GMT_TNTN_latest_20141228

Ik had verwacht in de avondupdate naast de maximumtemperaturen van vandaag ook meteen de minima voor de komende nacht te kunnen laten zien. Het is nog even afwachten: vooral de bewolking vanuit het noorden trekt wat trager dan verwacht zuidwaarts en lost in eerste instantie zelfs enigszins op. Toch heb ik het idee dat bovenstaande kaart hem is. Woensdrecht -9.1 om 20h40. Op de voet gevolgd door Gilze Rijen met -8.4 (20h00). Waarom daar en niet  in bijvoorbeeld Volkel waar veel meer sneeuw ligt? Ik vermoed dat het komt omdat het in de regio Gilze Rijen juist laat gisteravond nog sneeuwde waarbij de temperatuur pas toen goed onder nul kwam. De sneeuw werd daardoor droger en lichter en daardoor luchtiger. Dat reflecteert overdag de zonnestraling het beste en levert snachts de meeste uitstraling op.

GMT_TN10_latest_20141228

En de minima aan de grond. Met iets geks: kijk nog eens naar Woensdrecht! Ik vermoed dat de thermometer niet sneeuwvrij is. Isolatie!

Gilze Rijen 20141228

Wat een ge-jo-jo trouwens. Theoretisch verklaarbaar: de onderste uitgestraalde koude laag is maar enkele tientallen meters dik. Zodra er maar een klein beetje wind = luchtverplaatsing voorbij komt wordt die gemengd met een veel warmere laag daarboven. Zeker als die (overigens al vanaf 17h00) uit het noordwesten komt. Toch heb ik dit fenomeen nooit helemaal begrepen: op mijn eigen thermometers neem ik deze sprongen nooit waar. Iemand anders wel?

GMT_TTTT_latest_20141228

Het werd ook al in de reacties onder het bericht van vanmorgen opgemerkt: vanuit het noordwesten schiet de temperatuur, volgens verwachting trouwens, omhoog. Het is vooral de toename van de westnoordwesten wind. Warme Noordzee en ook menging met de hogere luchtlagen zijn de boosdoeners. Met de bewolking valt het nog deels mee.

sx20141228

Er werd vanmorgen wat gemopperd over het incorrecte sneeuwdekkaartje (met hierboven de laatste update daarvan). Ik had gewaarschuwd: doordat het slechts enkele -punt- metingen waren slecht en onvolledig geïnterpoleerd. Daarnaast zullen de meeste meetpunten boven de aarde staan; dat is ook de officiële meetmethode. Zoals we inmiddels weten gaf die helaas nog erg veel bodemwarmte af. Het kan zijn dat onze waarnemers het in de reacties (ook) hadden over het dek in het gras en op de tuintafel (waar die bodemwarmte geheel afwezig is). Dat kan een wereld van verschil geweest zijn. Zo constateer ik zelf dat er op onze tuintafel 8 centimeter lag en ligt, op de tegels en in de aarde kwam het nooit boven de drie uit en is het inmddels vrijwel weg. Meetpunt Boxtel geeft op de kaart het meeste (hier is de kaart aanklikbaar): 14 centimeter.

Sneeuwdek Buienradar Dec. 28 17.26

Hier had ik vanmorgen ook nog naar willen kijken maar ik vergat dat. Gelukkig was iemand in de reacties zo slim! Waarbij opgemerkt dat als ik hem vergelijk met de sneeuwddekkaart ik toch erg weinig verschillen zie.

Sneeuwdek NASA

Ook uit de reacties (dank!) een andere satelliet die een hogere resolutie heeft. Schitterende plaat! Voor mijn bovenstaande verhaal wat minder bruikbaar omdat hier ook de allerdunste laagjes goed zichtbaar zijn.

GMT_TXTX_latest_20141228

De vorstgrens voor wat betreft de maxima (tot voor zojuist, de temperaturen gaan nu dus oplopen) geeft ook nog redelijk goed aan waar significant sneeuw ligt. Een centimeter of vijf heb je nodig voor een redelijk albedo-effect en tevens uitstraling.

rart_14122909_14122812

Kaartje speciaal voor Geert! Zoals gezegd en ruim van te voren zien aankomen: het via Denemarken afzakkende laag. In de zuidoostelijke helft van Nederland gaat het aan het begin van de nacht buiig sneeuwen of heel misschien even ijzelen. Tijdens de ochtendspits zullen bij nader inzien waarschijnlijk alleen Oost-Brabant en Limburg last van gladheid kunnen hebben. Niet omdat de weersverwachtingen veel veranderd zijn. Wel: de temperatuur loopt snel op mede door de menging vanaf hoogte. Daarbij is er maar erg weinig vorst in de bodem aanwezig dus zal de gladheid snel verdwijnen. Maar, ik merkte het gisteren volgens mij ook al op, in Hoog-België  valt de neerslag volledig als sneeuw. Genieten Geert, veel plezier! Sauerland is nog even de vraag. Waarschijnlijk gaat daar de sneeuw aan de achterzijde van het front nog heel even over in regen maar zeker is het niet. Overigens zal het allemaal niet heel veel zijn, ik denk maximaal 5 centimeter. Maar dat zou wel mooi maken dat de sneeuw intact blijft. Hoewel ik een slag om de arm hou: GFS geeft ongeveer 8 centimeter voor Hoog-België.

pluim_06260_0_12_60

Voor de lange termijn kijk ik vanavond even niet verder dan hier. De vrijdag-warmwater situatie lijkt vrij zeker en het sneeuwlaag net na volgend weekend waar ik het gisteren over had  is -voor zover het er al in zat- zo goed als uit het ensemble maar nog niet geheel uitgegumd.

Tot slot van dit mooie weer-weekend wat foto’s van vandaag uit de reacties. En een film. Bóven Oss. Wow Ron, super!

Gerda constateerde in Den Haag terecht dat een dun laagje genoeg is voor veel mooie foto’s en plezier. En vanwege de zware sneeuw inderdaad veel daklawine’s, zag ik ook.

JVR-Rhenen. “Wat  7 centimeter al niet kan doen”. Precies!

Nog één van JVR.

 

Roy merkt in de reacties op dat er op de Posbank en in Noord-Arnhem (hier het resultaat van een geveegde parkeerplaats) 15 centimeter ligt, veel meer dan de kaart aangeeft. Ik geloof het en dit is wel soort van bewijs. Uhm, ik denk: plaatselijke verschillen blijven mogelijk door bijvvorbeeld enige opstuwing tegen de heuvels en daarnaast ook de ondergrond (zand heeft bijvoorbeeld minder warmte in zich)? Verder zoals ik al opmerkte: het algehele beeld klopt: dan kun je toch ook zien op de radarbeelden?

Arnold (Spyfromthesky), Dordrecht.

De buitenbar van Jeroen. Goed bezig!

Tegen het eind van de dag was Gerda in het natuurgebied Delftse Hout. Heel mooi! En inderdaad, het gaat (inmiddels waarschijnlijk ging) ook hier in Rotterdam opmerkelijk hard met de ijsvorming.

En (in de verte met de kerktorens) Delft zelf. Prachtig Gerda!

Broer was in Nijmeegse Ooijpolder. Ondanks dat de foto nu wat groter gemaakt is zie ik net als Kees en Erwin toch echt pinguïns hoor..

En natuurlijk mag het mooie Westland van Ab niet ontbreken!

De uitsmijter is voor Henri op de Gulbergen in Nuenen (bij Eindhoven). Geweldig!

En hier staat de Alpen-update.

Categorieën: Lage Landen

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

34 reacties

Gesloten voor reacties.