinegevaar zoals vorige week. Toen konden we vanaf 10.30 gewoon weer naar boven. Intussen blijft het VOLLE KANNE SCHNEIEN!!!”
 7. Niels meldt om 8.36 uur live uit het Zillertal: Hier in het zillertal os zo’n 20cm nieuwe sneeuw gevallen on het dal(Zell) denk op de berg een veelvoud. Gisteravond wezen rodelen op de Hainzenberg! Daar was toen al 15cm nieuwe sneeuw op 1600m en dat was om half 10! Vervolgens heef het non-stop gesneeuwd volgens mij! Zo meteen maar eens kijken op de berg! Gister met de laatste lift baar boven gegaan en tot mijn middel offpiste door de poeder gevlogen!
 8. Vanochtend zijn er tal van Zwitserse spoorlijnen dicht maar dan met echte problemen en niet zoals in Nederland (bron: 20min.ch).
 9. In Tirol gisteravond al 10.000 huishoudens zonder stroom (bron) en in de Franse Alpen 20.000 (bron).
 10. In Bischofshofen is gisteren de kwalificatie voor de laatste wedstrijd van het vierschansentoernooi afgelast. In plaats daarvan aan het einde van de middag een geïmproviseerde kwalificatie (bron).
 11. Niet uit de Alpen maar toch: in het bergstation van de Karren (976m), de huisberg van de Duitse stad Dornbirn zaten of zitten sinds gistermiddag 20 personen vast. De lift werd vanwege de storm gesloten en afdalen door het bos was niet mogelijk door gevaar van afbrekende takken.
 12. Op die ene wat fraaiere dag tussen de twee dumps – afgelopen dinsdag – zijn meteen twee dodelijke lawineslachtoffers te betreuren geweest m.i. de eerste dodelijke van het seizoen. Een goed uitgeruste groep van vier Oostenrijkers was bezig met de beklimming op toerski’s van het Juferhorn (2867m). Een Schneebrett op 2800m verzwolg alle vier en slechts twee konden zichzelf bevrijden (bron).
 13. Op diezelfde dag zijn nog enkele toerskiërs en een bergbeklimmer in lawines terecht gekomen in Grän, Kühtai en Vals. In St. Anton is intensief gezocht bij een Schneebrett maar kon men gelukkig constateren dat hier geen personen bij betrokken waren (bron).
 14. De organisatie van een internationale skispringwedstrijd van 10 t/m 12 februari in Willingen in het Sauerland heeft gisteren besloten om sneeuw uit de skihal in Neuss naar de schans te gaan brengen. Dit omdat het te warm is om kunstsneeuw te produceren. Terwijl de Alpen dus omkomen in de sneeuw, is het herfstige weertype voor het Sauerland net een tikje te zacht (bron).

Hieronder de binnenkomende plaatjes uit de Sneeuwhoogte App…

[fbphotos id=323263297707882]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.