Hierboven Mellau in het Bregenzerwald! Plaatje met de meeste accumulatie vanochtend tot dusver (ben nog aan het zoeken). Zeker 25cm. We liggen dus op koers met de berekeningen van de weermodellen. Henri spotte deze cam gisteren. Hier het livebeeld. Geen sneeuw op dit moment.

sibratsgfaell1110

Wel dikke sneeuw op dit moment in Sibratsgfäll in het Bregenzerwald Vorarlberg. Kijk hierrrr waar het plaatsje zonder enig skigebied ligt waar het altijd zo hard sneeuwt. De Telegraaf doet hierrr een oproep aan Nederlanders in de Alpen om contact op te nemen. Jacco Tas van Bizztravel is enthousiast: “Dit is zo belangrijk voor de start van het seizoen. Heel Nederland is binnen één dag weer enthousiast voor wintersport en gaat serieus overwegen te boeken. Wij merken het direct als de winter zo binnen valt. Lucky day!”.

[metaslider id=25061]

Mooiste plaatjes van de ochtend! Sonna-Alp een topper weer in het Kleinwalsertal. Leuk idee dat hier via TrouweninOostenrijk.nl een paar weken terug nog een bruiloft is geweest van een stel uit Limburg. Grappig is de videocam van Fiss waar je de gondel ziet draaien voor wandelaars en bikers! In eerdere seizoenen hebben we wel gezien dat skigebieden dit wandelseizoen dan gebruikten om toch maar een paar pistes te prepareren. benieuwd of dat nu ook gebeurt. Tussen het wandelseizoen en skiseizoen zitten vervolgens een paar weken dat het liftpersoneel met vakantie kan!

elm1110

Hebben we hier de topper van de dag? Het is Elm in het Glarnerland niet ver van het Landal Park Walensee (skigebied Flumserberg). Wat zullen we zeggen? 40cm? 

zillertalarena_droom1110

Let op: op de homepage zie je ook specifieke partnerberichten vanochtend met hele fraaie plaatjes! Hierboven de Zillertal Arena vanochtend waaraan dit speciale bericht is gewijd. Wat te denken van deze steeds lager hangende takken in Zell am See Kaprun. Zie hierrr hoe de zuidkant met Livigno en Val Gardena ook al mooi wit is. En zie hierrr een speciaal bericht met de cams van het altijd sneeuwrijke Montafon! En dan die videocams van Obertauern in het zonnetje zou ik zeggen als het er niet zo keihard sneeuwde! En dan Innsbruck wit tot in de stad op 518m! En ook hele mooie sneeuw tot ver in het oosten: zie dit bericht over Die Tauplitz.

[metaslider id=25154]

Het Stilfserjoch (Stelviopas) in Italië aan de Zwitserse Grens. Wat doen die kerels daar te voet? Is dat de sneeuwruimploeg? Of zijn dat jongens die in hun auto zijn gestrand?

[metaslider id=25053]

De laagste sneeuwgrens – dat wil zeggen waar de sneeuw is blijven liggen – die ik zie is Haag in Graubünden het Rijndal in Zwitserland op 450m. Elders moeten we al gauw veel hoger gaan. Tot aan 1500m in mijn Simplon ideetje aan toe. Gelukkig heb ik daar mijn BV2 niet op vastgepind! En München? meteoroloog Dominik Jung meende dat het er vanochtend had kunnen sneeuwen op 518m. Gisteravond meende ik al sneeuwvlokken te zien. Maar het waren opglimmende herfstbladeren! LOL.

[metaslider id=25125]

Hier zie je de sneeuwverwachting van de GFS18u van gisteravond laat. De nieuwere GFS 00u run is wat sneeuwberekening voor nu eigenlijk al door de feiten ingehaald. De 18u geeft een realistischer beeld. De bulk van de sneeuw in Oostenrijk tot vandaag overdag en in de nacht op zaterdag vooral in het westelijk Alpengebied nog een mooi laagje erbij en dan morgen en in de nacht op zondag aan de zuidkant nog wat. Weer een week verder raakt dan het Hoge Noorden hevig in winterse sferen!

[metaslider id=25130]

Hoe komt dat tot stand? Op bovenstaande kaarten zie je hoe medio volgende week West-Europa onder invloed komt van een zuidwesterstorm. De sneeuwgrens in de Alpen kan weergaan klimmen naar 3000m! Hoe anders in het Hoge Noorden! Daar al een prachtige winterinversie. Zie hoe op 1500m de warmte tot diep in Scandinavië blaast en hoe daar op de grond helemaal niets van te merken is. Misschien wel wat ijzel trouwens. En het goede nieuws voor de winterliefhebbers is, dat de inversie het lijkt te gaan redden en dat er al snel weer een nieuwe koudeuitbraak naar de Alpen komt!

De Telegraaf schrijft hierrr over de “sneeuwchaos” op de wegen maar heeft nog niet zo veel info. Daar duik ik ook even op! En met het volgende resultaat:

 schneechaostirol1110 

Krone.at heeft hierrrr een overzicht. Met als bijzonder verhaal dat in Ausserbraz een schrikdraadafzetting door de sneeuw was platgedrukt waardoor een kudde koeien ontsnapte die over een spoorbaan banjerden. Twee dieren stierven door een botsing met een sneltrein.

halbermeterschnee1110

Blick.ch heeft hierrr een overzicht. Reto Vögeli von MeteoNews bericht: “Op 2000m was er in de zuid, centraal- en oostalpen 40 tot 80cm sneeuw”. In Cunter in Graubünden mat een passant 43cm. In Bever 35 Zentimeter. In de westlijke Alpen viel minder sneeuw.

schneechaosbayern1110

 

En hierrrr een verhaal over de sneeuwchaos in Beieren.

Focus.de bericht dat 50.000 huishoudens in Tirol zonder stroom zitten, vooral in Pitztal, Ötztal en de regio Imst. Het treinverkeer ligt plat en de Brenner is een chaos.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

54 reacties

Gesloten voor reacties.