Mont Rigi

Zo, de eerste sneeuw in de Lage Landen hebben we gehad. Zoals te verwachten gaat het sneeuwdekje het niet lang uithouden. Nu ja, het is te zeggen. Op alles wat boven de grond uitsteekt (bomen, schommels, auto’s, …) ligt wel nog steeds evenveel sneeuw als gisterenavond. Maar het gras ziet hier alweer meer groen dan wit. Wat wil dat dus zeggen? Dat de luchttemperaturen hier negatief waren, maar dat de bodem nog te warm was. Leo meldde daarnet in de reacties dat een eerste ijsdag in Nederland gisteren net niet gelukt is. Het werd net +0,0°C in Nieuw Beerta. In België is het wel al zover. Op Mont Rigi in de Hoge Venen werd het gisteren niet warmer dan -1,1°C en ook vandaag gaat dat er lukken. Nu ja, niet moeilijk natuurlijk als je weet dat het meetstation boven de 600 meter ligt. Maar hé, daar is gisterenavond dus geen sneeuw gevallen. Vreemd. Hoe dan ook, onze focus verlegt zich de komende dagen weer volledig op de Alpen, want daar gaat de komende tien dagen het een en ander gebeuren.

gfs-0-6

Wat ik je alvast al kan verklappen is dat de Alpen er binnen tien dagen helemaal anders uit gaan zien. En dan heb ik het over de kleurtint natuurlijk. Van groen naar wit, het omgekeerde dus van wat hier gaat gebeuren. Hoe wit, of hoeveel? Dat is een andere vraag. Daar ga ik je zo meteen op antwoorden. Eerst beginnen bij het begin. Dit is de kaart van vandaag. Nog steeds de afgesnoerde koudeput boven West-Europa. Daardoor zijn er vandaag, maar ook (over)morgen nog veel wolken in de Alpen en zijn er aan de Zuidkant een aantal sneeuwbuien actief. Sneeuwgrens rond of net boven de 1500 meter.

gfs_z100_nh_f00

De grote verandering komt er in het weekend en vooral vanaf midden volgende week. Wat gebeurt er? Trouwe fans van deze site weten dat ik liefhebber ben van de link tussen de stratosfeer (van 10 tot 50km hoogte) en de onderliggende troposfeer (van 0 tot 10 km hoogte). Ik weet dat het een beetje een kip en ei verhaal is, maar zelf ben ik daar niet van overtuigd. Hier zie je de beruchte poolwervel op een dikke 15 km hoogte. Halfgesplit met 2 kernen. Een boven Canada en een boven Siberië. Ik kijk graag naar deze grote hoogtekaarten omdat ze minder snel door externe factoren beïnvloed worden en dus minder springerig zijn.

gfs_z100_nh_f240

Dit is de situatie over een dikke week. De poolwervel zal terug eenpolig worden (1 kern). En je ziet een duidelijke trog (sterk gekromde lijnen) boven West-Europa. Dat wil dus zeggen dat depressies snel de weg naar ons zullen vinden, en dat de aanvoer de komende tien dagen niet Subtropisch zal zijn. Goed nieuws dus. Wat betekent dat dan concreet? Wel ik overloop het even stap voor stap.

gfs-0-78

De koudeput boven de Alpen beweegt geleidelijk naar het noorden de komende dagen en wordt tegen het weekend opgenomen in een nieuwe naar het oosten bewegende trog. Vanaf zaterdag gaat de temperatuur dus omlaag en kunnen er sneeuwbuien vallen. Veel gaat het niet zijn, 5 tot 10 cm. Wel bij een sneeuwgrens die tot in de dalen gaat. De allerlaagste dalen ook? Nee, althans niet overal. De meeste sneeuw lijkt voor de Zwitserse Alpen te zijn. GFS berekent daar zelfs 25cm. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ondertussen zie je op de oceaan al heel wat depressiegeweld naderen.

gfs-0-132

En een eerste depressie bereikt zondagnamiddag en -avond de Alpen. Bij dat koufront zakt de sneeuwgrens dan wel tot in de allerlaagste dalen. Maar kijk eens goed naar deze kaart. Je ziet boven de Alpen een mooie trog in de bovenluchten (blauwe uitstulping), maar de gronddruk is aan de hoge kant. 1020hPa. Veel sneeuw gaat daar nu ook weer niet opzitten. De winnaar? Dat zullen sowieso de noordwestelijke staulagen zijn. Dus Zwitserland en de Arlberg doen met zo’n 20cm dan ook leuk mee. De rest zal ook sneeuw krijgen, maar weer een stuk minder. GFS berekent zelfs heel wat minder, en dan wil ik het zeker niet over de GFS-Parallel hebben. Daar zit zelfs zo goed als geen sneeuw op.

rart_14121006_14120300

Over wat er daarna gebeurt zijn de modellen het niet eens. Althans, toch niet over de details. Dinsdag en woensdag kunnen er ook weer sneeuwbuien vallen, maar dan kruipt de vorstgrens in de nacht op woensdag weer omhoog, richting de 1500 meter zowat. Het Europese model kletst er daarna serieus wat sneeuw tegen aan. Weer vooral in de Westelijke Alpenhelft, ook de Franse Alpen dus. Goed nieuws @Roy. Later stoot die sneeuw ook door naar de Oostenrijkse Noordkant. Maar … het Amerikaanse GFS doet hier wederom niet aan mee.

gfs-0-192

Als je het mij vraagt, komt de grote klapper op donderdag en vrijdag. Beide modellen berekenen dan een nieuwe depressie die Europa inpalmt. Details zijn wel nog niet te geven. EC berekent dan de meeste sneeuw zelfs aan de zuidkant, met een lichte Zuidföhn weer. GFS laat een pak zachte lucht binnenkomen, met dan wel neerslag, maar dan in vloeibare vorm, en daarna zelfs terug hogedrukweer. Alles is dus mogelijk dan. Denk aan de vier mogelijke scenario’s die ik je gisteren in het avondbericht heb gegeven. Eigenlijk liggen die nog steeds op tafel.

graphe3_1000_598_9400024414062_395_7799987792969___

Je ziet het, na vijf dagen worden de onzekerheden groot tussen de modellen. Als het van het Europese EC-model afhangt gaat Hajo zijn BV scoren. Maar het Amerikaanse GFS-model is minder enthousiast. De luchtdruk is te hoog om het echt te laten dumpen. Wat is daar nu van aan? Hier zie je het GFS-ensemble voor de Zwitserse Alpen. Sowieso worden zij de grote winnaar, maar ook de Portes du Soleil bijvoorbeeld. Wat ook logisch is bij een westelijke tot noordwestelijke stroming. Maar vanaf begin volgende week wordt de onzekerheid al snel heel groot. Het heeft volgens GFS dan ook weinig zin om verder te kijken dan komende maandag. Vergeet dus die zeer warme uitbijter van de GFS-oper. Ik stel voor dat we dan maar met z’n allen voor het Europese model duimen vandaag. Deal?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

137 reacties

Gesloten voor reacties.